Siirry sisältöön

Puntaroivan asukaspaneelin toimenpidetaulukko 2023

Oheiseen taulukkoon on kuvattu puntaroivassa asukaspaneelissa nousseita toimenpidesuosituksia ja kirjattu suosituksia vastaavia toimenpiteitä. (päivitetty 11/2024)

SuositusToimenpideAikatauluStatusVastuuLisätietoa
1. Riittävien resurssien varmistaminen1.1. Kouluihin liikuntamentorit, jotka tukisivat nuorten liikkumista yksilölähtöisestiKäsiteltySuomen harrastamisen mallin mukainen toiminta alueen peruskouluissa, mm. MOVE!-Tsemppari (Nurmijärvi), Koulujen personal trainer (Tuusula)
1.2. Kouluissa on riittävästi aikuisia; ammattilaisia, jotka jalkautuvat lasten ja nuorten arkeenOpiskeluhuollon kuraattorit ja psykologit sekä koulu- ja opiskeluterveydenhoitajat toimivat kouluissa. Palvelu on lähipalvelua.KäsiteltyOn jo normaalissa toiminnassa. Kouluissa myös esim. koulun nuorisotyötä.
1.3. Psykiatristen sairaanhoitajien läsnäolo lasten ja nuorten arjessaKoulun tuen sairaanhoitajat toimivat koulujen kuntouttavilla luokilla (pl. Mäntsälä ja Nurmijärvi)KäsiteltyMäntsälä ja Nurmijärvi eivät ole siirtäneet resurssia Keusoteen. Muiden kuntien sivistystoimen johto on edellyttänyt resurssoinnin kohdentuvan heille alkuperäisen siirtosuunnitelman mukaisesti
1.4. Kuraattoreiden toivotaan allokoivan aikaansa nimenomaan nuorten pariin jalkautumiseen ajanvarausperusteisten vastaanottojen ulkopuolella.Koulujen ja oppilaitosten yhteisölliset hyvinvointiryhmät suunnittelevat hyvinvoinnin vuosikellon mukaista toimintaa kouluihin.KäsiteltyKouluissa ja oppilaitoksissa on kouluvalmentajia ja koulun nuorisotyöntekijöitä, jotka tekevät jalkautuvaa yhteisöllistä työtä. Lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ehkäiseminen ja tuen tarjoaminen vie tällä hetkellä paljon kuraattoreiden aikaa yksilötyöhön.
1.5. Henkilökunnan pysyvyys
1.6. Toimiva ja helposti löydettävä sähköinen kanava hoitoon hakeutumisessa on tärkeä, mutta henkilökohtaisen palvelun tärkeys korostui keskusteluissa myös nuorten osaltaLisätään työntekijöiden läsnäolovastaanottoja perhekeskuspalveluissa myös asiakaskysynnän edellyttämällä tavalla31.12.2024 mennessäKäsitelty. KäynnissäPerhekeskuspalvelutTukea nuorten arkeen sivusto julkaistiin syksyllä 2023.Käytössä HUS:n Terveyskylä.fi:n sähköiset talot ja omapolut.

OmaKeusote –digiasiointi.

Thinglink-kuvaus nuorten mielenterveystyön kuvauksesta julkaistaan vuoden loppuun mennessä. Tukea lapsiperheen arkeen sivusto ja siellä oleva toimintakalenteri
2. Lasten ja nuorten tavoittaminen2.1. Keusote-sovellusDigiasiointialustan hankinta ja käyttöönotto10/2024 – 3/2026Käsitelty. Alusta kilpailutettu. Käyttöönotto alkamassa.TietohallintoAsiakkaille tulee mobiilikäyttöliittymä keväällä 2025. Toiminnallisuudet täydentyvät digialustan käyttöönottoprojektin myötä.
2.2. Matalan kynnyksen walk-in palvelutKäsiteltyLähineuvontapisteet

Opiskeluhuoltopalvelut toimivat myös ajanvarauksettomasti, joten oppilas/opiskelija voi hakeutua työntekijän luokse koulupäivän aikana.
2.3. Saavutettava ja ajantasainen tieto palveluista lapsille ja nuorilleViestintäkampanja: julisteita/QR-koodeja koulujen vessojen oviin, Flyerit, asukaskirje v. 2011 syntyneiden kotiin. Tiedotteita eri teemoista (wilma, some-kanavat yms.)31.12. 2024 mennessäKäsitelty, käynnissäHyvinvointi, terveys ja asiakkuudet sekä viestintäpalvelut
2.4. Psykologi- ja psykoterapeutti-opiskelijoiden hyödyntäminen lähipalveluissaKäsiteltyPerhekeskuspalveluilla ei taloudellista mahdollisuutta edistää. Perhekeskuspalvelujen käyttötaloudessa ei ole varausta opiskelijoiden palkanmaksuun.
2.5. Lapsille ja nuorille chat-palvelua, missä oikea ammattilainen tavoitettavissaKäsiteltyKysy neuvoa chat

Keusoten ammattilainen tavoitettavissa arkisin klo 9-11
2.6. Bottin hyödyntäminen lapsen tai nuoren kielipohjaiseen ohjaamiseen oikeaan palveluun
3. Lasten ja nuorten kohtaaminen3.1. Keusote tarjoaa tukea vanhemmuuteen sekä vahvistaa lasten ja nuorten parissa toimivien osaamista lasten ja nuorten kohtaamiseen.Perhekeskuspalveluista toteutetaan 4 Ihmeelliset vuodet -ryhmää vuodessa, mikäli asiakaskysyntää onKäsiteltyPerhekeskuspalvelutIhmeelliset vuodet -ryhmätoiminnan systemaattinen käyttö perhekeskuspalveluissa ja kunnissa.

Avoimissa yhteistyökohtaamispaikoissa saatavilla perhekeskuksen lähipalveluita
3.2. Vanhempien jaksamista ja vanhemmuutta pitää tukea vahvemmin lapsen ja nuoren eri kasvuvaiheissa.Nuorisoaseman järjestämät Vanhemmuuden tuen –webinaarit, 6 kpl vuodessaKäsiteltyPerhekeskuspalvelutAvoimissa yhteistyökohtaamispaikoissa saatavilla perhekeskuksen lähipalveluita
3.3. Hyvinvointialue saisi olla vahvemmin läsnä lapsiperheiden arjessa sekä tarjota tukea esimerkiksi ”kodinhoitajan” (ns. apuvanhempi) tai perhetyöntekijän palveluina.KäsiteltyLapsiperheiden kotipalvelua ja perhetyötä saa asiakaskriteereihin ja asiakastarpeisiin perustuen.

Perheohjaajat ovat säännöllisesti tavattavissa avoimissa kohtaamispaikoissa
3.4. Tulisi järjestää koulutusta ja valmennuksia esimerkiksi elämänhallintaan, tunnetaitoihin sekä vanhemmuuteen.Perhekeskuspalveluista toteutetaan 4 Ihmeelliset vuodet -ryhmää vuodessa, mikäli asiakaskysyntää on. Nuorisoaseman järjestämät Vanhemmuuden tuen –webinaarit, 6 kpl vuodessa. Varhainen vuorovaikutus, lasten ja vanhemman vuorovaikutus (osana perhevalmennusta, neuvolapsykologin pitämänä)KäsiteltyPerhekeskuspalvelutKohtaamispaikoissa avoimia keskustelutilaisuuksia erilaisten teemojen ympärillä
3.5. Tulisi järjestää kohtaamiskoulutusta myös koulun henkilökunnalle. Vanhempien, opettajien ja muiden nuorten parissa toimivien hyvät kohtaamistaidot tukevat lasten ja nuorten mielen hyvinvointia.KäsiteltyKeusote tuki puheeksi ottava kunta –hankkeen koulutuskokonaisuuteen Webinaari ”Dialogiset kohtaamiset” 9/2024; Järvenpää ja Keusote.

Kohtaamispaikkaverkostolle on järjestetty alueellisesti koulutuksia liittyen kohtaamiseen, palveluohjaukseen ja puheeksi ottoon.
4. Lasten ja nuorten osallistumis-mahdollisuuksien lisääminen4.1. Keusote voisi tarjota nuorille elämäntaitojen valmennusta (esim. verokortti, ansioluettelo, verkkopankkiasiointi, asunnonhankinta, vuokrasopimus yms.).
4.2. Ottaa nuoret vahvemmin mukaan nuorten palvelujen kehittämiseen.Asukaskehittäjätoiminnan ikärajaksi muutettu 15-vuotta täyttäneetKäsiteltyHyvinvointi, terveys ja asiakkuudetPuntaroiva asukaspaneeli pidetty keväällä -24 (Digipalvelut).

Hyvinvointialueen nuorisovaltuusto aloittanut toimintansa 2022