Siirry sisältöön

Vammaisten perhehoito sopii monenlaisiin elämän vaiheisiin erityistä tukea tarvitseville henkilöille

Vammaisten perhehoito sopii monenlaisiin elämän vaiheisiin erityistä tukea tarvitseville henkilöille, heidän perheilleen ja läheisilleen. 

Kuvassa iloinen tyttö, jolla downin syndrooma, syömässä aamupalaa ja juttelemassa äidilleen.

Vammaisten perhehoitoa voidaan myöntää niin lapselle, nuorelle kuin aikuisellekin erityishuoltona tai omaishoidon vapaan mahdollistajana. Perhehoitoa voidaan myöntää joko lyhytaikaisena tai pitkäaikaisena palveluna. Myös osavuorokautisen perhehoidon järjestäminen on mahdollista.

Ensiarvoisen tärkeää on, että perhehoito räätälöidään vastaamaan juuri kyseisen henkilön ja tämän läheisten eri elämänvaiheisiin ja tarpeisiin. Perhehoidosta päätettäessä korostuu, että vammainen saa tietoa perhehoidosta hänen ymmärtämällään tavalla. Hänen mielipiteensä kuuleminen ja päätöksenteossa tukeminen toteutuu parhaiten tutustumisjaksolla perhekodissa. 

Perhehoito voi tapahtua perhehoitokodissa tai hoidettavan omassa kodissa. Perhehoidolla omassa kodissa ja/tai jaksoilla perhekodissa voidaan tukea nuoren tai aikuisen itsenäistymistä ja asumisvalmiuksia. Perhehoito voi toimia osalle ponnahduslautana itsenäisempään asumiseen myöhemmässä elämänvaiheessa.

Pitkäaikaista perhehoitoa voidaan tarvita aikuisen vammaisen ihmisen asumisen, huolenpidon ja tuen järjestämiseksi. Opintojen päättövaihe, irtautuminen syntymäkodista ja ylipäätään vahvan tuen tarve elämässä ja asumisessa ovat tilanteita, joissa yhteisöllinen perhehoito on hyvä vaihtoehto.

Pitkäaikainen, erityishuoltona annettava perhehoito on ensisijainen vaihtoehto tilanteessa, jossa lapsi tai nuori tarvitsee vammansa vuoksi sellaista vanhemmuutta ja huolenpitoa, johon vanhempien elämäntilanne ja voimavarat eivät anna mahdollisuutta. Vammainen lapsi tarvitsee enemmän ja pidempään hoivaa, hoitoa, ohjausta ja valvontaa kuin vammaton ikätoverinsa.

Lyhytaikaista perhehoitoa tarvitaan tilapäishoidon järjestämiseksi esimerkiksi omaishoitajan vapaiden ajaksi. Perhehoitojaksot tukevat lapsen kehitystä ja hyvinvointia sekä vanhempien jaksamista. Lapsen vanhempien ja perhehoitajan välille usein syntyvä tunne kasvatuskumppanuudesta kannattelee lasta ja parhaimmillaan tukee lapsen kiintymyssuhdetta vanhempiinsa.

Osavuorokautista perhehoitoa hoidettavan kotona järjestetään esimerkiksi nuoren siirtyessä itsenäisempään asumiseen. Perhehoitaja tukee nuorta päivittäistaitojen opettelussa ja tuo emotionaalista turvaa uudessa elämäntilanteessa.

Jos vammainen lapsi tarvitsee perhehoitoa lastensuojelullisista syistä, lapsi sijoitetaan perhehoitoon lastensuojelulain perusteella. Jotta lapsen ja perheiden oikeus tarvitsemaansa lastensuojelun ja vammaispalvelujen tukeen ja palveluihin toteutuu, hyvinvointialueen lastensuojelu ja vammaispalvelut tekevät yhteistyötä lapsen parhaaksi. 

Onnistuessaan perhehoito mahdollistaa ihmiselle turvallisen arjen ja asumisen kodissa ja perheessä. Perhehoidon erityisiä vahvuuksia ovatkin pysyvät ihmissuhteet ja perheyhteisö.

Lisätietoja perhehoidosta ja siihen hakeutumisesta

Kuvan teksti: #TietoaPerhehoidosta
Perhehoito on räätälöitävissä vastaamaan vammaisen ihmisen ja hänen läheisensä tarpeisiin.
#kevaperhehoito