Siirry sisältöön

Vapaaehtoiset aula-avustajat helpottavat asiointia JUSTissa

Järvenpään JUSTin aulassa on mahdollista saada aula-avustajan apua. Aula-avustajat ovat OLKA:n kouluttamia vapaaehtoisia, joiden tehtävänä on neuvoa ja ohjata asiakkaita esimerkiksi ITTE- ilmoittautumisautomaattien käytössä sekä neuvoa asiakkaille, mistä mikäkin palvelu löytyy.

Aula-avustajat päivystävät ITTE-ilmoittautumisautomaattien sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen pisteen välittömässä läheisyydessä. Neuvonnalle on ollut kysyntää, sillä JUST on iso rakennus, jossa on paljon eri sosiaali- ja terveydenpalveluita sekä HUSin laboratorio- ja kuvantamistoimintaa. Aula-avustajatoiminta on koettu henkilökunnan keskuudessakin erittäin tarpeelliseksi, sillä JUSTissa on niin paljon erilaista toimintaa.

– Asiakkaiden voi olla haastavaa hahmottaa, että minne pitäisi mennä tai miten tulisi toimia, varsinkin kun moni asiakas käy vain harvoin tai tulee asioimaan ensimmäistä kertaa, toteaa lähineuvontapisteen työntekijä Linda-Maria Siro.

Myös JUSTin vahtimestarina toimiva Atso on kokenut toiminnan helpottavan hänen työtään.

– Neuvoa tarvitsevia on aulassa paljon ja aula-avustajien toimiessa pystyy helpommin keskittymään vahtimestarin tehtävänkuvaan kuuluviin töihin keskeytyksettä, Atso kertoo.

Apu löytyy heti taloon tullessa

Asiakkailla on ollut OLKA:n aula-avustajista hyvää palautetta. JUSTissa asioiva Kirsti Lyytinen antaa avusta omakohtaisen esimerkin, jossa hän sai hyviä neuvoja ITTE-automaatin käyttöön.

– En osannut heti käyttää ilmoittautumislaitetta, kun niitä on tässä aulassa kaksi erilaista, enkä tiennyt kumpaan pitää ilmoittautua”, Kirsti kertoo.

Aulassa tosiaan on kaksi eri laitetta, joista toisella ilmoittaudutaan HUSin laboratorioon ja toisella Keusoten palveluihin. Asiakkaana tulee harvoin ajatelleeksi, kuka palvelun tuottaa, ja että sen mukaan pitäisi ilmoittautumislaite valita. Kirstin terveiset Keusotelle ovatkin, että tällainen on tarpeellista toimintaa – apua saa heti taloon tullessa.

Vapaaehtoisena toimineet ovat kokeneet toiminnan mukavana ja merkityksellisenä.

– Juuri eräs herra sanoi, että on se niin hyvä, että on tällainen palvelu. Monet asiakkaat, erityisesti iäkkäämmät, kokevat kaikenlaisten laitteiden käytön hankalaksi. Heidän olonsa muuttuu heti turvallisemmaksi, kun apua on saatavilla. On myös ihanaa, kun asiakkaat ilahtuvat pienistäkin neuvoista. Tämä työ antaa hyvää mieltä molemmin puolin”, iloitsee vapaaehtoisena aula-avustajana toimiva Soili Kivelä.

Aula-avustaja ja asiakas JUSTissa.
Aula-avustaja asiakkaan kanssa JUSTissa.

Soili suositteleekin OLKA:n vapaaehtoistoimintaa kaikille, jotka ovat sosiaalisesti avoimia ja haluavat antaa aikaansa merkitykselliseen vapaaehtoistyöhön. Tämä on helppo ja joustava vapaaehtoistoiminnan muoto, jossa voi ihan itse päättää, milloin haluaa tehdä vuoroja. Jos tulee esteitä, voi sen perua digitaalisesta järjestelmästä helposti.

Keusoten alueella toinen hyvä OLKA-yhteistyön muoto on järjestöjen teemapäivät, joissa muutama järjestö kerrallaan on kertomassa omasta toiminnasta sote-keskuksissa. Tarkoituksena on, että niin työntekijät kuin asiakkaatkin saavat tietoa alueen järjestöistä. Näin työntekijöidenkin on helpompi suositella sote-järjestöjen toimintaa asiakkailleen.

Järjestöjen antama vertaistuki on tärkeä tuen muoto eri sairauksissa ja elämänmuutoksissa. Setlementti Louhelan Eloa ja Iloa -hankkeen työntekijä Marko Järvenpää toteaakin, että sote-keskuksissa vierailut ovat tärkeitä yhteistyön paikkoja järjestöille. Kun työntekijät käyvät kysymässä toiminnasta, niin samalla järjestöt saavat palautetta, jonka avulla toimintaa voidaan räätälöidä entistä paremmin tarvetta vastaavaksi.

Mikä OLKA on?

OLKA-toiminnan nimi juontuu sanasta ”olkapää”, johon voi nojata. OLKA-toiminta on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa ja hyvinvointialueen yksiköissä. Keski-Uudellamaalla OLKA-toimintaa toteutetaan yhdessä Keusoten, HUS-yhtymän, Keski-Uudenmaan Yhdistysverkoston ja alueen yhdistysten kanssa. OLKA® on HUS:n ja HyTe ry:n luoma valtakunnallinen yhteistyömalli.

Vapaaehtoiskoulutuksia järjestetään useita kertoja vuodessa. Aula-avustajana voi tällä hetkellä toimia Keski-Uudellamaalla Järvenpäässä JUSTissa ja Hyvinkään sairaalassa.

Lisätietoja

Inka Pulkkinen, hankekoordinaattori
inka.pulkkinen@keusote.fi

Ulrika Seppänen da Costa, OLKA-koordinaattori
ulrika.sdacosta@yhdistysverkosto.net

OLKA-yhteistyön koordinointi toteutetaan Keusotessa osana Kestävä kasvu -hanketta (RRP2), jonka rahoittaa Euroopan unionin kertaluontoinen elpymisväline (NextGenerationEU).

Euroopan unionin kertaluontoisen elpymisvälineen logo.