Siirry sisältöön

Tukea nuoren aikuisen arkeen (18-29v)

Tämän verkkosivun tarkoituksena on auttaa aikuistuvaa nuorta löytämään arjen haastaviin tilanteisiin tietoa ja tukea läheltä omaa opiskelu- tai asumispaikkaa sekä auttaa tiedonetsimisessä ja omahoito-ohjelmiin perehtymisessä.

Asuminen

Asuminen pelissä on nuorille aikuisille kohdennettu hyötypeli, joka edistää asumisvalmiuksia. Peliä pelaamalla pääset testaamaan omia asumisen taitojasi sekä oppimaan lisää asumisesta. Asumisen käsikirjaan on koottu asumiseen liittyvät perustiedot ja ohjeet. YouTube-kanavallamme on useita videoita, joista löydät apua asumisen asioihin, esimerkiksi vuokrasopimuksen laadintaan, vuokran maksuun sekä muuttoon liittyen.

Mielenterveys, päihteet, riippuvuudet

Päihdekuntoutuspiste Nuorten Kipinä Järvenpäässä tarjoaa avomuotoista päihdekuntoutusta 18–25 -vuotiaille päihteidenkäytöstään huolta tai haittoja kokeneille nuorille aikuisille. Avomuotoinen päihdekuntoutus voi auttaa nuorta eteenpäin silloin, kun päihteettömyys on päässyt hyvään alkuun, mutta tarvitaan tukea päihteettömyyden ylläpitämiseen sekä toipumiseen. (Myös yli 25-vuotiaille asiakkaille on oma kuntoutusyhteisönsä Kipinässä Järvenpäässä sekä Toiwossa Hyvinkäällä).

Seksuaaliterveys, ehkäisyterveys ja neuvolapalvelut

Ehkäisyneuvolasta saat ohjausta ja neuvontaa raskauden ehkäisyyn, seksuaaliterveyteen ja perhesuunnitteluun.

Kelan palvelut

Korkeakouluopiskelijan täytyy maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle sekä kevät- että
syyslukukaudelta. Opiskelijalle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti.

Kelan järjestämä kuntoutus tukee opiskelijaa esimerkiksi tilanteessa, jossa opiskelu on
keskeytynyt tai vaarassa keskeytyä. Kuntoutus myös auttaa sopivan opiskelualan
valinnassa. Voit hakea nuoren ammatilliseen kuntoutukseen, jos olet 16–29-vuotias ja tarvitset tukea jokapäiväisen elämän erilaisiin haasteisiin. Nuoren ammatillinen kuntoutus voi sopia sinulle, jos tilanteesi on esimerkiksi jokin seuraavista:

  • et ole vielä löytänyt sopivaa opiskelualaa tai työpaikkaa
  • opiskelusi on keskeytynyt tai on vaarassa keskeytyä
  • siviili- tai asepalveluksesi on keskeytynyt ja tarvitset apua tulevaisuuden suunnitteluun.

Oma väylä -kuntoutus on kohdennettu 16–29-vuotiaille nuorille, jotka tarvitsevat neuropsykiatrisen häiriön vuoksi tukea opinnoissa tai työelämässä.

NUOTTI-valmennus on henkilökohtaista valmennusta nuorelle, jonka toimintakyky on olennaisesti heikentynyt ja joka tarvitsee tukea edetäkseen opiskelu- ja työelämäpolulla. Voit hakea NUOTTI-valmennusta, jos olet 16–29-vuotias ja tarvitset tukea jokapäiväisen elämän erilaisiin haasteisiin ja tulevaisuuden suunnitelmien laatimiseen.

Nuoren elo -kurssi soveltuu sinulle, jos:

  • olet 16–29 -vuotias
  • sinulla on diagnosoitu lievä tai keskivaikea masennus tai ahdistuneisuushäiriö
  • mielenterveyden häiriö rajoittaa opiskelu-, työ- tai toimintakykyäsi
  • haluat osallistua kuntoutukseen, joka toteutetaan yksilötapaamisina ja etäkuntoutuksena.

Ohjaamot 16-29 -vuotiaille,
Etsivä nuorisotyö 15-28 -vuotiaille

Ohjaamon potentiaalisia asiakkaita ovat kaikki 16-29-vuotiaat. Ohjaamot neuvovat ja tukevat elämän kysymyksissä. Keusoten alueen Ohjaamot ovat palveluiltaan erilaisia. Silti jokaiseen Ohjaamoon voi tulla asialla kuin asialla. Tutustu palveluihin seuraavista linkeistä. Jos Ohjaamossa ei osata auttaa, siellä selvitetään yhdessä asiakkaan kanssa, kuka osaa.

Etsivä nuorisotyö

Etsivä nuorisotyö on vapaaehtoista ja tarkoitettu kaikille nuorille, jotka kaipaavat elämässään tukea. Tavoitteena on olla läsnä nuorten keskuudessa ja tarjota mahdollisuus turvalliseen ja luottamukselliseen aikuiskontaktiin. Yhteistyössä etsivän nuorisotyön kanssa nuorella on mahdollisuus kerryttää tietoja ja taitoja sekä sellaista sosiaalista pääomaa, joilla suunnataan kohti aikuisuutta. Jokainen tarvitsee jonkun, jolla on aikaa kuunnella ja tukea.

Keusoten palvelut

Lukioiden ja ammattiopistojen opiskelijoilla on mahdollisuus varata aikoja terveystarkastuksiin ja hakeutua sairaanhoidollisiin palveluihin oppilaitoskohtaisesti sovittuina aikoina.

Perusopetuksen oppilaat sekä lukion ja ammatillisen koulutuksen opiskelijat voivat hakeutua oman koulunsa/oppilaitoksensa kuraattorin vastaanotolle koulunkäyntiin liittyvissä huolissa sekä muissa mieltä painavissa asioissa, kuten kaverisuhteet, kiusaaminen, kouluun tuleminen, koulussa työskentely, poissaolot, liiallinen pelaaminen, erimielisyydet perheessä, päihteiden käyttö.

Perusopetuksen oppilaat sekä lukion ja ammatillisen koulutuksen opiskelijat voivat hakeutua oman koulunsa/oppilaitoksensa psykologin vastaanotolle, jos oppiminen ja keskittyminen on vaikeaa. Psykologi tarjoaa apua tukitoimien suunnitteluun. Lisäksi psykologi tukee nuorta mm. itsetunto-ongelmissa, pelkotiloissa, stressin, ahdistuneisuuden ja masennuksen hallinnassa sekä auttaa itsetuhoisuuteen sekä kriisitilanteisiin liittyvissä vaikeuksissa.

Nuorten aikuisten asiakasohjauspalvelu on kohdennettu 18-29-vuotiaille nuorille aikuisille, joilla on mielenterveyteen ja päihteiden käyttöön liittyviä haasteita. Saat yhteyden soittamalla aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelujen asiakasohjaukseen 019 226 0404 ja valitsemalla puhelun alussa 1.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteisellä lähineuvontapisteellä tarjotaan kasvotusten tapahtuvaa ajanvarauksetonta ohjausta ja neuvontaa.

Päihdekuntoutuspiste Nuorten Kipinä Järvenpäässä tarjoaa avomuotoista päihdekuntoutusta 18–25 -vuotiaille päihteidenkäytöstään huolta tai haittoja kokeneille nuorille aikuisille. Avomuotoinen päihdekuntoutus voi auttaa nuorta eteenpäin silloin, kun päihteettömyys on päässyt hyvään alkuun, mutta tarvitaan tukea päihteettömyyden ylläpitämiseen sekä toipumiseen. (Myös yli 25-vuotiaille asiakkaille on oma kuntoutusyhteisönsä Kipinässä Järvenpäässä sekä Toiwossa Hyvinkäällä).

Sosiaalipäivystys huolehtii ja auttaa, kun tilanteesi vaatii kiireellisten ja välttämättömien sosiaalipalvelujen tarpeiden arviointia ja järjestämistä.

Työikäisten neuvonnasta 18-64-vuotias saa Keusoten ammattilaisilta tukea ja ohjausta arjen haasteisiin.

Sosiaalipalvelut tarjoavat sinulle tukea, apua ja ohjausta arjenhallinnassa, itsenäisessä selviytymisessä ja ongelmien ennaltaehkäisyssä eri elämäntilanteissa. Ota yhteyttä, mikäli sinusta tuntuu etteivät omat voimasi riitä ja tarvitset konkreettista apua esimerkiksi toimeentuloon, sosiaaliseen hyvinvointiin tai asumiseen.

Omahoito-ohjelmat netissä

Omahoito-ohjelmia löytyy monenlaisiin eri oireisiin liittyen. Omahoito-ohjelmasta saa tietoa ja työkaluja sekä löytää muun muassa videoita, ohjattuja harjoituksia ja testejä. Voit tutustua ohjelmiin omaan tahtiin sinulle sopivana aikana. (Mielenterveystalo)