Siirry sisältöön

Suolistosyöpien seulonta

Suolistosyövän seulonnan tarkoitus on havaita suolistosyöpä oireettomassa varhaisvaiheessa, jolloin se on todennäköisemmin parannettavissa. Seulontojen tavoitteena on näin vähentää suolistosyövästä johtuvia kuolemia. Varhain todettu syöpä on myös helpompi hoitaa ja aiheuttaa vähemmän inhimillistä kärsimystä.

Keusoten alueella seulontakirjeen lähettämisestä, palautettujen näytteiden analysoinnista ja tulosten antamisesta vastaa HUS Diagnostiikkakeskuksen seulontapalvelut. Seulontojen jatkotutkimuksina suorittavat kolonoskopiapalvelut tuottaa Pihlajalinna Lääkärikeskukset Oy.

Seulontanäyte otetaan itse kotona wc-käynnin yhteydessä ja toimitetaan postitse laboratorioon tutkittavaksi. Tätä varten seulottavat saavat tarvittavat materiaalit suoraan kotiinsa.

Toimi näin

Seulontaryhmään kuuluvat saavat kotiinsa kutsukirjeen. Jos kuulut seulontaryhmään ja sinulla on turvakielto, soita HUS Diagnostiikkakeskuksen laboratorioiden asiakaspalveluun p. 09 471 86800 (valinta 4, suolistosyöpäseulonta).

Kutsukirjeen mukana on tarvittava välineistö, tarkemmat ohjeet, esitietolomake ja valmiiksi maksettu palautuskuori. Seulontatesti on immunokemiallinen ulosteen veritesti (FIT), jolla etsitään piilevää verta ulosteesta. Ulostenäyte otetaan itse wc-käynnin yhteydessä ja toimitetaan laboratorioon tutkittavaksi. Näytteen ottaminen tai toimittaminen tutkittavaksi laboratorioon ei edellytä ajanvarausta.

Testin vastaus ja mahdolliset jatkotutkimukset

Jos näytteessä ei ole havaittu verta, saat vastauksen testistäsi kirjeitse. Saat uuden seulontakutsun noin kahden vuoden kuluttua.

Noin neljällä osallistujasta sadasta näytteestä löydetään verta. Se ei välttämättä tarkoita suolistosyöpää tai sen esiasteita, mutta syyn selvittäminen edellyttää jatkotutkimuksia. Tällöin tehdään useimmiten paksusuolen tähystys eli kolonoskopia. Kolonoskopiapalvelut tuottaa Pihlajalinna Lääkärikeskukset Oy, ja tutkimukset toteutetaan Pihlajalinna Dextrassa Helsingissä (Raumantie 1 A).

Pihlajalinnan seulontahoitaja on yhteydessä kaikkiin jatkotutkimuksiin kutsuttaviin henkilöihin puhelimitse kahden viikon kuluessa, jos asiakas on kirjannut puhelinnumeronsa kutsukirjeen mukana tulleeseen esitietolomakkeeseen. Mikäli saat kutsukirjeen jatkotutkimuksiin eikä seulontahoitaja ole ollut sinuun yhteydessä, soita kirjeessä annettuun puhelinnumeroon tutkimusajan varaamiseksi.

Kenelle ja millä ehdoin

Seulontaan kutsutaan kahden vuoden välein aina niinä vuosina, kun kutsuttava täyttää parillisia vuosia. Vuonna 2025 seulontaan kutsutaan 60-70-vuotiaat, joiden syntymävuosi on 1953, 1955, 1957, 1959, 1961, 1963 tai 1965. Seulonnat laajenevat vähitellen ikäryhmittäin niin, että vuodesta 2031 alkaen ohjelma ulottuu koko kohdeväestöön eli 56–74-vuotiaisiin.

Lue lisää suolistosyövistä

Suolistosyöpä kehittyy usein huomaamattomasti

Suolistosyöpä on yhteisnimi paksu- ja peräsuolen syöville. Se on kolmanneksi yleisin syöpätauti Suomessa. Suurin osa suolistosyövistä kehittyy suolen limakalvon hyvänlaatuisista kohoumista eli polyypeista. Kasvaimet kehittyvät pahanlaatuisiksi yleensä huomaamattomasti, sillä polyypit eivät useinkaan aiheuta minkäänlaisia oireita. Koska suolistosyövän oireet puuttuvat alussa usein kokonaan tai ne ovat epämääräisiä, jää syöpä herkästi havaitsematta.

Suolistosyövän seulonnan tarkoitus on havaita suolistosyöpä oireettomassa varhaisvaiheessa, jolloin se on todennäköisemmin parannettavissa. Seulontojen tavoitteena on näin vähentää suolistosyövästä johtuvia kuolemia. Varhain todettu syöpä on myös helpompi hoitaa ja aiheuttaa vähemmän inhimillistä kärsimystä.

Terveelliset elintavat suojaavat suolistosyöviltä

Kaikkia suolistosyövän aiheuttajia ei tunneta tarkasti, mutta sekä ympäristötekijöillä
että perinnöllisyydellä on vaikutusta kasvaimen syntyyn. Suolistosyövät ovat pääasiassa yli 60-vuotiaiden ihmisten sairauksia. Keski-ikä sairastumiselle on 71 vuotta.

Erityisesti elintapoihin liittyviin tekijöihin on mahdollista itse vaikuttaa. Ylipaino, alkoholinkäyttö, pitkäaikainen tupakointi ja vähäinen liikunta suurentavat paksusuolen syövän ja peräsuolen syövän riskiä. Myös ravinto voi vaikuttaa sairastumisriskiin: esimerkiksi runsaan punaisen lihan ja eläinrasvojen käytön epäillään suurentavan riskiä.

Sairastumisriskiä voi alentaa säännöllisten seulontojen lisäksi liikunnalla ja runsaasti kuitua, kuten täysjyväviljaa, hedelmiä, vihanneksia ja kasviksia sisältävällä ruokavaliolla.

Seulonnan ohjaus ja neuvonta

Jos sinulla on kysymyksiä seulonnoista tai saamastasi tuloksesta, ole ensisijaisesti yhteydessä seulonnan järjestävään tahoon. Voit myös olla yhteydessä omatiimiisi.

Palvelun maksullisuus

Palvelu on maksuton.