Keusoten kevätseminaarissa suunta kohti vaikuttavampaa arkea ja talouden tasapainoa
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus kokoontui kevätseminaariin Järvenpää-talolle torstaina 10. huhtikuuta 2025. Seminaarissa käsiteltiin hyvinvointialueen tulevaisuuden suuntaa, erityisesti palvelujen vaikuttavuutta ja talouden kestävyyttä.
Kestävä talous ei tarkoita pelkkiä säästöjä
Hyvinvointialuejohtaja Raija Kontio ja aluehallituksen puheenjohtaja Helinä Perttu korostivat avauspuheenvuoroissaan, että talouden tasapainottaminen on mahdollisuus – ei pelkkä uhka. Kestävä talous mahdollistaa entistä parempien ja vaikuttavampien palveluiden kehittämisen myös tulevaisuudessa.
– Emme ole kriisissä. Tuotamme jo nyt osin lakisääteisiä palveluja jopa aiempaa korkeammalla laadulla. Nyt on aika pohtia, mihin panokset tulevaisuudessa kannattaa kohdentaa,
Kontio totesi.
Tietojohtaminen tukee kehittämistä
Tiedolla johtaminen tuo näkyväksi kehityskohteet ja tukee resurssien kohdentamista vaikuttavalla tavalla. Tieto- ja digijohtaja Antti Ylä-Jarkko esitteli seminaarissa kustannustasovertailun, jonka mukaan Keusote tuottaa osaa palveluistaan merkittävästi kalliimmalla kuin muut Uudenmaan hyvinvointialueet. Erityisesti palveluostojen sisällöt vaativat tarkempaa tarkastelua, samoin Keusoten henkilöstökustannusrakenne on korkea.
Lisäksi rahoitus- ja talousjohtaja Päivi Tarsia esitteli tulevaa tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaa, joka viitoittaa Keusoten tietä kohti talouden tasapainoa. Kehittämispäällikkö Sirpa Salinto puolestaan toi esimerkkejä arjen vaikuttavuustyökaluista, jotka tukevat taloudellisten tavoitteiden saavuttamista.
Palveluketjuajattelu terävöittää kehittämisen ja investointien painopisteitä
Yksi seminaarin keskeisistä teemoista oli siirtyminen perinteisestä pistemäisestä palvelualuejohtamisesta palveluketjujen johtamiseen. Ikäihmisten palveluketjussa on aloitettu pilottina uusi johtamismalli, jonka tavoitteena on lisätä asiakaslähtöisyyttä, vähentää päällekkäistä työtä ja parantaa talouden hallintaa.
Keusoten palvelujohtajien mukaan malli on ollut “oppimismatka kokeneillekin sote-ammattilaisille”, ja se on syventänyt ymmärrystä palvelujen vaikuttavuudesta yli yksikkörajojen.
Palveluketjujohtamisen keskiössä on kokonaisvaltainen asiakasohjaus, jossa asiakkaan tarpeet tunnistetaan jo palvelupolun alkuvaiheessa ja ohjaus tapahtuu moniammatillisesti, oikea-aikaisesti ja yksilöllisesti.
Tulevaisuus rakentuu yhteistyöllä ja kehittämisellä
Kevätseminaarin tunnelma oli myönteinen ja rakentava. Haasteista huolimatta Keusotella nähdään mahdollisuuksia uudistua, kehittää palveluja ja vahvistaa vaikuttavuutta – yhdessä henkilöstön ja sidosryhmien kanssa.
– Meillä on kyky ja halu rakentaa vaikuttavampaa arkea – yhteistyössä ja rohkeasti uudistuen,
kiteyttää aluehallituksen puheenjohtaja Helinä Perttu.