Siirry sisältöön

Muistitutkimukset ja hoito

Muistiongelmien selvittely kannattaa aloittaa varhain, heti joko henkilön itsensä tai hänen läheistensä huolen herätessä. Muistin heikkeneminen voi ilmetä esimerkiksi vaikeuksina selvitä arkisissa toiminnoissa. Puhutut sekä sovitut asiat unohtuvat ja tavarat katoavat. Sanojen löytyminen voi olla vaikeaa, uusien asioiden oppiminen vaikeutuu ja aloitekyky heikentyy. Liikkuminen vieraissa paikoissa saattaa muuttua epävarmaksi.

Suurin osa muistioireista on ohimeneviä ja ne liittyvät usein esimerkiksi stressiin, väsymykseen, masennukseen tai unettomuuteen. Muistitutkimuksiin ja -hoitoon on syytä hakeutua, kun muistiongelmat vaikuttavat selvästi arjen sujumiseen ja tilanne on aiempaan nähden muuttunut.

Toimi näin

Muistitutkimukset aloitetaan omalla terveysasemalla hoitajan vastaanotolla. Hoitajan tekemän alkuhaastattelun ja perustutkimusten jälkeen lääkäri arvioi tarpeen jatkotutkimuksille. Jatkotutkimukset tehdään lääkärin lähetteellä:

  • Alle 70-vuotiaille pääsääntöisesti Hyvinkään sairaalan neurologian poliklinikalla
  • Yli 70-vuotiaille Keusoten geriatrian poliklinikalla
  • Säännöllisen kotihoidon asiakkaiden muistitutkimukset tehdään kotihoidossa kotihoidon lääkärin toimesta.

Muistisairausdiagnoosin ja hoidon käynnistämisen jälkeen asiakas ja hänen läheisensä saavat muistikoordinaattorin tukea kotona asumiseen ja hyvinvoinnin tukemiseen. Kotikäynneillä kokonaistilannetta käydään läpi ja mietitään asiakkaan ja läheisen tarpeisiin sopivia palveluita ja tukimuotoja.

Asiakkaat saavat muistikoordinaattorin yhteystiedot geriatrian poliklinikalta hoidon siellä päättyessä.

Jos olet saanut muistisairausdiagnoosin muuta kautta, voit olla yhteydessä Ikäihmisten neuvontaan ja ohjaukseen.

Ota yhteyttä

Jos toimintakykysi on hyvä eikä äkillistä avun tarvetta arjessa ole, hakeudu muistitutkimuksiin omalle terveysasemalle. Soita omatiimiisi. Sinut ohjataan ensikäynnille omalle terveysasemalle hoitajan vastaanotolle, josta tutkimukset etenevät tarvittaessa Keusoten alueen muistipolun mukaisesti.

Jos arjen selviytyminen on jo vaikeutunutta, voit olla muistiasioissa yhteydessä myös ikäihmisten neuvontaan ja ohjaukseen. Palvelutarpeen arviointi voi olla tarpeen, jos koet tukitoimien ja avun järjestämisen kotiin olevan kiireellistä tai arvioit, että mahdollisilla muistitutkimuksilla ei saada ongelmia kokonaan ratkaistua.

Kotihoidon asiakkaana voit olla yhteydessä suoraan omaan kotihoidon tiimiin tai vastuuhoitajaan muistitutkimusten käynnistämiseksi.

Geriatrian erikoislääkärin etävastaanotto

Geriatrian erikoislääkärin vastaanotot tapahtuvat etäyhteydellä poliklinikan tiloista. Muistihoitaja on apunasi koko etävastaanoton ajan. Saavu sovittuna ajankohtana vastaanotolle geriatrian poliklinikalle. Muistihoitaja huolehtii etäyhteyden avaamisesta ja on mukana etätapaamisen loppuun asti. Vastaanoton aikana keskustelet lääkäri kanssa videoyhteyden avulla. Lääkäri arvioi tilannettasi ja suunnittelee hoitoasi tavalliseen tapaan.

Palvelun maksullisuus

Ohjaus, neuvonta, palvelutarpeen arviointi sekä muistidiagnoosin saaneiden asiakkaiden muistikoordinaattorin tuki ovat maksuttomia. Erikoislääkärin etävastaanottokäynti on maksullinen. Katso palveluhinnasto sivultamme Asiakasmaksut.

Puhelinasiointi omatiimin kanssa

Puhelinasiointi

Geriatrian poliklinikan puhelinpalvelu

Palveluajat

Puhelusta veloitetaan normaali paikallisverkkomaksu tai matkapuhelinmaksu.

Maksullisuus

Muu

Palveluajat

Uudenvuodenpäivä
1.1.2026
Suljettu

Jouluaatto
24.12.2025
Suljettu

Uudenvuoden aatto
31.12.2025
Suljettu

Joulupäivä
25.12.2025
Suljettu

Tapaninpäivä
26.12.2025
Suljettu

Ikääntyneiden neuvonta ja ohjaus

Palveluajat

Avoinna arkipäivinä. Arkipyhien aattoina klo 13 saakka.
  • Maanantai 9:00 - 15:00
  • Tiistai 9:00 - 15:00
  • Keskiviikko 9:00 - 15:00
  • Torstai 9:00 - 15:00
  • Perjantai 9:00 - 13:00

Palvelupaikat