Siirry sisältöön

Keusote on mukana valmistelemassa uusia työ- ja elinkeinopalveluita sekä kotoutumispalveluita 

Suomessa uudistetaan parhaillaan työ- ja elinkeinopalveluita sekä kotoutumispalveluita: Työ- ja elinkeinopalvelut eli TE-palvelut siirtyvät 1.1.2025 valtiolta kuntien vastuulle. Samalla kunnille siirtyy kokonaisvastuu kotoutumispalveluista. Keusote on mukana valmistelemassa kumpaakin uudistusta Keski-Uudenmaan alueella. 

Keusote mukana valmistelemassa uutta Keski-Uudenmaan työllisyysaluetta 

Suomeen tulee ensi vuoden alussa 45 työllisyysaluetta, joista yksi on Keski-Uusimaa. Keski-Uudenmaan työllisyysalueeseen kuuluvat samat kunnat kuin hyvinvointialueeseenkin: Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula.  

Jatkossa Keski-Uudenmaan kuusi kuntaa järjestävät Keski-Uudenmaan TE-palvelut yhdessä. TE-palvelut tarjoavat sekä henkilö- että yritysasiakkaille neuvontaa työnhakuun, rekrytointiin ja osaamisen kehittämiseen.   

Uudistuksen tavoitteena on tuoda TE-palvelut lähemmäs asiakkaita. Kunnissa tiedetään hyvin, millaisia tarpeita työnantajilla alueella on. Työnhakijoille voidaan tarjota yhdessä oppilaitosten kanssa koulutuksia, jotka auttavat heitä työllistymään paremmin. Samalla yritykset saavat osaavaa työvoimaa eli työ ja tekijät kohtaavat paremmin.  

Jatkossa monialaisen yhteistyön merkitys korostuu TE-palveluissa entistä vahvemmin, joten Keusote onkin ollut jo mukana uudistuksen valmistelutyössä Keski-Uudenmaan työllisyysalueen kanssa. 

Uudistus tuo mukanaan joitakin muutoksia myös Keusoten palveluihin: TYP-palvelu päättyy nykylainsäädännön mukaisena 31.12.2024 ja palvelua jatketaan uudistuneiden säädösten mukaisesti 1.1.2025 alkaen monialaisen tuen yhteistoimintana. Tästä tiedotetaan tarkemmin myöhemmin. Nykyiset TYP-asiakkaat saavat palvelua siirtymäaikana kuten aiemmin nykyisiltä työntekijöiltään. Keskeinen muutos tulee olemaan se, että jatkossa monialaista palvelua voi saada aiempaa helpommin, koska esimerkiksi työttömyyden kestoon liittyvät rajoitteet poistuvat. 

Kotoutumislain tavoitteena vahvistaa kotoutumista ja osallisuutta 

Työ- ja elinkeinopalveluiden kanssa yhtä matkaa etenee kotoutumislain kokonaisuudistus. Sen tavoitteena on vahvistaa maahan muuttaneiden työllisyyttä, työllisyyttä tukevia valmiuksia, kielitaitoa ja osallisuutta yhteiskuntaan. Uudistuksen myötä kunnat vastaavat kotoutumispalveluiden järjestämisestä sekä työnhakijana oleville että työvoiman ulkopuolella oleville kotoutuja-asiakkaille.  

1.1.2025 alkaen hyvinvointialue vastaa yhteistyössä työllisyysalueen ja asiakkaan kanssa monialaisen osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arvioinnista ja monialaisen kotoutumissuunnitelman laadinnasta sekä niiden seurannasta. 

Kotoutumislain uudistuksen yksi keskeinen toimenpide on edistää sitä, että sosiaali- ja terveyspalvelut tukevat osaltaan maahan muuttaneiden kotoutumista. Tavoitteena on esimerkiksi kehittää kotouttavaa sosiaalityötä ja sosiaalista osallisuutta edistävää toimintaa ja edistää sote-palveluiden esteetöntä saatavuutta sekä monikielistä ja -kanavaista viestintää.  

Keusoten maahanmuuttajapalvelujen esihenkilö on ollut valmistelemassa lakiuudistuksia (TE24 ja KOTO) yhteistyössä kuntien maahanmuuttokoordinaattoreiden sekä työllisyysalueen toimijoiden kanssa yhteisissä pajoissa. Kuntien koto-ryhmä jatkaa valmistelua omalta osaltaan ja loppuvuoden aikana pohditaan hyvinvointialueen liittymistä yhteiseen yhdyspintasuunnitteluun.