Siirry sisältöön

10 tapaa edistää arjen toimintakykyä iäkkäänä

  1. Liiku monipuolisesti päivittäin

    Säännöllinen ja aktiivinen liikkuminen arjessa auttaa ylläpitämään lihaskuntoa, tasapainoa ja liikkuvuutta. Tällaisia liikkumismuotoja ovat esimerkiksi kävely, uinti, kuntosaliharjoittelu ja venyttely. Yksi parhaista tavoista huolehtia liikkumiskyvystä on astua ulos ulko-ovesta. Ulkoilulla kohennat muun muassa sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoa sekä tasapainoasi. Samalla voit nauttia ulkoilmasta ja mahdollisesti myös muiden ihmisten seurasta. Näin edistät toimintakykyäsi monipuolisesti ja virkistät samalla kehoa ja mieltä.

  2. Syö monipuolista ja ravitsevaa ruokaa

    Monipuolinen ja ravinteikas ruokavalio on tärkeää kaikenikäisille. Tällainen ruokavalio sisältää riittävästi energiaa, proteiineja, vitamiineja, kivennäisaineita ja nesteitä.
    Ikääntyessä lihasvoima heikkenee, ja siksi erityisesti riittävä proteiinin saanti on tärkeää. Yhdessä aktiivisen liikkumisen kanssa proteiini ylläpitää lihasten kuntoa.

    Pidäthän huolta myös siitä, että ateriarytmisi on säännöllinen ja juot riittävästi nesteitä. Näin ylläpidät vireystilaasi ja jaksat paremmin. Ruokaviraston ravitsemusoppaasta löydät lisää tietoa ikääntyneiden ravitsemuksesta ja ruokasuosituksista.

  3. Nuku riittävästi

    Unella on merkittävä vaikutus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Unen aikana elimistö palautuu rasituksesta, vastustuskyky vahvistuu ja aivot puhdistuvat päivän aikana syntyneistä kuona-aineista. Riittävä määrä unta yli 65-vuotiaille on 7–8 tuntia. Unentarve on kuitenkin yksilöllistä.

    Jos kärsit unettomuudesta, voi unirutiinien ja -ympäristön muokkaaminen helpottaa nukahtamista. Säännöllisestä ruokarytmistä kannattaa huolehtia päivän aikana ja kofeiinipitoisia juomia kannattaa välttää iltapäivästä eteenpäin. Riittävä aktiivisuus päivän aikana vaikuttaa väsymiseen illalla.

  4. Huolehdi mielen hyvinvoinnista

    Kysy itseltäsi, mitä minulle kuuluu? Mielen hyvinvointi on aktiivisen arjen perusta.
    Henkistä hyvinvointia voi ja kannattaa vahvistaa itselleen mieluisten toimintojen avulla. Näitä voivat olla muun muassa mukavien ihmisten seura, luonnossa liikkuminen tai rentoutusharjoitukset.

    Mielemme hyvinvointi vaihtelee päivittäin. On täysin normaalia tuntea päivän aikana myös kielteisiä tunteita. Tärkeintä on osata tunnistaa, milloin suru tai ahdistus pitkittyy ja tarvitsee apua.

  5. Lähde kotoa mahdollisimman usein

    Lähde kotoa päivittäin asioille ja ulkoilemaan. Tällä on useita hyötyjä hyvinvoinnille ja terveydelle. Ulkoilu lisää mielen hyvinvointia muun muassa virkistämällä, rentouttamalla ja tuomalla erilaisia aistikokemuksia. Ulkoilu ja asioille lähteminen kehittää ja ylläpitää fyysistä kuntoa. Mitä vaihtelevammassa maastossa liikut, sitä monipuolisempaa kuntoilua kehosi saa. Lisäksi arjen asioiden hoitaminen tarjoaa mahdollisuuden sosiaaliseen kanssakäymiseen, joka on yksi hyvinvoinnin peruspilareista.

  6. Hakeudu muiden ihmisten seuraan

    Ihminen on pohjimmiltaan sosiaalinen olento. Sosiaalisissa tilanteissa koetaan yhteenkuuluvuutta ja usein myös merkityksellisyyden ja tarpeellisuuden tunnetta. Muiden parissa huolet voivat tuntua pienemmiltä.

    Teknologia mahdollistaa helpon yhteydenpidon läheisiin. Teknologia ei täysin korvaa kasvokkain ja läsnä tapahtuvaa kanssakäymistä. Elämän varrella sosiaalinen verkosto voi pienentyä. Olemassa olevia ihmissuhteita kannattaa vaalia ja olla myös avoin uusille kohtaamisille. Kysy muilta, mitä heille kuuluu, sillä puhuminen auttaa moneen vaivaan.
    Jos tunnet olosi yksinäiseksi tai kynnys hakeutua muiden seuraan on kasvanut, voit kokeilla chat-palveluna saatavaa keskusteluapua Mieli ry:n chat-kanavilta.

  7. Anna aivoillesi haastetta

    Kun teet ajattelua vaativia asioita, pidät samalla aivot virkeinä. Treenaa aivojasi lukemalla, palapeleillä, ristisanatehtävillä ja uuden oppimisella. Poikkea rutiineista, käytä eri reittejä liikkuessa ja tee arjen asioita eri järjestyksessä. Aivot tarvitsevat myös taukoja, ja niiden liiallinen kuormittaminen voi uuvuttaa. Vähennä tietotulvaa ja pidä sosiaalisen median käyttö maltillisena. Vältä useiden eri asioiden tekemistä samaan aikaan. Keskity yhteen asiaan kerrallaan. Aivoterveyttä voi edistää läpi elämän

  8. Arvioi ja lisää kotisi turvallisuutta

    Turvallisessa kodissa liikkuminen on helppoa ja vaivatonta. Kodin turvallisuudesta huolehtiminen vähentää tapaturmien riskiä. Turvallisuutta lisäävät tukikaiteet ja liukumattomat matot. Erityisesti kylpyhuoneessa kahvat ja liukuestematot pienentävät liukastumisen riskiä. Hyvä valaistus ja esteettömät kulkureitit helpottavat liikkumista kotona. Päivittäisessä käytössä olevat tavarat kannattaa sijoittaa tarpeeksi matalalle, jotta niitä ei tarvitse kurotella. Muistathan kiinnittää huomiota myös kotisi paloturvallisuuteen, kuten palohälyttimien riittävään määrään ja toimivuuteen.

  9. Tarkistuta terveydentilasi säännöllisesti

    Koskaan ei ole liian myöhäistä edistää omaa terveyttään. Sinulla on avaimet onnistumiseen.
    Terveystarkastuksista saa enemmän hyötyä, kun kerrot rehellisesti uniongelmista, ruokavaliosta, tupakoinnista ja alkoholin käytöstäsi. Muista mainita myös kaatumiset, kaatumisen pelko ja liikkumiskyvyn ongelmat. Arvioi ja edistä itsehoito-ohjeiden avulla omaa terveydentilaasi.

  10. Tutustu ja käytä rohkeasti teknologiaa

    Tekniset ratkaisut voivat helpottaa arkea, kunhan laite on sovitettu käyttäjän arkeen sopivaksi. Esimerkiksi lääkeannostelijat, puhelimen hälytykset, kodin turvalaitteet, liiketunnistimet ja terveyden edistämisen sovellukset voivat auttaa arjen hallinnassa ja lisätä turvallisuuden tunnetta ja muiden palveluiden tarvetta. Ikä ei estä uuden oppimista, mutta iäkkäänä uuden teknologian hyödyntämiseen saattaa tarvita enemmän aikaa ja apua. Lue lisää kotona asumista tukevista laitteista Keusoten teknologiakatalogista.

Tämä sivu on tehty yhteistyössä UKK-Instituutin kanssa ja osana EU:n rahoittamaa Kestävä kasvu -hanketta.