Siirry sisältöön

Rokotuspalvelut

Saat kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvia perusrokotuksia ja niiden tehosteita terveysasemaltasi hoitajan vastaanotolla maksutta ja ilman reseptiä. Lasten ja nuorten rokotukset annetaan influenssa- ja koronarokotuksia lukuun ottamatta neuvolassa tai koululla.

Terveysasemilta saat myös neuvontaa ja ohjausta matkailijoiden rokotuksista sekä tarvittavat reseptit rokotteiden hankintaa varten. Muut rokotteet esimerkiksi matkailuun liittyen ovat maksullisia ja tarvitset niitä varten reseptin. Reseptipyyntö, rokottaminen ja neuvonta ovat sinulle maksuttomia.

Toimi näin

Rokotuspalveluista saat alla olevia rokotuksia. Soita rokotuspalveluiden puhelinasiointiin. Matkailuun liittyen asioi ensisijaisesti täyttämällä digitaalinen matkailuterveyden esitietolomake.

  • Influenssa- ja koronarokotukset influenssakaudella
  • Pneumokokkirokotus (Prevenar13) riskiryhmään kuuluville
  • Puutiaisaivokuume- eli TBE-rokotus omakustanteisena
  • Matkailijan rokotukset ja malarianesto

Muissa rokotuksissa soita omalle hoitovastaavallesi tai vastaanottopalveluiden puhelinasiointiin. Lasten ja nuorten rokotuksiin liittyen (muut kuin korona-, influenssa-, TBE- ja matkailurokotteet) ota yhteyttä neuvolaan tai kouluterveydenhuoltoon.

Influenssarokote

Kesällä 2024 ei ole enää mahdollista saada influenssarokotetta, sillä syksyn 2023 rokotteet ovat vanhentuneet. Viestimme tällä sivulla syksyn 2024 influenssarokotuksista tarkemmin alkusyksystä.

Influenssarokote omakustanteisena

Jos et ole oikeutettu maksuttomaan kausi-influenssarokotteeseen, voit ostaa rokotteen apteekista reseptillä. Tee reseptipyyntö ensisijaisesti digilomakkeella. Vaihtoehtoisesti soita rokotuspalveluiden puhelinasiointiin p. 019 226 0665.

Maksuttomaan rokotteeseen oikeutetut

Alla riskiryhmät, joille THL suosittelee maksuttomia influenssarokotuksia tai sekä influenssarokotusta että koronatehosterokotusta.

INFLUENSSAROKOTUS

  • Kaikki alle 7-vuotiaat lapset 6 kk iästä alkaen 
  • 7-17 vuotiaat sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmään kuuluvat 
  • Varusmiespalveluksessa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset 
  • Sosiaali- ja terveydenhuollon ja lääkehuollon henkilöstö ja opiskelijat, jotka osallistuvat potilaiden ja asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon 
  • Pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa olevat, esimerkiksi vankeinhoitolaitos tai vastaanottokeskus 
  • Vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilön lähipiiri  
  • Suuressa lintuinfluenssariskissä esimerkiksi työnsä vuoksi olevat
  • Uusina ryhminä: vähintään keskivaikea uniapnea, psykoosisairaudet ja sairaalloinen ylipaino (BMI yli 40)

INFLUENSSA- JA KORONAROKOTUS

  • 65-vuotta täyttäneille 
  • raskaana oleville 
  • 18-vuotta täyttäneet sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmään kuuluvat 
  • Voimakkaasti immuunipuutteiset 12-vuotta täyttäneet

Käytössä olevat rokotteet

Kaudella 2023–2024 kaikille ikäryhmille tarjottava influenssarokote on Vaxigrip tetra -rokote pistoksena. Lisäksi 2–6-vuotiaille on käytössä FluezTetra-nenäsumuterokote.

Pneumokokkirokotukset riskiryhmille 

Annamme influenssa- ja koronarokotusten ohessa myös pneumokokkirokotetta, mikäli kuulut maksuttoman rokotteen riskiryhmään, etkä ole aiemmin saanut pneumokokkirokotetta. Oikeus maksuttomaan pneumokokkirokotteeseen arvioidaan rokotuspisteellä influenssa- tai koronarokotuskäynnin yhteydessä. Annettava pneumokokkirokote Prevenar13 on kerta-annosrokote.

Koronarokote

Koronarokotteen tehosteannokset alkaen syys-lokakuu 2024

Päivitetty 24.5.2024

Syystalven tehosteena annetaan yksi rokoteannos JN.1-koronarokotetta. Tätä rokotetta ei ole vielä Suomessa eikä hyvinvointialueilla. Rokotetta odotetaan saapuvaksi syyskuun alussa. Kausi-influenssarokotteiden odotetaan saapuvan lokakuussa.

Sairastetusta koronatartunnasta tai edellisestä koronarokotteesta tulee olla kulunut 6 kuukautta ennen syystalven tehosteannosta.

Tehosteannokset alkaen syyskuu 2024

  • Ikääntyneiden hoivakodeissa tai säännöllisessä järjestetyssä kotihoidossa olevat henkilöt: Ikääntyneiden asumispalvelun asiakkaat saavat rokotteen asumispalveluyksikössä. Keusote rokottaa säännöllisen kotihoidon asiakkaansa.
  • Kaikki 80-vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat sekä kaikenikäiset voimakkaasti immuunipuutteiset: Keusote aloittaa tämän ryhmän rokotukset rokotuspisteillä syyskuussa 2024. Kuka on voimakkaasti immuunipuutteinen (THL).
  • Koronarokotteen syyskuussa saaville annetaan influenssarokote eri käynnillä lokakuussa.

Tehosteannokset lokakuun alkupuolella 2024

  • Kaikki 75–79-vuotiaat: Koronarokotukset rokotuspisteillä lokakuun alkupuolelta alkaen. Influenssarokotteen saa samalla käynnillä, jos influenssarokotteet ovat saapuneet hyvinvointialueelle.

Tehosteannokset edellisen ryhmän jälkeen, ja kun influenssarokotteet ovat saapuneet loka-marraskuussa

  • Muut 65 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat sekä 18-vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat perussairauksia sairastavat: Yleistä koko ryhmää käsittävää THL:n koronarokotussuositusta ei ole syksylle 2024. Tälle ryhmälle tarjotaan koronarokotetta influenssarokotuskäynnin yhteydessä.

Käytettävät koronarokotevalmisteet

Koronarokottamiseen käytetään vielä tällä hetkellä XBB.1.5- varianttiräätälöityjä rokotteita. Lue lisää rokotteesta THL:n ikäryhmäkohtaisilta sivuilta. Tilaamme koronarokotteen vasta ajanvarauksen jälkeen kesäkaudella.

Syystalvella 2024 käytössä on JN-1 koronarokote.

Lasten koronarokotukset

THL suosittelee syystalven tehosteannosta kaiken ikäisille voimakkaasti immuunipuutteisille syyskuussa 2024.

Sairastetun koronataudin tai edellisen koronarokoteannoksen vaikutus rokottautumiseen

THL suosittelee, että koronataudin sairastaneelle rokote annetaan aikaisintaan 6 kuukauden kuluttua sairastetusta taudista.  Edellisen koronarokoteannoksen ja tehosterokoteannoksen välillä on suositeltavaa olla vähintään kuusi kuukautta. 

THL suosittelee kohderyhmille rokotetta riippumatta siitä, montako tehosteannosta henkilö on aiemmin saanut tai montako kertaa hän on sairastanut koronan. 

Voimakkaasti immuunipuutteisten tehosteannokset

THL suosittelee syystalven tehosteannosta kaikenikäisille voimakkaasti immuunipuutteisille.

 THL: Ketkä katsotaan voimakkaasti immuunipuutteisiksi? (thl.fi)

Suomessa koronarokotteen perussarjaa suositellaan

Perussarja

Kaikille 18 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville 12 vuotta täyttäneille suositellaan yhtä koronarokotusta. Lisäksi tietyille henkilöille suositellaan tehosteannoksia. 

Kaikille voimakkaasti immuunipuutteisille koronarokotusten perussarja on kaksi annosta. Kantasolusiirteen saaneille suositellaan perussarjana yksilöllisen harkinnan mukaan 2–3 rokoteannosta.


THL suosittelee, että koronataudin sairastaneelle rokote annetaan aikaisintaan 6 kuukauden kuluttua sairastetusta taudista.  

Pneumokokkirokote

Pneumokokkirokotetta annetaan maksutta seuraaville riskiryhmille:

  • 65–84-vuotiaille keuhkoahtaumatautia tai astmaa sairastaville
  • alle 75-vuotiaille vaikeaa munuaissairautta sairastaville (GFR, hiussuonikerästen suodatusnopeus  ≤ 30, nefroottinen oireyhtymä) ja voimakkaasti immuunipuutteisille
  • kantasolusiirron saaneille erikoissairaanhoidon ohjeen mukaan
  • alle 5-vuotiaat, rokotus annetaan lastenneuvolassa

Muille henkilöille rokote on omakustanteinen. Tarvitset rokotetta varten reseptin. Ole yhteydessä terveysasemaasi reseptiä varten. Itse rokotustapahtuma on sinulle maksuton.

Annettava rokotevalmiste on Prevenar 13 -konjugaattirokote (PCV). Rokotetta annetaan yksi annos, jos ryhmään kuulunut henkilö ei ole aiemmin saanut PCV-rokotetta.

Saat arvion ja ajanvarauksen Prevenar 13-rokotteen tarpeesta jättämällä takaisinsoittopyynnön numeroon 019 2260 665 (klo 8-16), soitamme sinulle takaisin viikon kuluessa.

Puutiaisaivotulehdus- eli TBE-rokote, “punkkirokote”

Rokote antaa suojaa punkkien eli puutiaisten levittämää puutiaisaivotulehdusta eli puutiaisaivokuumetta (tick-borne encephalitis, TBE) vastaan. Keusotessa annetaan TBE-rokotteita vain omakustanteisena.

Reseptipyyntö ja ajanvaraus

Täytä digitaalinen TBE-rokotteen reseptipyyntö. Voit lisätä samalle lomakkeelle alle 12-vuotiaat huollettavasi ja henkilöt, joiden osalta sinulla on puolesta-asiointisopimus. Lomakkeen perusteella sinulle laaditaan tarvittavat reseptit kahden viikon sisällä.

Kun olet saanut reseptit, varaa aika rokotuspisteellemme (JUST, Hyvinkää, Nurmijärvi kk) ensisijaisesti digitaalisesti OmaKeusote asioinnissa. Osta rokotteet itse apteekista ja ota ne mukaan rokotuskäynnille. Rokotuskäynti on sinulle maksuton.

Vaihtoehtoisesti jätä takaisinsoittopyyntö rokotuspalveluiden puhelinasiointiin 019 2260 665 (linja 2). Soitamme sinulle takaisin viikon kuluessa. Saat tarvittavat reseptit 8 vuorokauden kuluessa takaisinsoitosta.

TBE-rokote maksuttomana

Kansallisessa rokotusohjelmassa TBE-rokotteen saavat maksutta 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt, joilla on kotikunta Suomessa ja jotka asuvat vakinaisesti riskialueilla tai jotka asuvat pitkäaikaisesti loma-asunnossa riskialueella. Keusote ei kuulu riskialueeseen. Maksuttomaan rokotukseen oikeutetut saavat rokotuksensa siltä hyvinvointialueelta, jolla rokotusohjelman riskialue sijaitsee.

TBE-rokote omakustanteisena

THL on antanut rokotussuosituksia myös kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisille alueille. Näiden riskialueiden TBE-rokotussuositukset perustuvat ilmaantuvuuteen ja tapauskohtaiseen harkintaan. Rokotettava kustantaa rokotuksen itse.

TBE-rokote työterveyshuollosta

Tietyissä tilanteissa työnantaja huolehtii rokotussuojasta. Työnantaja maksaa rokotukset silloin, kun henkilöllä on suurentunut riski sairastua työnsä tai työmatkansa takia puutiaisaivotulehdukseen. Riskinarvio tehdään työterveyshuollossa.

Suojaudu punkkien puremilta ennalta

TBE-rokote ei estä punkkia tarttumasta eikä suojaa borrelioosilta. Punkeilta voi suojautua hyönteiskarkottein, oikeaoppisella pukeutumisella riskialueilla liikuttaessa (vaaleat, pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet, housunlahkeet sukkien sisässä) sekä ihon ja vaatteiden säännöllisellä tarkastamisella.

Ihoon kiinnittynyt punkki tulee poistaa esimerkiksi pinseteillä mahdollisimman nopeasti, jolloin riski borrelioositartunnalle vähenee. Punkista mahdollisesti ihoon jäävät osat eivät enää voi aiheuttaa tartuntaa.

Matkailijan rokotukset

Ota selvää matkallesi tarvittavista rokotuksista ja lääkkeistä mahdollisimman ajoissa. Jos sinulla on vakava perussairaus, aloita valmistautuminen vähintään 3 kuukautta etukäteen. Täyden rokotussarjan antamiseen voi mennä useita kuukausia.

Tutustu ennen matkalle lähtöäsi THL:n Matkailijan terveysoppaaseen. Kohdassa Maittainen luettelo löydät maakohtaisen tiedon malarianestosta sekä suositeltavista ja harkittavista rokotuksista. Tarkista luettelosta, mitä reseptejä ja rokotuksia tarvitset matkaa varten.

Reseptipyynnöt ja ajanvaraus

Täytä digitaalinen matkailuterveyden esitietolomake. Voit lisätä samalle lomakkeelle alle 12-vuotiaat huollettavasi ja henkilöt, joiden osalta sinulla on puolesta-asiointisopimus. Lomakkeen perusteella sinulle laaditaan tarvittavat reseptit kahden viikon sisällä.

Kun olet saanut reseptit, varaa aika rokotuspisteellemme (JUST, Hyvinkää, Nurmijärvi kk) ensisijaisesti digitaalisesti OmaKeusote asioinnissa. Osta rokotteet itse apteekista ja ota ne mukaan rokotuskäynnille. Rokotuskäynti on sinulle maksuton.

Vaihtoehtoisesti jätä takaisinsoittopyyntö rokotuspalveluiden puhelinasiointiin 019 2260 665 (linja 2). Soitamme sinulle takaisin viikon kuluessa. Saat tarvittavat reseptit 8 vuorokauden kuluessa takaisinsoitosta.  

Matkakohteen muut terveysvaarat

Ota selvää myös matkakohteen muista terveysvaaroista. Näin rokotteiden ja lääkitysten lisäksi muutkin ehkäisevät toimet saadaan hoidettua ajoissa kuntoon. Voit kysyä neuvoa ja ohjeistusta rokotuspalveluiden puhelinasioinnista.

Seuraavia tietoja tarvitaan matkailijan rokoteneuvonnassa ja rokotustarpeen arvioinnissa:

  • Matkakohde (kaupunki vai maaseutu)
  • Majoitus (hotelli vai esimerkiksi telttamajoitus)
  • Reitti, matkan kokonaiskesto ja ajankohta
  • Matkustustapa ja matkan luonne (liikematka, työskentely paikallisen väestön parissa, kylämatka, retkeily vai turistiloma)
  • Matkailijan ikä ja sukupuoli
  • Matkailijan aiempi ja nykyinen terveydentila, sekä mahdollinen raskaus

Apinarokkorokote

Apinarokkorokotus (Jynneos) on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille, joilla on todettu suuri riski apinarokkoinfektioon. Apinarokkorokotetta suositellaan a) apinarokon riskiryhmiin kuuluville, b) apinarokolle altistuneille ja c) apinarokkoon sairastuneen lähikontakteille yksilöllisen arvion perusteella. Rokotus on maksuton.

A. Riskiryhmään kuuluvat

Keusoten alueen riskiryhmiin kuuluville asukkaille apinarokkorokotuksia on tarjolla ajanvarauksella. Riskiryhmiin kuuluville suositellaan yhteensä kahta rokoteannosta vähintään neljän viikon välein.

Apinarokkorokotetta tarjotaan riskiryhmiin kuuluville. THL on määritellyt riskiryhmiksi:

  • Miehet, joilla on seksiä miesten kanssa ja joilla ollut useita satunnaisia seksikumppaneita viimeisen puolen vuoden aikana
  • HIVin ennaltaehkäisevää lääkitystä eli prep-lääkitystä käyttävät miehet, joilla on seksiä miesten kanssa
  • Prep-hoitoon jonottavat miehet, joilla on seksiä miesten kanssa

Ethän tule rokotukseen, jos sinulla on apinarokkotartuntaan sopivia oireita.

B. Apinarokkoepäily ja altistumisepäily

Apinarokkoepäilyssä ja apinarokolle altistumisepäilyssä tulee ottaa kiireellisesti yhteyttä terveydenhuoltoon. Altistumistilanteissa rokote annetaan mielellään 4 vuorokauden kuluessa, mutta voidaan antaa vielä 14 vuorokauden kuluessa.

Jos epäilet sairastuneesi apinarokkoon tai altistuneesi sille, ota välittömästi yhteyttä:

C. Altistuneet ja sairastuneiden lähikontaktit

Altistumisen arvioi terveydenhuollon ammattilainen. Altistuneita ja sairastuneiden lähikontakteja ovat: 

  • sairastuneen seksikontaktit
  • henkilöt, jotka ovat olleet suorassa kosketuksessa rakkuloihin tai rakkulaeritteisiin
  • samassa taloudessa asuvat tai riskiarvion perusteella vastaavissa olosuhteissa sairastuneen kanssaoleskelleet henkilöt
  • sairastunutta hoitaneet henkilöt (kuten terveydenhuollon henkilöstö), jotka eivät ole suojautuneet asianmukaisesti
  • laboratoriohenkilökunta, joka on altistunut virusta sisältäneelle näytteelle työtapaturman vuoksi.

Lisätietoja

Lue lisää tarkemmin apinarokkorokotteesta THL:n sivuilta.

Jäykkäkouristus-kurkkumätä-hinkuyskärokotteet

Jäykkäkouristus- eli tetanusrokotuksen on syytä olla voimassa jokaisella. Rokotus antaa hyvän suojan jäykkäkouristusta vastaan. Jäykkäkouristusrokote kuuluu Suomessa kansalliseen rokotusohjelmaan, ja sen saa terveysasemalta ilmaiseksi.

Jäykkäkouristuksen aiheuttaa bakteeri, jota esiintyy yleisesti maaperässä. Jäykkäkouristuksen riski kannattaa huomioida esimerkiksi ulkoillessa, puutarhatöissä ja mökkeillessä ja pitää oma rokotussuoja aina voimassa. Tartunnan voi saada esimerkiksi haavan, rikkoutuneen ihon tai eläimen pureman kautta. Jos tarvitset jäykkäkouristusrokotteen (samassa rokotteessa on kurkkumätäsuoja), ole yhteydessä omalle terveysasemalle.

  • Lapset saavat jäykkäkouristusrokotteen neuvolasta osana kansallista rokotusohjelmaa.
  • Nuoret ja nuoret aikuiset saavat tehosteen osana kansallista rokotusohjelmaa 14-15 vuotiaina sekä 25 vuoden iässä. Tässä rokotteessa on myös kurkkumätä- ja hinkuyskäsuoja (dtap-rokote). Jos rokote on jäänyt esimerkiksi 25-vuotiaana saamatta, sen voi antaa myöhemminkin.
  • Aikuiset saavat jäykkäkouristusrokotteen 46 ja 65 vuoden iässä. Rokotteessa on myös kurkkumätäsuoja (dt-rokote). Yli 65-vuotiaat saavat jäykkäkouristusrokotteen 10 vuoden välein.
  • Lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen saa Tartuntatautilain (1227/2016) pykälän 48 mukaan dtap-rokotteen (hinkuyskäsuoja), jos hän jatkuvasti hoitaa alle 12 kuukauden ikäisiä lapsia.

Kansallinen rokotusohjelma

Kansallisen rokotusohjelman tavoitteena on suojata suomalaiset mahdollisimman hyvin rokotuksin estettäviä tauteja vastaan. Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia.
Rokotuksilla torjutaan infektiotauteja sekä suoraan yksilöä suojaamalla että epäsuorasti vähentämällä taudinaiheuttajien leviämistä väestössä. Kun tautia ei esiinny ympäristössä ja taudille alttiita on vähän, taudinaiheuttajien mahdollisuus levitä on pienempi.

Lintuinfluenssarokote

THL on yhteistyössä Ruokaviraston kanssa laatinut suosituksen lintuinfluenssarokotuksen kohderyhmistä. Suositus päivitetty 25.6.24

Lintuinfluenssarokotteen saavat maksutta ne 18 vuotta täyttäneet, joilla on työnsä tai muun olosuhteen vuoksi suurentunut riski saada lintuinfluenssatartunta. Lintuinfluenssatartunnan riski liittyy tiloihin ja tarhoihin, joilla tuotantoeläin tai hoidettava eläin tai lintu saattaa olla kontaktissa luonnonvaraisiin lintuihin tai niiden eritteisiin. Jos kontaktia luonnonvaraisiin lintuihin ei ole, ei henkilökunnan rokottaminen ole tarpeen.

Lintuinfluenssarokotteita annetaan heinäkuusta alkaen yksilöllisen arvion perusteella THL suosituksen mukaan. Ajanvaraus tälle rokotteelle ainoastaan puhelimitse 019 2260 665 (linja 1, takaisinsoitto arkisin klo 8-16). Lintuinfluenssarokotuksia tullaan toteuttamaan hyvinvointialueella keskitetysti ja vain ajanvarauksella Järvenpäässä ja Hyvinkäällä.  

Kenelle lintuinfluenssarokote annetaan?

Rokote annetaan:

  • virkaeläinlääkäreille
  • henkilöille, jotka ovat kosketuksissa turkiseläimiin turkistarhoilla
  • siipikarjan parissa työskenteleville henkilöille, jotka ovat kosketuksissa siipikarjaan (ei kuitenkaan teurastamotyöntekijöille)
  • henkilöille, jotka osallistuvat sairaiden ja kuolleiden lintujen tai eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen tai tilojen puhdistamiseen, esimerkiksi eläinperäisten sivutuotteiden käsittelylaitoksissa työskentelevät henkilöt
  • lintujen rengastajille
  • henkilöille, jotka työskentelevät luonnonvaraisia lintuja hoitavissa lintuhoitoloissa
  • kotieläinpihojen ja lintutarhojen henkilöstölle
  • laboratoriotyöntekijöille, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä
  • epäillyn tai varmistetun lintuinfluenssatapauksen lähikontakteille.

Mitä rokotetta käytetään?

Suomessa käytetään Zoonotic Influenza Vaccine Seqirus -rokotetta.

  • Huom! Rokote saattaa sisältää häviävän pieniä määriä kananmunan proteiinia, ovalbumiinia sekä neomysiiniä, kanamysiiniä, formaldehydiä ja hydrokortisonia, joita on käytetty valmistusprosessissa. Jos olet vakavasti kanamuna-allerginen, mutta kuulut riskiryhmään, tulee rokottamisesi hyödyt ja riski arvioida tarkasti.

Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Toinen annos annetaan aikaisintaan 3 viikon kuluttua ensimmäisen annoksen jälkeen. Rokotusvälin suositellaan kuitenkin olevan selvästi tätä pidempikin.

Mitä hyötyjä lintuinfluenssarokotteella on?

Rokote antaa suojaa influenssa A -viruksen H5-alatyyppejä vastaan. Virus voi aiheuttaa ihmiselle vakavia hengitystieinfektioita, kuten keuhkokuumetta ja äkillistä hengityksen vajaatoimintaa (ARDS).

Ihmisen lintuinfluenssainfektion estäminen on tärkeää myös uuden pandemian torjuntakeinona. 

Arvio rokotteen tehosta perustuu eläinkokeisiin sekä tutkimuksiin, joita on tehty samankaltaisella H5N1-rokotteella. Tutkimuksesta riippuen kaksi rokoteannosta antoi 64–90 prosentille tutkittavista ihmisistä riittävän vasta-ainevasteen.

Mitä haittoja lintuinfluenssarokotteella on?

Haittavaikutusarviot perustuvat turvallisuustutkimuksiin, joita tehtiin samankaltaisella H5N1-influenssarokotteella.

Rokotuksen jälkeen voi esiintyä paikallisoireita, kuten pistokohdan turvotusta, punoitusta tai kipua muutaman vuorokauden sisällä rokottamisesta. 
Rokotusraajan paikalliset oireet

Rokotetulle voi tulla myös yleisoireita, kuten kuumetta, päänsärkyä, lihas- ja nivelkipuja, väsymystä tai pahoinvointia. 

Paikallisreaktioita ja ohimeneviä yleisoireita voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeillä. Paikalliset oireet tai yleisoireet eivät estä jatkorokotuksia.

Koska adjuvantti eli tehosteaine tehostaa rokotteen synnyttämää suojaa eli lisää rokotteen immunogeenisuutta, voi se samalla voimistaa rokotuksen jälkeen ilmeneviä paikallis- ja yleisoireita. Adjuvanttia sisältävä rokote voi aiheuttaa enemmän mm. kuumereaktioita. Samassa työpaikassa työskentelevien rokotuksia voidaan harkita porrastettavaksi, jotta mahdolliset poissaolot eivät häiritse työtehtäviä.

Vakavat haittavaikutukset kuten vakava allerginen reaktio, anafylaksia, ovat hyvin harvinaisia.

Lue myös 27.6.2024 tiedotteemme: Lintuinfluenssarokotukset alkavat Keusotessa heinäkuussa – Rokotetta tarjotaan niille, joilla on suurentunut riski saada tartunta (keusote.fi)

Huomioitavaa rokotukseen tultaessa

Huomioi tullessasi rokotukseen:

  • Tule rokotukseen vain terveenä.
  • Ota Kela-kortti valmiiksi esille.
  • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.
  • Muista huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta.
  • Rokotuksen jälkeen tulee varautua 15 minuutin seurantaan.
  • Tavanomaisia haittavaikutuksia ovat paikallisreaktiot pistoskohdassa. Influenssa- ja koronarokotuksiin voi liittyä myös flunssan kaltaisia oireita ja kuumetta. Tarvittaessa oireisiin voi käyttää kipulääkettä.

Palvelun maksullisuus

Hoitajan antama neuvonta ja rokotuskäynnit ovat maksuttomia. Lääkärin rokotuskäynnit ovat maksullisia 18 vuotta täyttäneiltä. Perumattomasta ajasta peritään 18 vuotta täyttäneiltä maksu. Katso palveluhinnasto sivultamme Asiakasmaksut. Osa rokotteista on maksullisia.

Puhelinasiointi hoitovastaavan kanssa

Puhelinasiointi

Rokotuspalveluiden puhelinasiointi

Palveluajat

Kuvaus

Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Voit asioida seuraaviin rokotuksiin liittyen:

  • Influenssa- ja koronarokotukset influenssakaudella
  • Pneumokokkirokotus (Prevenar13) riskiryhmään kuuluville
  • Puutiaisaivokuume- eli TBE-rokotus omakustanteisena
  • Matkailijan rokotukset ja malarianesto

Muissa rokotuksissa soita hoitovastaavallesi tai vastaanottopalveluiden puhelinasiointiin. Lasten ja nuorten osalta (pl. korona, influenssa, TBE ja matkailurokotteet) ota yhteyttä neuvolaan tai kouluterveydenhuoltoon.

Puhelusta veloitetaan normaali paikallisverkkomaksu tai matkapuhelinmaksu.

Maksullisuus

Maksullinen (pvm/mpm)

Palveluajat
  • Maanantai 8:00 - 16:00
  • Tiistai 8:00 - 16:00
  • Keskiviikko 8:00 - 16:00
  • Torstai 8:00 - 16:00
  • Perjantai 8:00 - 16:00

Vastaanottopalveluiden puhelinasiointi

Palveluajat

Maksullisuus

Puhelusta veloitetaan normaali paikallisverkkomaksu tai matkapuhelinmaksu.

Palveluajat
  • Maanantai 8:00 - 16:00
  • Tiistai 8:00 - 16:00
  • Keskiviikko 8:00 - 16:00
  • Torstai 8:00 - 16:00
  • Perjantai 8:00 - 16:00

Palvelupaikat

Jokelan sosiaali- ja terveysasema

Opintie 1, 05400 JOKELA

Lisätiedot

Kuvaus

Terveysasemalla on saatavilla hoitajan vastaanottopalvelut ajanvarauksella. Lääkärivastaanotto ja ajanvaraukseton hoitajan vastaanotto on keskitetty Hyrylän terveysasemalle.

Maksullisuus

Maksullinen (pvm/mpm)

Palveluajat
  • Maanantai 8:00 - 16:00
  • Tiistai 8:00 - 16:00
  • Keskiviikko 8:00 - 16:00
  • Torstai 8:00 - 16:00
  • Perjantai 8:00 - 16:00

1.7.2024 - 26.7.2024
Suljettu

Kellokosken sosiaali- ja terveysasema

Kuntotaival 2, 04500 KELLOKOSKI

Lisätiedot

Kuvaus

Terveysasemalla on saatavilla hoitajan vastaanottopalvelut ajanvarauksella. Lääkärivastaanotto ja ajanvaraukseton hoitajan vastaanotto on keskitetty Hyrylän terveysasemalle.

Maksullisuus

Maksullinen (pvm/mpm)

Palveluajat
  • Maanantai 8:00 - 16:00
  • Tiistai 8:00 - 16:00
  • Keskiviikko 8:00 - 16:00
  • Torstai 8:00 - 16:00
  • Perjantai 8:00 - 16:00

1.7.2024 - 26.7.2024
Suljettu

Pornaisten terveysasema

Latiskantie 3, 07170 PORNAINEN

Lisätiedot

Kuvaus

Terveysasemalla on saatavilla hoitajan vastaanottopalvelut ajanvarauksella. Lääkärivastaanotto ja ajanvaraukseton hoitajan vastaanotto on keskitetty Mäntsälän terveysasemalle.

Maksullisuus

Maksullinen (pvm/mpm)

Palveluajat
  • Maanantai 8:00 - 16:00
  • Tiistai 8:00 - 16:00
  • Keskiviikko 8:00 - 16:00
  • Torstai 8:00 - 16:00
  • Perjantai 8:00 - 16:00

1.7.2024 - 26.7.2024
Suljettu