Avustajan rekrytointi
Ohjeita ja vinkkejä avustajan rekrytoimiseen
Työnantajamallissa rekrytoit, haastattelet hakijat ja teet valinnan työntekijästä itse. HA-keskus ei välitä avustajia, mutta voi avustaa sinua rekrytoinnissa. Myös Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto (TE-toimisto) palvelee ja auttaa sinua rekrytointiasioissa.
- Henkilökohtaista apua koskevasta palvelupäätöksestä selviää, kuinka moneksi tunniksi sinulle on myönnetty henkilökohtaista apua
- Palvelupäätöksessäsi määriteltyjen tuntimäärien puitteissa voit tarvittaessa palkata useamman kuin yhden avustajan
- Jos sinulla on osa-aikaisia työntekijöitä, tulee sinun tarjota heille ensin lisätyötä ennen kuin palkkaat uuden avustajan
Heta-liitto (Henkilökohtaisten avustajien työnantajien liitto) tarjoaa verkkosivuillaan runsaasti tietoa ja hyviä vinkkejä rekrytointiprosessin eri vaiheisiin. Linkistä pääset avustajan rekrytointia koskevaan osioon Heta-liiton tietopankissa.
Avustajan rekrytointi alkaa avoimesta työpaikasta ilmoittamisella. Ennen hakuilmoituksen laadintaa pohdi ja kirjoita ylös, millaista apua avustajaltasi tarvitset, missä ja milloin hän tehtäviään hoitaa sekä millainen työntekijä on paras tehtäviä hoitamaan.
Kirjalliseen työpaikkailmoitukseen on hyvä sisällyttää ainakin seuraavat asiat:
- millaiseen työhön työntekijää haetaan
- työaika
- työsuhteen kesto (määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva)
- työpaikan sijainti (kaupunki tai kaupunginosa riittää, omaa kotiosoitetta ei ole työpaikkailmoituksessa tarpeen kertoa)
- mitä työntekijältä vaaditaan (huomioi, että työpaikkailmoitus ei saa olla syrjivä)
- mistä, milloin ja miten hakija voi kysellä lisätietoja
Työpaikkailmoitusta laatiessa on tärkeää miettiä sitä, kuinka paljon ja millaisia tietoja itsestäsi kerrot. Kovin henkilökohtaisia tietoja ei itsestään kannata kertoa.
Työpaikkailmoitusta laatiessa tulee myös muistaa, ettei työntekijän valinta saa olla syrjivä. Tämä tarkoittaa, ettei työnantaja voi ilman hyväksyttävää perustetta asettaa työntekijöitä eri asemaan esimerkiksi iän, terveydentilan, vammaisuuden, kansallisen tai etnisen alkuperän, sukupuolisen suuntautumisen, uskonnon tai poliittisen toiminnan perusteella. Henkilökohtaisessa avussa työnantaja saa kuitenkin tavanomaisesta poiketen edellyttää työntekijältään samaa sukupuolta, mikäli työhön sisältyy hygienia-apua tai esimerkiksi uimahallissa käyntiä.
Työmarkkinatori on työ- ja elinkeinopalveluiden (TE-palvelut) ylläpitämä sivusto, johon voit jättää oman työpaikkailmoituksesi:
Rekrytoinnissa kannattaa hyödyntää monia eri kanavia ja tapoja. Tällaisia ovat esimerkiksi:
- muut verkosta löytyvät rekrytointikanavat (esim. Duunitori)
- oppilaitosten ilmoitustaulut
- ilmoitukset paikallislehtiin
- työpaikkailmoituksille tarkoitetut ryhmät Facebookissa
- oma sosiaalinen media
- kysymällä suoraan ennalta tiedossa olevalta henkilöltä
- ystävien, tuttavien ja naapureiden kautta
Keusote on mukana kokeilussa, jossa testataan WorkPilots-palvelun käyttöä henkilökohtaisen avun työnantajamallissa. Pilotin tavoitteena on helpottaa henkilökohtaisen avun työnantajien ja työntekijöiden kohtaamista, erityisesti äkillisissä sijaistarpeissa.
Keusote ei ole osallisena palvelun toteutuksessa, vaan ainoastaan jakaa tietoa WorkPilots-palvelusta ja sen käytöstä. Henkilökohtaisen avun työnantajat vastaavat itse palvelun käytöstään — samaan tapaan kuin muidenkin käyttämiensä rekrytointikanavien suhteen.
WorkPilots on käyttäjälleen maksuton palvelu, joka toimii työnantajien ja työntekijöiden mobiilina kohtaamispaikkana. Palvelua voi käyttää mobiililaitteeseen ladattavana sovelluksena tai tietokoneen verkkoversiona. Maksuton sovellus ladataan mobiililaitteeseen Google Playsta tai AppStoresta.
Ohjeet palvelun käyttöönottoon ja käyttöön löytyvät WorkPilotsin verkkosivulta: