Siirry sisältöön

Nuorten aikuisten asiakasohjaus jalkautuu Ohjaamoihin

Nuori istuu säkkituolilla puhelin kädessä

Nuorten aikuisten mielenterveys- ja päihdeasiakasohjaus toimii vuonna 2025 Ohjaamoissa kaikissa Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen kuudessa kunnassa. Asiakasohjauksellinen palvelu yhdistyy osaksi Ohjaamojen monialaista ammattilaisverkostoa Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) myöntämän Kannustinmallin rahoituksen turvin. Mielenterveys- ja päihdeoireisten nuorten aikuisten asiakasohjausta on alettu kehittämään jo vuonna 2022 vastaamaan asiakkaiden ja alueen tarpeisiin EU:n rahoittamassa Kestävä kasvu -hankkeessa (RRP2).

Mielenterveys- ja päihdeasiakasohjauksen perustehtävänä on neuvoa ongelmista kärsiviä nuoria aikuisia sekä heidän läheisiään ja omaisiaan, ohjata heitä eteenpäin palveluverkostossa ja tarvittaessa laatia hoidontarpeenarviointi mielenterveys- ja päihdehoitoon pääsemiseksi.

Kannustinmalli-rahoituksella on palkattu kaksi sairaanhoitajaa tekemään asiakasohjaustyötä suoraan Ohjaamoissa, jonne nuoret aikuiset voivat tulla helposti kotikunnassaan. Ohjaamojen yhteistyökumppanit, esim. etsivä nuorisotyö ja työllistämispalvelut, voivat myös saattaa asiakkaitaan sairaanhoitajalle. Yhteistyömallia on pilotoitu jo aiemmissa hankkeissa, joissa on myös kuultu nuorten aikuisten omia toiveita palveluiden järjestämisestä.

Ohjaamo-hanke on vuoden mittainen, ja se käynnistyy tammikuussa. Tavoitteena on vastata oikea-aikaisesti ja kynnyksettömästi 18–29-vuotiaiden mielenterveys- ja päihdeoireilevien nuorten aikuisten tarpeisiin. Hankkeen aikana Ohjaamo toimii paikallisena walk-in-kanavana palveluun pääsylle. Asiakasohjaustyön koordinoinnista ja ammatillisesta osaamisesta vastaa Keski-Uudenmaan hyvinvointialue. Myös yli 30-vuotiaille on tarjolla normaalisti mielenterveys- ja päihdepalveluita hyvinvointialueella.

Sairaanhoitajien tarjoama palvelu Ohjaamoissa

Sairaanhoitajat työskentelevät Ohjaamoissa viikoittaisilla päivystysajoilla. Nuori aikuinen voi tulla paikalle ilman ajanvarausta. Tarvittaessa varataan kuitenkin myös yksilöllisiä vastaanottoaikoja tai verkostotapaamisia, myös sosiaalihuollon ammattilaisten kanssa.

Sairaanhoitaja motivoi ja kannustaa sekä ohjaa nuoren aikuisen tarvittavien palvelujen piiriin ja tukee nuorta siirtymävaiheessa, jotta hän ei jää tilanteeseen yksin. Lisäksi sairaanhoitaja voi järjestää tukikeskusteluja nuorelle aikuiselle suoraan Ohjaamossa. Palvelutoiminta on suunniteltu yhdessä Ohjaamojen ja Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen ammattilaisten kanssa.

Tavoitteena vaikuttavuus ja hyvinvoinnin lisääminen

Hankkeella pyritään vaikuttamaan mahdollisimman tehokkaasti nuorten aikuisten saamaan varhaiseen tukeen ja samalla vastaamaan mielenterveys- ja päihdeoireisten palveluntarpeeseen nopeasti. Ongelmia pyritään ratkaisemaan nuorella aikuisiällä ennen niiden vaikeutumista. Nuoret aikuiset saavat palvelusta tukea, apua ja kannustusta, tietoa eri hoitovaihtoehdoista sekä motivointia hoitoon sitoutumiseen. Tavoitteena on myös tarjota nuorille aikuisille ajankohtaista keskustelutukea elämän kriiseissä.

Asiakkaan palvelupolkua voidaan suunnitella yhdessä eri vaihtoehtojen näkökulmasta, ei pelkästään terveyspalveluiden vaan yhdistettynä esimerkiksi myös opinto- ja työllistymispalveluihin. Ammattilaiset työskentelevät samoissa tiloissa, jolloin myös keskinäinen konsultaatio mahdollistuu entistä sujuvammin.

Lisätietoja

Merja Degerlund, esimies, Mielenterveys- ja päihdeasiakasohjaus
merja.degerlund@keusote.fi

Joanna Viita, tiimivastaava, Mielenterveys- ja päihdeasiakasohjaus
joanna.viita@keusote.fi

Ohjaamoiden verkkosivut 

Ohjaamot – maksutonta apua alle 30-vuotiaille monenlaisiin elämäntilanteisiin 

Sekä RRP2-hankkeen että TEM:n kannustinmallin rahoittaa Euroopan unionin kertaluontoinen elpymisväline (NextGenerationEU). 

Euroopan unionin kertaluontoisen elpymisvälineen logo.