Kuljetuspalvelu vammaisille
Vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelun avulla voit liikkua arjessa. Palvelu on tarkoitettu sinulle, mikäli liikkumisesi ongelmat johtuvat pitkäaikaisesta vammasta tai sairaudesta.
Sinulla on oikeus saada vammaispalvelulain mukaisena kuljetuspalveluna vähintään 18 yhdensuuntaista taksimatkaa kuukaudessa asiointiin ja virkistykseen. Voit käyttää taksimatkoja asuinkuntasi lisäksi sen rajanaapurikunnissa. Tämän lisäksi sinulla on oikeus saada taksimatkoina myös välttämättömät työ- ja opiskelumatkat. Opiskelumatkasi voimme järjestää myös ryhmäkuljetuksina.
Kuljetuspalvelujen asiointiin ja virkistykseen suunnattujen matkojen matkustusalue on pääsääntöisesti oma asuinkunta ja sen rajanaapurikunnat.
Sinulle voidaan myöntää kuljetuspalveluun liittyviä lisäpalveluja, jos niiden tarve johtuu terveydestä tai toimintakyvystä ja tarvitset niitä välttämättä voidaksesi hyödyntää sinulle myönnettyä kuljetuspalvelua. Oikeus mahdolliseen lisäpalveluun kirjataan kuljetuspalvelupäätökseen. Mahdollisia lisäpalveluja ovat:
- Taksin kuljettajan antama saattamisapu, kun tarvitset saattajaa auton välittömässä läheisyydessä matkan alku- ja päätepisteessä
- Avustamispalvelu, kun käytät pyörätuolia tai muuta suurikokoista apuvälinettä ja tarvitset esteettömän auton
- Porrasvetoapu, kun tarvitset matkan yhteydessä tapahtuvaa avustamista portaissa vetämällä porraskiipijän avulla tai käsivoimin. Samalla voidaan myös myöntää oikeus käyttää kahta kuljettajaa porrasvedon toteuttamisessa silloin, kun turvallinen porrasvetosi tätä välttämättä edellyttää
- Yksinmatkustusoikeus, kun et voi kulkea muiden kanssa samassa kuljetuksessa
- Vakiotaksioikeus, kun tarvitset välttämättä kuljetuspalvelun toteuttamiseen tuttuja ja vakituisia kuljettajia
- Avustamispalvelu matkaketjussa, kun tarvitset välttämättä taksin kuljettajan saattoapua matkaketjun seuraavaan kulkuneuvoon omalle paikalle pääsemiseksi voidaksesi jatkaa matkaa toisella kulkuneuvolla
- Oikeus paaritaksiin tai muuhun erityiseen ajoneuvoon, kun voit matkustaa vain makuuasennossa
- Vammaispalvelulain mukainen kuljetuspalveluun liittyvä saattajapalvelu, kun saattajan tarve on välttämätön myös matkan aikana asiointikohteessa. Saattajana voi toimia esimerkiksi omaisesi tai läheisesi. Saattajapalvelu on sekä sinulle että saattajalle maksutonta.
Tämän sivun sisältö
Toimi näin
Täytä vammaispalvelujen kuljetuspalveluhakemus ja toimita se pyydettyjen liitteiden kanssa kotikuntasi perusteella määräytyvään vammaispalvelujen toimipisteeseen. Voit tuoda esille tarpeesi palveluun myös palvelutarpeen arvioinnin tai palvelusuunnitelman päivittämisen yhteydessä. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan aina terveydenhuollon ammattihenkilön lausunto toimintakyvystäsi liikkumisen suhteen, mikäli tarvittavat tiedot eivät jo ole vammaispalvelujen käytettävissä. Huomioithan, että vammaispalvelujen työntekijöillä ei ole oikeutta katsoa tietojasi terveydenhuollon järjestelmistä.
Kuljetuspalvelun tarve arvioidaan yksilöllisesti. Arvioinnissa hyödynnetään terveydenhuollon lausuntoa liikkumis- ja toimintakyvystäsi. Mikäli saat myönteisen päätöksen, toimitamme sinulle taksikortin ja tarkemman ohjeistuksen taksin tilaamisen käytäntöihin.
Kenelle ja millä ehdoin
Voit saada vammaispalvelulain mukaista kuljetuspalvelua, mikäli sinulla on pitkäaikaisen vamman tai sairauden vuoksi erityisiä vaikeuksia liikkumisessa. Lisäksi kotikuntasi tulee olla Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen tai Tuusula. Saamisen ehtona on myös se, että et voi saada samaan tarpeeseen tukea muun lain perusteella. Vammaispalvelulain mukaista kuljetuspalvelua ei voi käyttää terveydenhuollon matkoihin, jotka kuuluvat Kansaneläkelaitoksesta haettavan korvauksen piiriin.
Palautteen antaminen kuljetuspalvelun toteutumisesta
Voit antaa palautteen kirjallisena sähköpostitse osoitteeseen: palaute.keusote@020202.fi tai soittamalla numeroon 020 730 0001.
Kuljetuspalvelu 2024
VAKIOTAKSIOIKEUS
Mikäli haet vakiotaksioikeutta, tarvitset hakemuksen liitteeksi olemassa olevan terveydenhuollon ammattilaisen kirjoittaman lausunnon tai muun luotettavan selvityksen vakiotaksioikeuden välttämättömyydestä. Vakiotaksioikeus voidaan myöntää, mikäli tarvitset vaikean vammasi tai sairautesi vuoksi ehdottomasti ja ainoastaan tietyn tutun taksinkuljettajan, koska matkustamisesi ilman saattajaa edellyttää taksinkuljettajan erityisvalmiuksia ja sinun tuntemistasi.
Voit lähettää vapaamuotoisen hakemuksen sähköpostilla kuljetuspalvelut@keusote.fi tai osoitteella Suutarinkatu 2 D, 05900 HYVINKÄÄ. Liitä mukaan lausunto.
Kuljetuspalvelujen käytännöt ovat muuttumassa ja niitä noudatetaan uusien asiakkaiden osalta tammikuun alusta alkaen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että matkustusalueet määräytyvät uuden ohjeen mukaisesti. Vanhojen asiakkaiden päätökset pysyvät ennallaan kunnes heidän tilanteensa on tarkistettu. Vanhojen asiakkaiden päätöksiä ei muuteta nykyisestä asiakkaan tietämättä.
- Uudet omavastuuosuudet ovat astuneet voimaan maaliskuun alusta.
- HUOM! Tämän verkkosivun (kuljetuspalvelut vammaisille) palvelukuvaus on uuden soveltamisohjeen mukainen.
Puhelinasiointi
Vammaispalvelujen neuvonta ja ohjaus
Palveluajat
- Maanantai 9:00 - 11:00
- Tiistai 12:00 - 14:00
- Keskiviikko 9:00 - 11:00
- Torstai 12:00 - 14:00
- Perjantai 9:00 - 11:00
Itsenäisyyspäivä
6.12.2024
Suljettu
Tapaninpäivä
26.12.2024
Suljettu
Juhannuspäivä
21.6.2025
Suljettu
Helatorstai
29.5.2025
Suljettu
Jouluaatto
24.12.2024
Suljettu
Loppiainen
6.1.2025
Suljettu
Vappu
1.5.2025
Suljettu
Joulupäivä
25.12.2024
Suljettu
2. pääsiäispäivä
21.4.2025
Suljettu
Pitkäperjantai
18.4.2025
Suljettu
Juhannusaatto
20.6.2025
Suljettu
Uudenvuodenpäivä
1.1.2025
Suljettu
Palvelupaikat
Suutarinkatu 2, 05900 HYVINKÄÄ
Lisätiedot
Kuvaus
Toimipiste palvelee Hyvinkään ja Nurmijärven vammaispalvelujen asiakkaita. Esteetön sisäänkäynti Suutarinkatu 2 C (2 krs). Asiakastapaamisia voidaan sopia myös Nurmijärven toimitiloihin. Tapaamiset on sovittava ajanvarauksella.
Myllytie 11, 04410 JÄRVENPÄÄ
Lisätiedot
Kuvaus
Myllytien toimipiste (4. krs) palvelee Järvenpään, Mäntsälän, Pornaisten ja Tuusulan vammaispalvelujen asiakkaita. Tapaamiset on sovittava ajanvarauksella. Asiakastapaamisia voidaan sopia myös Mäntsälän toimitiloihin.
Vammaispalvelujen sosiaalityö ja sosiaaliohjaus
Vammaispalvelujen sosiaalityöntekijöiden ja sosiaaliohjaajien yhteystiedot
Lisätietoa
Vammaispalvelulain mukainen kuljetuspalveluhakemus (PDF-tiedosto, 214 kt)
Liikkumista tukevien palvelujen soveltamisohje hyvaksytty 27.11.2023 (PDF-tiedosto, 319 kt)
Asiakasohje kuljetuspalvelusta VPL- ja SHL-asiakkaille (PDF-tiedosto, 266 kt)
Usein kysytyt kysymykset
Merkittävimmät muutokset ohjauskeskuksen aloittaessa 1.3.2024
Millaisessa tilanteessa voin hakea liikkumista tukevaa palvelua?
Mihin liikkumista tukevat palvelut eli kuljetuspalvelut on tarkoitettu?
Miten voin hakea liikkumista tukevaa palvelua?
Milloin matkustusalueeni muuttuu?
Miten omavastuut ja niiden maksaminen muuttuvat 1.3.2024 alkaen?
Mitä teen kuljetuskortilla 1.3.2024 alkaen?
Voinko saada lisäpalveluja kuljetuspalveluun?
Miten tilaan työ- ja opiskelumatkat jatkossa?
Miten voin varmistua, että ohjauskeskuksella on tieto palveluntarpeestani?
Miten saan matkojen tilaamiseen tarkoitetun sovelluksen käyttööni ja miten se toimii?
Minulle ei tule tekstiviestiä arvioidusta taksin saapumisajasta, mitä tulee tehdä?
Mitä jos en olekaan valmiina vielä kyydin saapumisajankohtana?
Voinko tilata pikamatkan ilta- ja yöaikaan? Saako pikamatkan tilata vain Keusoten alueella?