Siirry sisältöön

Työharjoittelu Keusotessa: Tiimityö vahvistaa ammatillista osaamista ja työelämätaitoja  

Moduuliharjoittelumalli Keusotessa tarjoaa opiskelijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden kehittää sekä ammatillista osaamistaan että valmistautua työelämään. Tiimityö ja vastuunotto valmistaa opiskelijoista erinomaisia tulevaisuuden tekijöitä merkitykselliseen työhön.  

Moduuliharjoittelu tarkoittaa sellaista työharjoittelua, jossa opiskelijat suunnittelevat, toteuttavat ja arvioivat ennalta sovittujen potilaiden hoitoa tiiminä yhdessä ohjaajansa kanssa. Tavoitteena on tukea opiskelijan itsenäisyyttä, vastuunottoa ja ammatillista kasvua. Keusotessa moduuliharjoittelusta on erinomaisia kokemuksia akuuttiosastoilta.  

Vastuunottoa sekä itsenäisesti että yhdessä 

Moduuliharjoittelussa työharjoittelu toteutetaan opiskelijoista koostuvassa tiimissä, jossa otetaan sekä itsenäisesti että yhdessä vastuuta potilaan hoidosta. 

Opiskelijan näkökulmasta moduuliharjoittelun parasta antia on ollut päästä näkemään ja oppimaan hyvin monipuolisesti uusi asioita. Lähihoitajaopiskelija Janna Pippuri kokee, että vastuunotosta tiimissä on ollut hyötyä: 

– Oppimistani on edistänyt se, että olen päässyt tekemään paljon asioita itse. Jos en ole entuudestaan osannut jotakin tehdä, niin ohjaaja on ohjeistanut vieressä ja varmistanut, että teen oikein, mutta antanut minun kuitenkin hoitaa asian,

Janna kertoo. 

Jatkuva palaute ohjaa eteenpäin 

Vaikka opiskelijat hoitavat omana tiiminään potilaita, vastaa potilaiden hoidosta kuitenkin aina opiskelijoiden ohjaaja. Ohjaaja neuvoo ja ohjaa opiskelijoiden tiimiä ja varmistaa aina opiskelijan toiminnan ja potilasturvallisuuden.  

Moduuliharjoittelussa päivittäinen palaute on tärkeä osa oppimista. Hyvinkään akuuttiosaston lähihoitaja Anne-Mari Aho ja saman osaston hoitotyön esihenkilö Pirita Pehkonen kertovat, että Keusoten akuuttiosastoilla palautetta annetaan sekä kasvokkaisissa keskusteluissa että kirjallisesti niin kutsuttuun reissuvihkoon. 

– Reissuvihkoon kerätään huomioita työelämätaidoista, kliinisistä taidoista sekä yhteistyö- ja vuorovaikutustaidoista,

Anne-Mari ja Pirita kertovat. 

Työelämätaidot kehittyvät kokonaisvaltaisesti 

Moduuliharjoittelussa opiskelijat eivät harjoittele ainoastaan kliinisiä taitoja, vaan myös tiimityöskentelyä, kommunikaatiota ja vastuunottoa. Opiskelijoiden tiimi huolehtii yhdessä esimerkiksi työaikojen sopimisesta ja asioiden kirjaamisesta 

Opiskelijoita ohjaavat Anne-Mari ja Pirita ovatkin huomanneet, että opiskelijat oppivat paremmin, kun ottavat vastuuta myös hoitotyön suunnittelusta. 

– Tiimityötaidot ovat varmasti yksi selkeimmistä työelämätaidoista, joita opiskelijat oppivat moduuliharjoittelussa. He oppivat myös ottamaan hoitajan vastuuta ja työskentelemään moniammatillisesti.  

Lähihoitajaopiskelija Janna vahvistaa, että moduuliharjoittelu on avannut silmät myös sille, kuinka moniammatillista hoitajan työ on.  

– Moduuliharjoittelussa on yllättänyt se, kuinka monenlaisia asioita lähihoitajana pääsee tekemään sairaalassa ja kuinka paljon moniammatillista työtä tehdään esimerkiksi lääkärien, fysioterapeuttien ja hoitokoordinaattorien kanssa.  

Kiinnostaako harjoittelu Keusotessa? Katso lisätietoja: