Rokotuspalvelut
Saat kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvia perusrokotuksia ja niiden tehosteita terveysasemaltasi hoitajan vastaanotolla maksutta ja ilman reseptiä. Lasten ja nuorten rokotukset annetaan influenssa- ja koronarokotuksia lukuun ottamatta neuvolassa tai koululla.
Terveysasemilta saat myös neuvontaa ja ohjausta matkailijoiden rokotuksista sekä tarvittavat reseptit rokotteiden hankintaa varten. Muut rokotteet esimerkiksi matkailuun liittyen ovat maksullisia ja tarvitset niitä varten reseptin. Reseptipyyntö, rokottaminen ja neuvonta ovat sinulle maksuttomia.
Tämän sivun sisältö
Toimi näin
Rokotuspalveluista saat alla olevia rokotuksia. Katso tarkemmat ohjeet haitarivalikosta.
- Influenssarokotukset (loka-joulukuu) ja koronarokotukset (syys-joulukuu): Asioi digitaalisesti tai soita influenssa- ja koronarokotusten puhelinasiointiin oman ryhmäsi mukaisessa aikataulussa.
- Pneumokokkirokotus riskiryhmään kuuluville: Soita rokotuspalveluiden puhelinasiointiin.
- Puutiaisaivokuumerokotus (TBE) omakustanteisena: Asioi ensisijaisesti digitaalisesti. Vaihtoehtoisesti soita rokotuspalveluiden puhelinasiointiin.
- Matkailijan rokotukset ja malarianesto: Asioi ensisijaisesti digitaalisesti. Vaihtoehtoisesti soita rokotuspalveluiden puhelinasiointiin.
Muissa rokotuksissa soita omalle hoitovastaavallesi tai vastaanottopalveluiden puhelinasiointiin. Lasten ja nuorten rokotuksiin liittyen (muut kuin korona-, influenssa-, TBE- ja matkailurokotteet) ota yhteyttä neuvolaan tai kouluterveydenhuoltoon.
Influenssa- ja koronarokotukset 2024-2025
Ajanvaraus maksuttomiin influenssa- ja koronarokotuksiin on avoinna kaikille riskiryhmiin kuuluville. Alle 12-vuotiaiden voimakkaasti immuunipuutteisten lasten ajanvaraus koronarokotteelle vain puhelimitse. Katso tarkemmat tiedot riskiryhmistä ja oikeudesta maksuttomaan rokotukseen alla olevasta haitarivalikosta.
Influenssarokote omakustanteisena: Reseptipyyntö ja puhelinajanvaraus aukeavat 14.10. Digiajanvarauksessa voit varata 11.11. jälkeisiä aikoja. Katso tarkemmat ohjeet alla olevasta haitarivalikosta.
Digiajanvaraus on auki kaikille. Valitse digiajanvarauksessa palvelu Kausirokotusaika riippumatta siitä, tarvitsetko ajan korona- tai influenssarokotukseen tai molempiin.
Puhelinajanvaraus: Jätä soittopyyntö p. 019 226 0651 ma-su klo 8-20, niin soitamme sinulle takaisin viikon kuluessa. Rokotuspisteillä on hyvin rokotusaikoja vapaana. Ajanvarauspuhelimeen pystytään vastata arkisin samana tai seuraavana päivänä.
Saat samalla käynnillä halutessasi korona- ja Vaxigrip Tetra -influenssarokotteen. Yli 85-vuotiaille ja yli 50-vuotiaille voimakkaasti immuunipuutteisille tarkoitettua Fluad Tetra -influenssarokotetta on saatavilla lokakuun puoliväliin mennessä. Omakustanteiseen influenssarokotukseen voit varata 11.11. jälkeisiä aikoja.
Influenssarokote omakustanteisena
Jos et ole oikeutettu maksuttomaan kausi-influenssarokotteeseen, voit ostaa rokotteen apteekista reseptillä.
- Jos sinulla on jo resepti, tarkista ajoissa sen voimassaolo. Rokotteiden ja biologisten muiden lääkevalmisteiden reseptit ovat voimassa vuoden. Reseptilläsi voi virheellisesti lukea 2 vuoden voimassaoloaika, jos se on laadittu ennen kuin tiukennus on astunut voimaan.
- Jos reseptisi on alle vuoden vanha ja sillä on vielä rokoteannos hankkimatta, käy ostamassa rokote apteekista hyvissä ajoin ennen kuin resepti vanhenee.
- Jos reseptisi on yli vuoden vanha, tee uusimispyyntö Omakannassa.
- Jos sinulla ei ole lainkaan reseptiä, tee reseptipyyntö digilomakkeella tai puhelimitse 14.10. klo 8 alkaen.
- Varaa aika rokotukseen vasta, kun näet reseptin Omakannassa. Reseptien toimitusaika on tällä hetkellä yli viikko. (päivitys 18.11.2024)
Varaa aika kausirokotukseen digiajanvarauksessa ajoille 11.11. eteenpäin. Ota apteekista ostamasi rokote mukaan rokotukseen. Muista säilyttää kotiin ostettua rokotetta huolellisesti jääkaapissa.
Käytössä olevat rokotteet
- Vaxigrip Tetra, pistettävä rokote aikuisille ja lapsille. Saapunut.
- Fluad Tetra, pistettävä rokote 85 vuotta täyttäneille sekä 50 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille. Rokote todennäköisesti antaa heille paremman ja pitkäkestoisemman suojan kuin VaxigripTetra -rokote, jossa tehosteainetta ei ole. Saapuu lokakuun puolivälissä.
- Fluenz, nenäsumuterokote 2–6-vuotiaille. Saapuu lokakuun lopulla.
Alle 9-vuotiaan rokoteannokset
- Lapsi, joka ei ole aiemmin saanut influenssarokotusta, tarvitsee tänä vuonna kaksi annosta pistettävää influenssarokotetta. Ensimmäisen ja toisen annoksen välin tulee olla vähintään neljä viikkoa.
- Lapsi, joka on saanut vain yhden annoksen pistettävää rokotetta, tarvitsee tänä vuonna kaksi annosta pistettävää influenssarokotetta.
- Jos lapsi on aiemmin saanut yhteensä kaksi annosta mitä tahansa influenssarokotetta tai yhden annoksen nenäsumuterokotetta, riittää hänelle nyt yksi annos. Tämä pätee myös silloin, kun annokset on annettu eri influenssakausina.
- Jos lapsi on saanut tällä kaudella jo yhden annoksen nenäsumuterokotetta, se riittää. Lapsi ei tarvitse toista rokotetta.
Kansallisen rokotusohjelman maksuttoman influenssarokotteeseen oikeutetut:
- 65–vuotta täyttäneet, Influenssarokotteita tarjotaan kausirokotuskäynnillä lokakuun alusta alkaen. Jos olet jo käynyt koronarokotuksella, voit varata kausirokotusajan influenssarokotteelle.
- Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmään kuuluvat: THL influenssan riskiryhmät,
- Raskaana olevat voivat saada influenssarokotteen joko rokotuspisteellä tai neuvolakäynnin yhteydessä. Raskaana oleva kuuluu koronavirustaudin riskiryhmään, koronarokotteita on saatavilla vain rokotuspisteiltä.
- 6 kk – 6 v. ikäiset lapset. Huomioi, että 2-6 vuotiaille lapsille tarkoitettu Fluenz nenäsumuterokote saapuu lokakuun lopulla. Tätä ennen saatavilla pistettävää VaxigripTetraa. Lapsi voi saada influenssarokotteen myös neuvolakäynnin yhteydessä.
- Sote- ja lääkehuollon työntekijät, jotka osallistuvat asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon, huomioi että usein influenssarokote on mahdollista saada työterveyshuollon tarjoamana.
- Varusmiespalveluksensa tai vapaaehtoisen asepalveluksensa aloittavat henkilöt
- Opiskeluterveydenhoitaja tarjoaa influenssarokotteita lääketieteellisille riskiryhmille sekä sote-opiskelijoille, jotka työn/työharjoittelun vuoksi ovat oikeutettuja rokotteeseen
- Ikääntyneiden asumispalvelu ja Keusoten kotihoito rokottavat asiakkaansa palveluissaan.
Kansallisen rokotusohjelman maksuttoman influenssarokotteen voi myös antaa henkilölle, joka :
- on toistuvasti läheisessä kontaktissa vakavalle influenssalle erityisen alttiiseen ihmiseen
- on toistuvasti läheisessä kontaktissa sellaisen vakavalle influenssalle alttiin ihmisen kanssa, jota ei voida suojata influenssarokotteella
- Toistuvasti läheisellä kontaktilla tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilö asuu samassa asunnossa tai on viikoittain kasvotusten tekemisissä suojattavan ihmisen kanssa.
Koronarokotteen tehosteannokset
Kauden 2024-2025 koronatehosteena annetaan yksi rokoteannos JN.1-koronarokotetta. Reseptillä saatavaa koronarokotetta ei ole toistaiseksi saatavilla. Sairastetusta koronatartunnasta tai edellisestä koronarokotteesta tulee olla kulunut 6 kuukautta ennen syystalven tehosteannosta.
Hoitokodeissa tai säännöllisessä järjestetyssä kotihoidossa olevat henkilöt
Asumispalvelun asiakkaat ovat saaneet rokotteen asumispalveluyksikössään elo-syyskuussa. Keusote on rokottanut säännöllisen kotihoidon asiakkaansa. Influenssarokotteet annetaan tälle ryhmälle myöhemmin, loka-marraskuussa.
65 vuotta täyttäneet, kaikenikäiset voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt sekä 18 vuotta täyttäneet vakavan koronataudin riskiryhmät
- Ajanvaraus on auki kaikille maksuttomaan koronarokotukseen oikeutetuille
- Influenssarokotteiden odotetaan saapuvan lokakuun aikana. Sitä ennen tarjotaan vain koronarokotteita. Tarvittaessa varaa erillinen aika influenssarokotukseen marraskuulle. Huom! 85 vuotta täyttäneille ja 50 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille suositeltu influenssarokote Fluad Tetra saapuu rokotuspisteille viimeistään lokakuun puoliväliin mennessä.
- Alle 12-vuotiaiden voimakkaasti immuunipuutteisten lasten ajanvaraus vain puhelimitse.
- THL: Kuka on voimakkaasti immuunipuutteinen?
- THL: Vakavan koronataudin riskiryhmät
Muut rokotettavat ryhmät
- Omaishoidettavat ja omaishoitajat varaavat rokotusajat rokotuspisteelle aiemmin kuvattujen ryhmien mukaisesti kuitenkin niin, että kumpikin saa rokotteen samalla käynnillä.
- Kotihoidon palveluseteliasiakkaat varaavat ajan rokotuspisteille.
- Vammaisten ostoasumispalveluiden asukkaat sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutujat käyvät pääsääntöisesti rokotuspisteillä ajanvarauksella.
- Raskaana oleva kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, ja aika koronarokotteelle tulee varata rokotuspisteeltä. Raskaana oleva voi ottaa koronarokotteen missä tahansa raskauden vaiheessa.
- Keusoten sairaalapalveluiden ja kuntoutuskeskuksen asiakkaille voidaan antaa kausirokotteita myös hoitojakson aikana.
Kausirokotuskaudella 2024-2025 on käytössä BioNTech-Pfizerin Comirnaty JN.1- rokotteet
- Comirnaty JN.1 30 mikrog/annos -rokote on tarkoitettu 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille.
- Comirnaty JN.1 10 mikrogrammaa/ annos -rokote on 5–11-vuotiaille
- Comirnaty JN.1 3 mikrogrammaa/annos -rokote on 6 kuukauden – 4 vuoden ikäisille
THL suosittelee syystalven tehosteannosta kaiken ikäisille voimakkaasti immuunipuutteisille syyskuussa 2024. Alle 12-vuotiaiden voimakkaasti immuunipuutteisten lasten ajanvaraus vain puhelimitse. Jätä soittopyyntö p. 019 226 0651 ma-su klo 8-20, niin soitamme sinulle takaisin viikon kuluessa.
THL suosittelee, että koronataudin sairastaneelle rokote annetaan aikaisintaan 6 kuukauden kuluttua sairastetusta taudista. Edellisen koronarokoteannoksen ja tehosterokoteannoksen välillä on suositeltavaa olla vähintään kuusi kuukautta.
THL suosittelee kohderyhmille rokotetta riippumatta siitä, montako tehosteannosta henkilö on aiemmin saanut tai montako kertaa hän on sairastanut koronan.
THL suosittelee syystalven tehosteannosta kaikenikäisille voimakkaasti immuunipuutteisille syyskuussa 2024.
THL: Ketkä katsotaan voimakkaasti immuunipuutteisiksi? (thl.fi)
- 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille
- riskiryhmiin kuuluville 12 vuotta täyttäneille: Vakavan koronataudin riskiryhmät (THL)
- kaikille voimakkaasti immuunipuutteisille: Voimakkaasti immuunipuutteisten koronarokotukset (THL)
Perussarja
Kaikille 18 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville 12 vuotta täyttäneille suositellaan yhtä koronarokotusta. Lisäksi tietyille henkilöille suositellaan tehosteannoksia.
Kaikille voimakkaasti immuunipuutteisille koronarokotusten perussarja on kaksi annosta. Kantasolusiirteen saaneille suositellaan perussarjana yksilöllisen harkinnan mukaan 2–3 rokoteannosta.
THL suosittelee, että koronataudin sairastaneelle rokote annetaan aikaisintaan 6 kuukauden kuluttua sairastetusta taudista.
Pneumokokkirokotetta annetaan maksutta seuraaville riskiryhmille:
- 65–84-vuotiaille keuhkoahtaumatautia tai astmaa sairastaville
- alle 75-vuotiaille vaikeaa munuaissairautta sairastaville (GFR, hiussuonikerästen suodatusnopeus ≤ 30, nefroottinen oireyhtymä) ja voimakkaasti immuunipuutteisille
- kantasolusiirron saaneille erikoissairaanhoidon ohjeen mukaan
- alle 5-vuotiaat, rokotus annetaan lastenneuvolassa
Muille henkilöille rokote on omakustanteinen. Itse rokotustapahtuma on maksuton.
Annettava rokotevalmiste on Prevenar 13 -konjugaattirokote (PCV). Rokotetta annetaan yksi annos, jos ryhmään kuulunut henkilö ei ole aiemmin saanut PCV-rokotetta.
Jätä soittopyyntö rokotuspalveluiden puhelinasiointiin 019 2260 665 (klo 8-16). Soitamme sinulle takaisin viikon kuluessa. Saat kauttamme arvion, reseptin ja ajanvarauksen.
Rokote antaa suojaa punkkien eli puutiaisten levittämää puutiaisaivotulehdusta eli puutiaisaivokuumetta (tick-borne encephalitis, TBE) vastaan. Keusotessa annetaan TBE-rokotteita vain omakustanteisena.
Reseptipyyntö ja ajanvaraus
Täytä digitaalinen TBE-rokotteen reseptipyyntö. Voit lisätä samalle lomakkeelle alle 12-vuotiaat huollettavasi ja henkilöt, joiden osalta sinulla on puolesta-asiointisopimus. Lomakkeen perusteella sinulle laaditaan tarvittavat reseptit kahden viikon sisällä.
Kun olet saanut reseptit, varaa aika rokotuspisteellemme (JUST, Hyvinkää, Nurmijärvi kk) ensisijaisesti digitaalisesti OmaKeusote asioinnissa. Osta rokotteet itse apteekista ja ota ne mukaan rokotuskäynnille. Rokotuskäynti on sinulle maksuton.
Vaihtoehtoisesti jätä takaisinsoittopyyntö rokotuspalveluiden puhelinasiointiin 019 2260 665. Soitamme sinulle takaisin viikon kuluessa. Saat tarvittavat reseptit 8 vuorokauden kuluessa takaisinsoitosta.
Kansallisessa rokotusohjelmassa TBE-rokotteen saavat maksutta 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt, joilla on kotikunta Suomessa ja jotka asuvat vakinaisesti riskialueilla tai jotka asuvat pitkäaikaisesti loma-asunnossa riskialueella. Keusote ei kuulu riskialueeseen. Maksuttomaan rokotukseen oikeutetut saavat rokotuksensa siltä hyvinvointialueelta, jolla rokotusohjelman riskialue sijaitsee.
THL on antanut rokotussuosituksia myös kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisille alueille. Näiden riskialueiden TBE-rokotussuositukset perustuvat ilmaantuvuuteen ja tapauskohtaiseen harkintaan. Rokotettava kustantaa rokotuksen itse.
Tietyissä tilanteissa työnantaja huolehtii rokotussuojasta. Työnantaja maksaa rokotukset silloin, kun henkilöllä on suurentunut riski sairastua työnsä tai työmatkansa takia puutiaisaivotulehdukseen. Riskinarvio tehdään työterveyshuollossa.
Suojaudu punkkien puremilta ennalta
TBE-rokote ei estä punkkia tarttumasta eikä suojaa borrelioosilta. Punkeilta voi suojautua hyönteiskarkottein, oikeaoppisella pukeutumisella riskialueilla liikuttaessa (vaaleat, pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet, housunlahkeet sukkien sisässä) sekä ihon ja vaatteiden säännöllisellä tarkastamisella.
Ihoon kiinnittynyt punkki tulee poistaa esimerkiksi pinseteillä mahdollisimman nopeasti, jolloin riski borrelioositartunnalle vähenee. Punkista mahdollisesti ihoon jäävät osat eivät enää voi aiheuttaa tartuntaa.
Ota selvää matkallesi tarvittavista rokotuksista ja lääkkeistä mahdollisimman ajoissa. Jos sinulla on vakava perussairaus, aloita valmistautuminen vähintään 3 kuukautta etukäteen. Täyden rokotussarjan antamiseen voi mennä useita kuukausia.
Tutustu ennen matkalle lähtöäsi THL:n Matkailijan terveysoppaaseen. Kohdassa Maittainen luettelo löydät maakohtaisen tiedon malarianestosta sekä suositeltavista ja harkittavista rokotuksista. Tarkista luettelosta, mitä reseptejä ja rokotuksia tarvitset matkaa varten.
Reseptipyynnöt ja ajanvaraus
Täytä digitaalinen matkailuterveyden esitietolomake. Voit lisätä samalle lomakkeelle alle 12-vuotiaat huollettavasi ja henkilöt, joiden osalta sinulla on puolesta-asiointisopimus. Lomakkeen perusteella sinulle laaditaan tarvittavat reseptit kahden viikon sisällä.
Kun olet saanut reseptit, varaa aika rokotuspisteellemme (JUST, Hyvinkää, Nurmijärvi kk) ensisijaisesti digitaalisesti OmaKeusote asioinnissa. Osta rokotteet itse apteekista ja ota ne mukaan rokotuskäynnille. Rokotuskäynti on sinulle maksuton.
Vaihtoehtoisesti jätä takaisinsoittopyyntö rokotuspalveluiden puhelinasiointiin 019 2260 665. Soitamme sinulle takaisin viikon kuluessa. Saat tarvittavat reseptit 8 vuorokauden kuluessa takaisinsoitosta.
Matkakohteen muut terveysvaarat
Ota selvää myös matkakohteen muista terveysvaaroista. Näin rokotteiden ja lääkitysten lisäksi muutkin ehkäisevät toimet saadaan hoidettua ajoissa kuntoon. Voit kysyä neuvoa ja ohjeistusta rokotuspalveluiden puhelinasioinnista.
Seuraavia tietoja tarvitaan matkailijan rokoteneuvonnassa ja rokotustarpeen arvioinnissa:
- Matkakohde (kaupunki vai maaseutu)
- Majoitus (hotelli vai esimerkiksi telttamajoitus)
- Reitti, matkan kokonaiskesto ja ajankohta
- Matkustustapa ja matkan luonne (liikematka, työskentely paikallisen väestön parissa, kylämatka, retkeily vai turistiloma)
- Matkailijan ikä ja sukupuoli
- Matkailijan aiempi ja nykyinen terveydentila, sekä mahdollinen raskaus
Hepatiitti A- ja B -virukset aiheuttavat maksatulehduksia. Niiden tartuntatapa ja taudinkuva ovat kuitenkin erilaisia. Hepatiittirokotteita tarjotaan kansallisessa rokotusohjelmassa tiettyihin riskiryhmiin kuuluville.
Työterveyshuolto rokottaa henkilöt, jotka altistuvat työssään hepatiitti A- tai B -tartunnalle. Työharjoitteluun menevien opiskelijoiden hepatiitti B -rokotuksista huolehtii opiskeluterveydenhuolto.
Hepatiitti A tarttuu ruoan, juoman ja huonon hygienian kautta.
Rokotteen saavat kansallisen rokotusohjelman osana ilmaiseksi henkilöt, joilla on suurentunut riski saada hepatiitti A-tartunta:
- säännöllistä hoitoa saavat, verenvuototautia sairastavat henkilöt
- pistämällä huumeita käyttävät
- pistämällä huumeita käyttävien läheiset, kuten perheenjäsenet, seksikumppanit, asuinkumppanit
- miehet, joilla on seksiä miesten kanssa.
Jos yllämainitulla riskiryhmään kuuluvalla ei ole suojaa B-hepatiittia vastaan, voidaan hänelle antaa hepatiitti A- ja B-yhdistelmärokotteen.
Rokotusohjelmassa käytetään Havrix 1440 ELISA U/ml-rokotetta. Lapsille ja aikuisille on omat rokotevalmisteensa.
Havirix perusrokotussarjaan kuuluu kaksi pistosta, joista toinen annetaan 6 – 12 kuukautta ensimmäisen jälkeen. Kahden rokoteannoksen jälkeen ei tehosteita tarvita, sillä rokotussuoja on tämänhetkisen tiedon mukaan elinikäinen.
Rokote voidaan antaa myös altistuksen jälkeen. Sen suojateho on erinomainen, jos altistuksesta on kulunut enintään kaksi viikkoa.
Hepatiitti B leviää veri- ja seksikontaktien välityksellä.
Rokotteen saavat kansallisen rokotusohjelman osana ilmaiseksi
- säännöllistä hoitoa saavat verenvuototautia sairastavat
- pistämällä huumeita käyttävät
- pistämällä huumeita käyttävien läheiset, kuten perheenjäsenet, asuinkumppanit ja seksikumppanit
- miehet, joilla on seksiä miesten kanssa
Jos yllämainitulla riskiryhmään kuuluvalla ei ole suojaa A-hepatiittia vastaan, voidaan hänelle antaa hepatiitti A- ja B-yhdistelmärokotteen.
Suurentuneen tartuntariskin takia hepatiitti B -rokotteen saavat ilmaiseksi myös:
- hepatiitti B-infektiota sairastavien sekä oireettomien HBsAg-positiivisten henkilöiden vastasyntyneet lapset, seksikumppanit ja samassa taloudessa asuvat
- seksityöntekijät
- työharjoittelussa tartuntavaaraan joutuvat opiskelijat
- henkilöt, joilla on pistotapaturman tai muun verialtistumisen vuoksi vaara saada hepatiitti B -tartunta, ja jotka ovat altistuneet muualla kuin työtehtävissä. Tähän ryhmään voidaan lukea myös seksuaalirikosten uhrit.
- alle 5-vuotiaat päiväkotilapset, kun ryhmässä tiedetään olevan HBsAg-positiivinen lapsi
- vastasyntyneet lapset, kun ainakin toinen vanhemmista on lähtöisin maasta, jossa hepatiitti B on yleinen
Lista maista, joissa hepatiitti B on yleinen - hepatiitti C-viruksella infektoituneiden äitien vastasyntyneet lapset
Rokotusohjelmassa käytetään Engerix-B- ja HBVAXPRO -rokotteita. Lapsille ja aikuisille on omat rokotevalmisteensa:
- Engerix-B-rokote 0,5 ml kerta-annosruiskussa on 0-15-vuotiaille.
- EngerixB-rokote 1 mk kerta-annosruiskussa on 16 vuotta täyttäneille ja aikuisille.
- HBVAXPRO 10 mikrogrammaa -rokote 1 ml kerta-annosruiskussa on 16 vuotta täyttäneille ja aikuisille.
B-hepatiitin perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta, jotka annetaan kuukausina 0,1 ja 6. Neljän annoksen rokotussarjaa käytetään, kun suojaa tarvitaan nopeasti. Poikkeustilanteissa riskinarvioinnin perusteella voidaan aikuiselle antaa rokotukset päivinä 0, 7 ja 21. Tällöin annetaan vielä neljäs annos vuoden päästä ensimmäisestä rokotuksesta.
Täyden rokotussarjan jälkeen yhdeksällä kymmenestä on tämänhetkisen tiedon valossa elinikäinen suoja.
Rokotteen saavat kansallisen rokotusohjelman osana ilmaiseksi henkilöt, joilla on suurentunut riski saada kumpikin tartunta:
- säännöllistä hoitoa saavat, verenvuototautia sairastavat henkilöt
- pistämällä huumeita käyttävät
- pistämällä huumeita käyttävien läheiset, kuten perheenjäsenet, asuinkumppanit ja seksikumppanit
- miehet, joilla on seksiä miesten kanssa
Rokotusta suositellaan myös tietyissä työtehtävissä työskenteleville. Työterveyshuolto arvioi, liittyykö työhön tai työmatkaan rokotustarve. Työnantaja maksaa nämä rokotukset.
Rokote voidaan antaa myös, kun henkilö matkustaa vapaa-ajallaan maahan, jossa esiintyy sekä hepatiitti A:ta että B:tä. Nämä rokotukset henkilö maksaa itse. Matkustusrokotusarviot ensisijaisesti digitaalisen matkustusterveyden esitietolomakkeen kautta tai puhelimitse rokotuspalveluiden puhelinpalveluista. Matkustusrokotuksista lisää kohdasta Matkailijan rokotukset.
Yhdistelmärokote on vaihtoehto erillisrokotteille. Rokotusohjelmassa käytetään Twinrix-rokotetta. Lapsille ja aikuisille on omat rokotevalmisteensa.
Twinrixin perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta, jotka annetaan kuukausina 0, 1 ja 6.
Kun suojaa tarvitaan nopeasti, voidaan poikkeustilanteissa 16 vuotta täyttäneille antaa rokotukset vuorokausina 0, 7 ja 21. Tässä tapauksessa pitkäaikaisen suojan varmistamiseksi tarvitaan vielä neljäs rokoteannos vuoden kuluttua ensimmäisestä annoksesta.
Tehosteita ei tarvita, sillä rokotussuoja on tämänhetkisen tiedon valossa elinikäinen.
Rokotusarvio ja – ajanvaraus
Hepatiittirokotusten arvion ja ajanvarauksen saat rokotuspalveluiden puhelinpalvelusta. Jätä takaisinsoittopyyntö rokotuspalveluiden puhelinasiointiin 019 2260 665. Soitamme sinulle takaisin viikon kuluessa.
Apinarokosta käytetään vastedes nimitystä m-rokko. M-kirjain viittaa sanaan mpox, joka on taudin englanninkielinen nimitys.
M-rokkorokote (Jynneos) on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille, joilla on todettu suuri riski m-rokkoinfektioon. M-rokkorokotetta suositellaan a) m-rokon riskiryhmiin kuuluville, b) m-rokolle altistuneille ja c) m-rokkoon sairastuneen lähikontakteille yksilöllisen arvion perusteella. Rokotus on maksuton.
Keusoten alueen riskiryhmiin kuuluville asukkaille m-rokkorokotuksia on tarjolla ajanvarauksella. Riskiryhmiin kuuluville suositellaan yhteensä kahta rokoteannosta vähintään neljän viikon välein.
M-rokkorokotetta tarjotaan riskiryhmiin kuuluville. THL on määritellyt riskiryhmiksi:
- Miehet, joilla on seksiä miesten kanssa ja joilla ollut useita satunnaisia seksikumppaneita viimeisen puolen vuoden aikana
- HIVin ennaltaehkäisevää lääkitystä eli prep-lääkitystä käyttävät miehet, joilla on seksiä miesten kanssa
- Prep-hoitoon jonottavat miehet, joilla on seksiä miesten kanssa
Lisäksi rokotus voidaan antaa Afrikan m-rokkoepidemia-alueelle matkustaville henkilöille, joilla on erityinen riski altistua taudille, eivätkä muut suojaustoimenpiteet ole riittäviä. Tämä koskee erityisesti henkilöitä, jotka ovat työtehtävissään tai muuten pitkäkestoisessa tai toistuvassa fyysisessä kontaktissa alueen paikallisväestön kanssa. Esimerkkejä tällaisista tilanteista voivat olla korkean altistumisriskin avustustyöt, kuten terveydenhuollon tehtävät tai kyläilymatkailu.
M-rokkorokote voi olla tarpeen edellä mainituille henkilöille, jos he matkustavat seuraaviin maihin:
- Burundi
- Keski-Afrikan tasavalta
- Kongon demokraattinen tasavalta
- Uganda
Huomioithan, että kaikki epidemia-alueelle matkustavat eivät tarvitse m-rokkorokotuksia.
Ethän tule rokotukseen, jos sinulla on m-rokkotartuntaan sopivia oireita.
Saat arvion ja tarvittaessa ajanvarauksen M-rokkorokotteeseen Rokotuspalveluiden puhelinnumerosta 019 2260 665.
M-rokkoepäilyssä ja m-rokolle altistumisepäilyssä tulee ottaa kiireellisesti yhteyttä terveydenhuoltoon. Altistumistilanteissa rokote annetaan mielellään 4 vuorokauden kuluessa, mutta voidaan antaa vielä 14 vuorokauden kuluessa.
Jos epäilet sairastuneesi m-rokkoon tai altistuneesi sille, ota välittömästi yhteyttä:
- omaan hoitovastaavaasi puhelimitse ma-pe klo 8-16 tai
- vastaanottopalveluiden puhelinpalveluun ma-pe klo 8-16.
Altistumisen arvioi terveydenhuollon ammattilainen. Altistuneita ja sairastuneiden lähikontakteja ovat:
- sairastuneen seksikontaktit
- henkilöt, jotka ovat olleet suorassa kosketuksessa rakkuloihin tai rakkulaeritteisiin
- samassa taloudessa asuvat tai riskiarvion perusteella vastaavissa olosuhteissa sairastuneen kanssaoleskelleet henkilöt
- sairastunutta hoitaneet henkilöt (kuten terveydenhuollon henkilöstö), jotka eivät ole suojautuneet asianmukaisesti
- laboratoriohenkilökunta, joka on altistunut virusta sisältäneelle näytteelle työtapaturman vuoksi.
Lisätietoja
Lue lisää tarkemmin apinarokkorokotteesta THL:n sivuilta.
Jäykkäkouristus-, hinkuyskä- ja kurkkumätärokotteita tarjotaan maksutta kansallisen rokotusohjelman ja THL:n suositusten mukaan. Käytettävissä olevat rokotteet ovat yhdistelmärokotteita, esim. erillistä hinkuyskärokotetta ei ole käytettävissä.
- Jäykkäkouristuksen eli tetanuksen aiheuttaa bakteeri, jota esiintyy yleisesti maaperässä. Jäykkäkouristuksen riski kannattaa huomioida esimerkiksi ulkoillessa, puutarhatöissä ja mökkeillessä. Tartunnan voi saada esimerkiksi haavan, rikkoutuneen ihon tai eläimen pureman kautta.
- Hinkuyskä on bakteerin aiheuttama ylähengitysteiden infektio. Hinkuyskää esiintyy kaikenikäisillä, mutta tauti voi olla vaarallinen alle 6 kuukauden ikäisille ja puutteellisesti rokotetuille alle 1-vuotiaille.
- Kurkkumätä eli difteria on bakteerin aiheuttama nielun, kurkunpään, nenän tai ihon tulehdus.
Aikuinen! Jos tarvitset rokotustehosteen, ole yhteydessä omalle terveysasemalle/hoitajan vastaanotoille.
Maksuttomat tarjottavat rokotteet:
Aikavälillä 9/2024–1/2025:
- Raskaana olevat saavat jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja hinkuyskärokotteen äitiysneuvolassa raskausviikoilla 16–32 raskauden seurantakäynnin yhteydessä. Rokote voidaan antaa myös raskausviikon 32 jälkeen. Mikäli raskaana olevalla ei ole suunniteltu neuvolakäyntiä ennen raskausviikkoa 32 tai raskaus on jo pidemmällä, voi rokotuksen hakea myös Keusoten neuvoloiden avoneuvoloista.
Jatkuva rokottaminen:
- Lapset saavat jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja hinkuyskärokotteet neuvolasta 3 kk, 5 kk, 12 kk ja 4 vuoden iässä (viitos- ja nelosrokotteet).
- Nuoret saavat jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja hinkuyskärokotteen (dtap-rokote)14–15-vuotiaina kouluterveydenhuollosta.
- Vuonna 1993 ja sen jälkeen syntyneille tarjotaan jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja hinkuyskärokote (dtap-rokote) 25-vuotiaana. Jos rokote on jäänyt 25-vuotiaana saamatta, sen voidaan antaa myöhemminkin. Rokote annetaan omalta terveysasemalta hoitajan vastaanotolta. Puuttuva rokote voidaan antaa raskaana olevan puolisolle myös äitiysneuvolakäynnin yhteydessä.
- Aikuiset saavat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotteen (ei sisällä hinkuyskärokotekomponenttia) 46 ja 65 vuoden iässä (dt-rokote). Yli 65-vuotiaat saavat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotteen (dt—rokote) 10 vuoden välein. Rokotteet saa omalta terveysasemalta hoitajan vastaanotolta.
- Lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen tai harjoittelija saa Tartuntatautilain (1227/2016) pykälän 48 mukaan dtap-rokotteen (jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja hinkuyskärokotteen), jos hän jatkuvasti hoitaa alle 12 kuukauden ikäisiä lapsia sote-tiloissa. Rokote voidaan tarjota myös työ- ja opiskeluterveydenhuollossa.
Rokottaminen tarvittaessa:
- Tapaturmatilanteet, joissa jäykkäkouristusvaara: Rokotussuojaa tehostetaan tarvittaessa dT-rokotteella. Tehosteena kannattaa kuitenkin käyttää dtap-rokotetta, jos kyseessä on kouluikäinen tai vuonna 1993 tai sen jälkeen syntynyt henkilö, joka ei ole saanut dtap-rokotetta 25-vuotiaana (tai raskaana oleva 9/2024-1/2025 aikavälillä).
Huomioitavaa: Hyvinvointialueen rokotustoiminnassa priorisoidaan asiakkaalle maksuttomien valtion kustantamien ja THL:n suosittelemien rokotusten toteutus. Hinkuyskäepidemian kannalta keskeistä on imeväisten suojelu raskaana olevien rokotuksin. Aikuisille ei ole laajaa hinkuyskärokotussuositusta.
Päivitetty 16.9.2024
Kansallisen rokotusohjelman tavoitteena on suojata suomalaiset mahdollisimman hyvin rokotuksin estettäviä tauteja vastaan. Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia.
Rokotuksilla torjutaan infektiotauteja sekä suoraan yksilöä suojaamalla että epäsuorasti vähentämällä taudinaiheuttajien leviämistä väestössä. Kun tautia ei esiinny ympäristössä ja taudille alttiita on vähän, taudinaiheuttajien mahdollisuus levitä on pienempi.
Huom! Lintuinfluenssarokotusten kesän 2024 kampanja on päättynyt. Jos rokotussarjasi on jäänyt kesken, soita rokotuspalveluiden numeroon. Tarkemmat ohjeet alla. Seuraavan kerran rokotetaan lintuinfluenssaa vastaan mahdollisesti keväällä 2025. Tiedotamme asiasta tarkemmin keväällä 2025.
THL on yhteistyössä Ruokaviraston kanssa laatinut suosituksen lintuinfluenssarokotuksen kohderyhmistä. Suositus päivitetty 25.6.24.
Lintuinfluenssarokotteen saavat maksutta ne 18 vuotta täyttäneet, joilla on työnsä tai muun olosuhteen vuoksi suurentunut riski saada lintuinfluenssatartunta. Lintuinfluenssatartunnan riski liittyy tiloihin ja tarhoihin, joilla tuotantoeläin tai hoidettava eläin tai lintu saattaa olla kontaktissa luonnonvaraisiin lintuihin tai niiden eritteisiin. Jos kontaktia luonnonvaraisiin lintuihin ei ole, ei henkilökunnan rokottaminen ole tarpeen.
Lintuinfluenssarokotteita annetaan yksilöllisen arvion perusteella THL suosituksen mukaan. Ajanvaraus tälle rokotteelle ainoastaan puhelimitse 019 2260 665 (takaisinsoitto arkisin klo 8-16). Lintuinfluenssarokotuksia annostellaan hyvinvointialueella keskitetysti ja vain ajanvarauksella Järvenpäässä ja Hyvinkäällä.
Kenelle lintuinfluenssarokote annetaan?
Rokote annetaan:
- virkaeläinlääkäreille
- henkilöille, jotka ovat kosketuksissa turkiseläimiin turkistarhoilla
- siipikarjan parissa työskenteleville henkilöille, jotka ovat kosketuksissa siipikarjaan (ei kuitenkaan teurastamotyöntekijöille)
- henkilöille, jotka osallistuvat sairaiden ja kuolleiden lintujen tai eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen tai tilojen puhdistamiseen, esimerkiksi eläinperäisten sivutuotteiden käsittelylaitoksissa työskentelevät henkilöt
- lintujen rengastajille
- henkilöille, jotka työskentelevät luonnonvaraisia lintuja hoitavissa lintuhoitoloissa
- kotieläinpihojen ja lintutarhojen henkilöstölle
- laboratoriotyöntekijöille, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä
- epäillyn tai varmistetun lintuinfluenssatapauksen lähikontakteille.
Mitä rokotetta käytetään?
Suomessa käytetään Zoonotic Influenza Vaccine Seqirus -rokotetta.
- Huom! Rokote saattaa sisältää häviävän pieniä määriä kananmunan proteiinia, ovalbumiinia sekä neomysiiniä, kanamysiiniä, formaldehydiä ja hydrokortisonia, joita on käytetty valmistusprosessissa. Jos olet vakavasti kanamuna-allerginen, mutta kuulut riskiryhmään, tulee rokottamisesi hyödyt ja riski arvioida tarkasti.
Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Toinen annos annetaan aikaisintaan 3 viikon kuluttua ensimmäisen annoksen jälkeen. Rokotusvälin suositellaan kuitenkin olevan selvästi tätä pidempikin.
Mitä hyötyjä lintuinfluenssarokotteella on?
Rokote antaa suojaa influenssa A -viruksen H5-alatyyppejä vastaan. Virus voi aiheuttaa ihmiselle vakavia hengitystieinfektioita, kuten keuhkokuumetta ja äkillistä hengityksen vajaatoimintaa (ARDS).
Ihmisen lintuinfluenssainfektion estäminen on tärkeää myös uuden pandemian torjuntakeinona.
Arvio rokotteen tehosta perustuu eläinkokeisiin sekä tutkimuksiin, joita on tehty samankaltaisella H5N1-rokotteella. Tutkimuksesta riippuen kaksi rokoteannosta antoi 64–90 prosentille tutkittavista ihmisistä riittävän vasta-ainevasteen.
Mitä haittoja lintuinfluenssarokotteella on?
Haittavaikutusarviot perustuvat turvallisuustutkimuksiin, joita tehtiin samankaltaisella H5N1-influenssarokotteella.
Rokotuksen jälkeen voi esiintyä paikallisoireita, kuten pistokohdan turvotusta, punoitusta tai kipua muutaman vuorokauden sisällä rokottamisesta.
Rokotusraajan paikalliset oireet
Rokotetulle voi tulla myös yleisoireita, kuten kuumetta, päänsärkyä, lihas- ja nivelkipuja, väsymystä tai pahoinvointia.
Paikallisreaktioita ja ohimeneviä yleisoireita voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeillä. Paikalliset oireet tai yleisoireet eivät estä jatkorokotuksia.
Koska adjuvantti eli tehosteaine tehostaa rokotteen synnyttämää suojaa eli lisää rokotteen immunogeenisuutta, voi se samalla voimistaa rokotuksen jälkeen ilmeneviä paikallis- ja yleisoireita. Adjuvanttia sisältävä rokote voi aiheuttaa enemmän mm. kuumereaktioita. Samassa työpaikassa työskentelevien rokotuksia voidaan harkita porrastettavaksi, jotta mahdolliset poissaolot eivät häiritse työtehtäviä.
Vakavat haittavaikutukset kuten vakava allerginen reaktio, anafylaksia, ovat hyvin harvinaisia.
Huomioi tullessasi rokotukseen:
- Tule rokotukseen vain terveenä.
- Ota Kela-kortti valmiiksi esille.
- Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.
- Muista huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta.
- Rokotuksen jälkeen tulee varautua 15 minuutin seurantaan.
- Tavanomaisia haittavaikutuksia ovat paikallisreaktiot pistoskohdassa. Influenssa- ja koronarokotuksiin voi liittyä myös flunssan kaltaisia oireita ja kuumetta. Tarvittaessa oireisiin voi käyttää kipulääkettä.
Palvelun maksullisuus
Hoitajan antama neuvonta ja rokotuskäynnit ovat maksuttomia. Lääkärin rokotuskäynnit ovat maksullisia 18 vuotta täyttäneiltä. Perumattomasta ajasta peritään 18 vuotta täyttäneiltä maksu. Katso palveluhinnasto sivultamme Asiakasmaksut. Osa rokotteista on maksullisia.
- Pneumokokkirokotus riskiryhmään kuuluville
- Puutiaisaivokuumerokotus (TBE) omakustanteisena
- Matkailijan rokotukset ja malarianesto
Palvelupaikat
Rokotuksia annetaan terveysasemilla. Hyvinkäällä influenssa- ja koronarokotuksia annetaan 16.11. asti osoitteessa Sandelinikatu 1 ja sen jälkeen Paavolassa osoitteessa Riihimäenkatu 91.
Puhelinasiointi hoitovastaavan kanssa
Puhelinasiointi
Influenssa- ja koronarokotusten puhelinasiointi
Palveluajat
Kuvaus
Ajanvaraus on auki kaikille ryhmille. Puhelinasioinnista voit myös pyytää reseptiä omakustanteista influenssarokotetta varten.
Voit jättää soittopyynnön joka päivä klo 8–20 välillä. Soitamme sinulle takaisin viikon kuluessa.
Maksullisuus
Maksullinen (pvm/mpm)
Palveluajat
- Maanantai 8:00 - 20:00
- Tiistai 8:00 - 20:00
- Keskiviikko 8:00 - 20:00
- Torstai 8:00 - 20:00
- Perjantai 8:00 - 20:00
- Lauantai 8:00 - 20:00
- Sunnuntai 8:00 - 20:00
Rokotuspalveluiden puhelinasiointi
Palveluajat
Kuvaus
Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Palvemme seuraaviin rokotuksiin liittyen:
- Pneumokokkirokotus riskiryhmään kuuluville
- Puutiaisaivokuumerokotus (TBE) omakustanteisena
- Matkailijan rokotukset ja malarianesto
Influenssa- ja koronarokotuksien ajanvarauksille on oma puhelinasiointi. Muissa rokotuksissa soita hoitovastaavallesi tai vastaanottopalveluiden puhelinasiointiin. Lasten ja nuorten osalta (pl. influenssa-, korona-, TBE- ja matkailurokotteet) ota yhteyttä neuvolaan/kouluterveydenhuoltoon.
Maksullisuus
Maksullinen (pvm/mpm)
Palveluajat
- Maanantai 8:00 - 16:00
- Tiistai 8:00 - 16:00
- Keskiviikko 8:00 - 16:00
- Torstai 8:00 - 16:00
- Perjantai 8:00 - 16:00
Vastaanottopalveluiden puhelinasiointi
Palveluajat
Kuvaus
Soita vastaanottopalveluiden puhelinasiointiin muissa rokotuksissa kuin:
- Influenssa- ja koronarokotukset (Influenssa- ja koronarokotusten puhelinasiointi)
- Pneumokokkirokotus riskiryhmään kuuluville (Rokotuspalveluiden puhelinasiointi)
- Puutiaisaivokuume- eli TBE-rokotus omakustanteisena (Rokotuspalveluiden puhelinasiointi)
- Matkailijan rokotukset ja malarianesto (Rokotuspalveluiden puhelinasiointi)
Maksullisuus
Maksullinen (pvm/mpm)
Palveluajat
- Maanantai 8:00 - 16:00
- Tiistai 8:00 - 16:00
- Keskiviikko 8:00 - 16:00
- Torstai 8:00 - 16:00
- Perjantai 8:00 - 16:00