Keusotessa yksilöllinen osaamisen kehittäminen tukee koko tiimiä
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) KeuAkatemian valmennusohjelmissa syvennetään asiantuntijoiden, tiiminvetäjien ja esihenkilöiden osaamista kehittäjinä ja johtajina. Valmennusten keskiössä on oman työn ja tiimin kehittyminen sekä yhdessä oppiminen.
KeuAkatemia on keusotelaisten johtamis- ja asiantuntijaosaamisen kehittämisen ja kouluttamisen kokonaisuus, johon kuuluu perehdytystilaisuuksia, yhteisiä koulutuksia ja valmennuksia, täydennyskoulutuksia sekä tutkintotavoitteisia johtamisen ja asiantuntijatyön valmennusohjelmia.
Tutkinnot suoritetaan Hyriassa Keusoten omissa oppisopimusryhmissä. Tähän mennessä Keusoten tutkintotavoitteisiin valmennusohjelmiin on osallistunut jo lähes 100 keusotelaista, ja uudet ryhmät käynnistyvät taas syksyllä 2024.
Tutkintotavoitteisten valmennusohjelmien keskeisiä elementtejä ovat toiminnan kehittäminen ja oman ammatillisen osaamisen kehittyminen sekä vertaisuuden voima ja asiantuntijuuden jakaminen. Opinnot tukevat hyvin arjen työtä – yksilöllisen osaamisen kehittämisellä tuetaan koko tiimin onnistumista työssään.
Erityisasiantuntija Laura Busi Hyvinvointi, terveys ja asiakkuudet -tulosalueelta, ikääntyneiden asumispalveluiden koordinoiva esimies Anita Hursti ja sosiaali- ja kriisipäivystyksen vastaava sosiaalityöntekijä Riina Myllyniemi ovat jo valmistuneet KeuAkatemian tutkintoon johtavista valmennusohjelmista. He arvostivat valmennuksissa sekä yhdessä oppimista muiden keusotelaisten kanssa että valmennuksen tuomaa rauhaa perehtyä oman osaamisen kehittämiseen.
Erityisasiantuntija Laura Busi: ”KeuAkatemian valmennus mahdollisti tasapainon työn, opiskelun ja vapaa-ajan suhteen”
Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto, 2024
”Edellisestä tutkintoon valmistumisesta oli jo useampi vuosi, joten nyt oli hyvä hetki päivittää osaamista. Olin jo pitkään pohtinut opiskelua työn ohella, mutta koin työn, opiskelun ja hektisen arjen yhdistämisen liian haasteelliseksi. Koulutuksessa tuli valita kehittämisen kohteeksi joku omassa työssä kehitettävä asia, joten hyvän tasapainon löytäminen työn, opiskelun ja vapaa-ajan suhteen oli mahdollista. Lisäksi ilahdutti, että työnantaja tarjoaa työntekijöilleen mahdollisuuden kehittää osaamistaan.
Konkreettinen tekeminen ja uusien menetelmien oppiminen oli koulutuksen parasta antia. Oli hyvä, että opintojen ohella pääsi toteuttamaan teoriaa ihan konkreettisesti ja kokeilemaan eri menetelmiä. Lisäksi pidin siitä, että sai opiskella omassa rauhassa, mutta jos tarvitsi ohjausta, siihen sai hyvin tukea opettajalta sekä työpaikkaohjaajalta.
Valmennuksesta on ollut paljon apua omassa työssäni. Sain opiskelun avulla kehitettyä kahta vastuualueellani olevaa melko isoa tehtäväkokonaisuutta onnistuneesti eteenpäin. Lisäksi yhteistyöverkostoni kasvoi, mikä auttaa työni kehittämisessä myös jatkossa. Kun jatkossa lähden kehittämään jotakin, osaan huomioida asioita ja kokonaisuuksia paremmin sekä osaan kehittää johdonmukaisemmin eri kehittämisen välineitä hyödyntäen.”
Koordinoiva esimies Anita Hursti: ”Valmennuksen myötä pystyn tukemaan muitakin toimintamme kehittämisessä.”
Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto, 2024
”Aloitin Keusotella alkuvuodesta 2021 eli organisaatio oli uusi. Oivalsin, että voisin KeuAkatemian valmennuksessa oppia organisaatiostamme enemmän. Lisäksi johtamiseen liittyvistä koulutuksistani oli kulunut jo kauan aikaa, joten halusin päivittää tietojani.
Parasta valmennuksessa oli eri palvelualueilta mukana olleet kanssaoppijat sekä teema-aiheiset lähipäivät. Tärkeää oli myös se, että sai paneutua oppimisaiheisiin rauhassa sekä tarkastella oppimistehtävissä johtamista ja sen osa-alueita.
Valmennuksesta ja kanssaopiskelijoilta saamista vinkeistä ja ideoista on ollut hyötyä myöhemminkin. Valmennukseen kuuluneen projektin johtamisen avulla pystyn jatkossakin kehittämään ja tukemaan muitakin toimintamme kehittämisessä.”
Vastaava sosiaalityöntekijä Riina Myllyniemi: ”Valmennuksen ansiosta koen oloni varmemmaksi omassa työtehtävässäni.”
Lähiesimiestyön ammattitutkinto, 2024
”Asiakasohjausyksikön päällikkö ja oma esihenkilö mainitsivat, että voisin koulutukseen hakea. Kävimme esihenkilöni ja Hyrian opettajan kanssa keskustelun tehtävistäni ja koulutuksen sisällöstä, ja vakuutuin siitä, että koulutus olisi minulle juuri tässä kohtaa soveltuva ja hyödyllinen. Olin vähän aiemmin aloittanut vastaavana sosiaalityöntekijänä sosiaali- ja kriisipäivystyksessä.
Koulutuksen paras anti oli ehdottomasti omien toimintatapojen reflektointi yhdessä toisten kanssa. Oli erittäin hyödyllistä ja avartavaa kuulla muiden kokemuksia ja toimintaa ja peilata omia ajatuksia niihin. Sain paljon oivalluksia omasta tavastani ajatella ja toimia. Sain myös vahvistusta omaan rooliini vastaavana sosiaalityöntekijänä.
Koulutuksessa sai hyvin kokonaisvaltaisen ja laajan näkemyksen johtamisesta ja lähiesimiehenä toimimisesta. Opettajan kanssa käydyt ohjauskeskustelut olivat hyvin työnohjauksellisia ja niissä sai paljon henkilökohtaista ohjausta opintojen lisäksi työelämään – niistä olen hyvin kiitollinen.
Koulutuksen myötä koen oloni varmemmaksi omassa työtehtävässäni. Koulutuksen aikana tapahtui paljon myös verkostoitumista, mikä on lisännyt yhteistyötä ja madaltanut kynnystä konsultoida kiperissä tilanteissa. Koulutus myös laittoi pohtimaan omia alaistaitoja ja muutti ehkä jollain tapaa sitä, millainen johdettava itse olen.”