Siirry sisältöön

Lyhytaikainen asumispalvelu ikääntyneille

Palvelun ensisijaisena tavoitteena on kotona asumisen tukeminen. Sen avulla tuetaan asiakkaan toimintakykyä ennaltaehkäisevästi, ylläpitävästi ja tavoitteellisesti. Palvelulla edistetään asiakkaan hyvinvointia ja terveyttä sekä tuetaan omaisten voimavaroja. Palvelun myöntäminen edellyttää, että asiakas tarvitsee jatkuvaluonteista apua päivittäisissä henkilökohtaisissa toiminnoissa fyysisen, psyykkisen tai sosiaalisen toimintakyvyn laskun vuoksi eikä hänen tilanteensa vaadi sairaalahoitoa. Ensisijaisesti avun tarpeeseen vastataan kotihoidon palveluilla tai perhehoidon avulla, lyhytaikaishoito tukee tällaisen palvelun jatkuvuutta.

Lyhytaikaista asumispalvelua tarjotaan 3–6 vuorokauden pituisina hoitojaksoina omaishoidon lakisääteisiin vapaisiin. Lisäksi tarjotaan mahdollisuuksien mukaan yksilöllisen palvelupäätöksen mukaisia lyhytaikaisia hoitojaksoja säännöllisellä rytmillä erityisiin tarpeisiin. Lyhytaikainen asumispalvelujakso toteutetaan joko tehostetun palveluasumisen yksikössä, laitoshoidon yksikössä tai perhehoidossa.

Tilanteita, joissa lyhytaikaishoitoa voidaan tarvita:

  • Akuutti kriisitilanne
  • Omaishoitajan lakisääteiset vapaapäivät
  • Omaisen/läheisen lepo tai matka
  • Omaisen/läheisen sairastuminen, tutkimus, hoito.

Toimi näin

Palvelutarpeen arviointiin voi hakeutua olemalla yhteydessä ikäihmisten neuvontaan ja ohjaukseen, tai tekemällä sähköinen yhteydenotto/ilmoitus sosiaalihuoltoon tuen tarpeen arvioimiseksi.

Kenelle ja millä ehdoin

Lyhytaikaisen hoidon yksilöllisen palvelutarpeen arvioinnin tekee aina sosiaali- ja/tai terveydenhuollon ammattilainen yhteistyössä asiakkaan ja läheisen kanssa.

Koronaohjeita

Hoitojakson varaus

Puhelinasiointi

Ikääntyneiden neuvonta ja ohjaus

Palvelupaikat