Siirry sisältöön

Hyrylän sote-keskus

Osana hyvinvointialueen palvelujen verkostosuunnitelmaa Keusote ja Tuusulan kunta valmistelevat Hyrylään sote-keskusta, johon on tulossa Keusoten omistamia tiloja, Tuusulan kunnan omistamia tiloja sekä vuokrattavia tiloja HUS:ille ja yksityisille toimijoille. Sote-keskus tulee palvelemaan kaikkia hyvinvointialueen asukkaita.

Keusoten palvelujen verkostosuunnitelma 2023–2030 pyrkii järjestämään palvelut muuttuvassa maailmassa. Hyvinvointialueen rahoitus, väestön ikääntyminen ja muut väestörakenteen muutokset vaikeuttavat sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä laadukkaasti ja vaikuttavasti. Palveluiden verkostoa muuttamalla voidaan varmistaa asiakaslähtöiset, laadukkaat ja vaikuttavat, saavutettavat sekä kustannustehokkaat hyvinvointialueen palvelut Keski-Uudellamaalla reunaehdoista huolimatta.

Sote-keskus rakentuu Tuusulan hyvinvointikortteliin

Sote-keskus ja sen ympärille rakentuva hyvinvointikortteli sisältää laajasti eri palveluita. Tuusulan kunta valmistelee sote-keskuksen yhteyteen yhteisötiloja, vuokrattavia tiloja ja pysäköintilaitosta. Lisäksi selvitetään mahdollisuutta liittää Tuusulan pääkirjastolle uudet tilat sote-keskuksen yhteyteen.

Hyvinvointikortteli tulee sijaitsemaan aivan Hyrylän keskustassa, uimahallin ja lukio ja kulttuuritalo Monion läheisyydessä. Korttelin laajuus sote-keskuksen, pysäköintilaitoksen ja kirjasto-option osalta on 18 200–22 000 bruttoneliömeriä. Koko korttelin laajuus, mahdollinen asuinrakentaminen huomioiden, on 33 500 kerrosneliömetriä. Kooltaan sote-keskus ja kirjasto-optio vastaavat noin 2–3 Moniota.

Hyvinvointikorttelin investointikustannukset noin 70–90 miljoonaa euroa, riippuen kirjastoratkaisusta. Tuusulan osuus investointikustannuksista on arviolta 29,1–33,2 miljoonaa euroa. Luvut tarkentuvat suunnittelun edetessä.

Asukasinfot

Keusote ja Tuusulan kunta pitivät kunnan sote-keskukseen kaavailemista yhteisötiloista asukastilaisuuden syksyllä 2024. Kunta on edistänyt yhteisötilojen suunnittelua osana sote-keskuksen kokonaisuutta, ja yhteisötilat etenevät päätöksentekoon osana Hyrylän sote-keskuksen hankesuunnittelua loppuvuodesta 2024.

Vastauksia asukasinfon kysymyksiin

Miksi Tuusulassa ei ole päivystystä?
Suurena huolena nähtiin se, että jatkossa Hyrylän sote-keskukseen ei tule vuodeosastoja.

Miksi puretaan Jokelan ja Kellokosken palveluita?

1.       Hyvinvointialuejohtaja Raija Kontio vastaa: Hyvinvointialueella ei ole enää edellytyksiä ylläpitää nykyisen kaltaista palvelujen verkostoa. Hyvinvointialue kohtaa jo vuonna 2030 absoluuttisen henkilöstöpulan useiden kriittisten henkilöstöryhmien osalta. Päätöksiä on tehtävä ripeään tahtiin, jotta hyvinvointialueen palvelukyky säilyy. Palvelujen verkostoa on tiivistettävä toiminnan turvaamiseksi ja muuttuvaan palvelutarpeeseen vastaamiseksi. Toimitiloja vähentämällä keskitämme palvelua, monipuolistamme palvelujen tarjontaa, huolehdimme henkilöstön saatavuudesta ja varmistamme palvelujen tasapuolisen tarjonnan koko hyvinvointialueella. Tämä tarkoittaa, että esim. päivystystä ja vuodeosastoja keskitetään.

Voisiko osa etelä-Tuusulalaisista ainakin käyttää Peijaksen päivystystä?

2.       Päällikkö, Keusote avopalvelut Päivi Mäkelä-Bengs: Laki edellyttää, että jokaisessa terveydenhuollon yksikössä tulee antaa asiakkaalle kiireellistä hoitoa.  Husin ohjeistuksen mukaisesti Keusoten asukkaiden erikoissairaanhoidon tasoinen päivystys on pääsääntöisesti Hyvinkään sairaalassa.   Hyvinkään sairaalassa on myös perusterveydenhuollon tasoinen kiirevastaanotto Keusoten asukkaille ja Järvenpään Justissa toimii Keusoten keskitetty virka-ajan ulkopuolinen kiirevastaanotto, joka on tarkoitettu kaikille Keusoten asukkaille.

Ohjeistus, milloin saa käyttää taksia, milloin ambulanssia?

3.       Päällikkö, Keusote avopalvelut Päivi Mäkelä-Bengs: asiakkaan vointi ratkaisee, minkä tason kuljetusta hän tarvitsee. Hätätapauksissa tulee aina soittaa 112, jossa ammattihenkilö päättää ambulanssikuljetuksen tarpeen.

Miten voidaan huomioida pyörätuolia käyttävät kalustevalinnoissa?

4.       Päällikkö, Keusote avopalvelut Päivi Mäkelä-Bengs: Tilat ovat esteettömät. Irtokalustevalinnoilla voidaan asiaan vaikuttaa.

Kela-kyytien ohjeistuksen löytäminen?

5.       Päällikkö, Keusote avopalvelut Päivi Mäkelä-Bengs: www.kela.fi

Voiko sote-keskukseen tulla hiljainen tila?

6.       Toimitilapäällikkö Sannamari Nousiainen, Keusote: Tilasuunnittelussa pyritään ottamaan huomioon tilojen akustiikka. Odotustilojen viihtyvyyteen ja äänitasoihin pyritään kiinnittämään erityistä huomiota.

Miten vammaiset löytävät suuressa talossa tarvitsemansa paikan? Hyvät opasteet tehtävä ja mielellään opastajia paikalla ainakin aluksi.

7.       Toimitilapäällikkö Sannamari Nousiainen, Keusote: Opasteiden merkitys on tunnistettu ja se otetaan huomioon suunnittelussa.  

Uuden sote-keskuksen saattoliikenne tulee saada pääoven vierelle

1.       Kuntasuunnittelupäällikkö Asko Honkanen, Tuusulan kunta: Tämä otetaan huomioon hankkeen suunnittelussa.

Pysäköintipaikkojen riittävyys huolestuttaa

2.       Kuntasuunnittelupäällikkö Asko Honkanen, Tuusulan kunta: Pysäköintipaikkoja on varattu riittävä määrä perustuen parhaisiin käytettävissä oleviin tietoihin asiakkaiden ja työntekijöiden kulkutapaosuuksista ja autopaikkojen käyttöajankohdista.

Saadaanko p-talosta sisäyhteys uimahalliin?

3.       Kuntasuunnittelupäällikkö Asko Honkanen, Tuusulan kunta: Selvitämme asiaa hankkeen jatkosuunnittelun aikana.

Linja-autoaseman edestä nyt kulkeva jalankulku ja polkupyöräreitti on onneton, koska on liian kapea ja fillarikaista päättyy roskakatoksen seinään.

4.       Kuntasuunnittelupäällikkö Asko Honkanen, Tuusulan kunta: Roskakatos puretaan uimahallin peruskorjauksen yhteydessä. Lisäksi hyvinvointikorttelin koillislaidalle on tarkoitus jättää hieman tilaa jalankulku ja polkupyöräreitin leventämistä varten.

Miten (vanhat) ihmiset kulkevat Järvenpäähän päivystykseen, kun on huonot yhteydet? 

5.       Liikenneinsinööri Jukka-Matti Laakso, Tuusulan kunta:

6.   Kysymyksessä viitattanee JUST, Lääkärinkuja 1 -terveysasemaan/terveyskeskuksen sairaalaan.

7.       Nykyisin HSL -linja 665 alavaihtoehtoineen palvelee Hyrylä-Järvenpää-Kellokoski -käytävässä kulkemista Tuusulan ja Järvenpään välillä.

8.       Linjan 665 (665, 665A, 665K) vuorot ajavat ma-pe noin klo 6 – 21.40, perjantaisin on myöhäisempiä vuoroja noin klo 23.30 asti. La noin klo 8 – 23.30,  sunnuntaisin noin klo 9 – 21.30.

9.       Tällä hetkellä aikataulu 27.10.2024 asti: https://api.digitransit.fi/timetables/v1/hsl/routes/9665.pdf?digitransit-subscription-key=06421a1eb31d4cc9a4781a585bb306c2

10.   Linjan tiedot löytyvät HSL:n reittioppaasta: https://www.hsl.fi/

11.   Ko. linja kulkee Järvenpään juna-aseman kautta. Asemalta on noin kilometrin kävelymatka Lääkärinkuja 1:een.

12.   Vanhakylä-Purola -alueella koulumatkaliikenteen linja 966 ajaa ma-pe tiettyjä vuoroja Järvenpään Saunakallion juna-aseman kautta. Saunakalliosta yhteys Järvenpään rautatieasemalle on mahdollinen HSL-linjalla 665, Järvenpään kaupungin sisäisellä linjalla 22 tai junalla.  

13.   Järvenpään sisäinen bussiliikenne: Järvenpään kaupungin alueella on linja 20, jonka reitti kulkee rautatieasemalta mm. JUSTille. linja 20 ajaa arkisin ja lauantaisin.

14.   Järvenpään rautatieasemalta Helsingintietä JUSTin vieritse ajaa myös linja 23, joka liikennöi arkena, lauantaisin ja sunnuntaisin.

15.   Saunakallion alueelta yhteys Järvenpään rautatieasemalle on linjalla 22, joka liikennöi arkisin ja lauantaisin.

16.   Linjojen aikataulut löytyvät Järvenpään sisäisen liikenteen aikatauluvihosta: https://www.jarvenpaa.fi/files/278926b738c8aa4d7988d7af331e998e51c2af19/talvi-2024-2025-jarvenpaa.pdf

17.   Järvenpään sisäisen liikenteen reittikartta: https://www.jarvenpaa.fi/files/03c89bc340a68a496a5670f57316a959819fec67/reittikartta-ok-1708.png

18.   Julkisen liikenteen vaihtoehtoja on mm. taksi.

Miten kulkea sairaalaan Tuusulasta, kun kulkeminen on vaikeaa?

19.   Liikenneinsinööri Jukka-Matti Laakso, Tuusulan kunta:

20.   Tuusulan alueella joukkoliikennekalusto on pitkälti matalalattiaista. Koko Tuusulan alueen nykyinen linja-autoreitistö löytyy HSL:n verkkopalvelusta.

21.   Reittikartta: https://staticfiles.hsl.fi/globalassets/matkustaminen/tulostettavat-aikataulut-ja-kartat/reittikartat/alueittain/linjak_tuusula_865x1180mm_14082023-11082024_www.pdf

22.   Reittiopas: https://www.hsl.fi/

23.   Mikäli joukkoliikenteen käyttö ei ole mahdollista, julkinen vaihtoehtoinen kulkumuoto on taksi.

Kutsuliikenne yms. Hyrylästä Hyvinkäälle tarvitaan

24.   Toimitilapäällikkö Sannamari Nousiainen, Keusote: Julkinen liikenne ei ole Keusoten järjestämisvastuulla. Kaikki Keusoten alueen kuntalaiset voivat käyttää alueen palveluita, joten yhteyksien toimivuus olisi toivottavaa.

25.   Liikenneinsinööri Jukka-Matti Laakso, Tuusulan kunta:

26.   Asiaa tutkitaan linjastosuunnittelussa Tuusulan kunnan, HSL:n ja Hyvinkään kaupungin sekä muiden toteutukseen mahdollisesti liittyvien osapuolten kesken. Ensisijaisesti tutkitaan linjaliikennemallin toteutusta. Toistaiseksi kutsuliikennemallilla toteutettuna liikenne Hyrylän alueelta Hyvinkäälle katsotaan olevan toteutukseltaan niin arvokasta, että kunnalta edellytetty liikennöinnin rahoitus on epärealistisen suuri, mm. tehtyä matkaa kohden.

Sote-keskus on kaikille, onko Tuusulan yhteisötilat vain tuusulalaisille vai kaikille keskuksen käyttäjille?

27.   Kehittämispäällikkö Heidi Hagman, Tuusulan kunta: Tuusulan kunnan yhteisötiloja voivat käyttää maksutta tuusulalaiset ja Tuusulassa toimivat yhteisöt ja asukkaat.

Saako ikääntyville ihmisille digitukea? Keskuksessa tulee olla myös ihminen tavattavissa, ei pelkästään esim. sähköistä ilmoittautumista ja opastusta. Digin tulee tukea, ei korvata kohtaamisia.

28.   Toimitilapäällikkö Sannamari Nousiainen, Keusote: Idea on hyvä ja selvittelemme mahdollisuuksia mm. itse- ja omahoidon tueksi.

29.   Kehittämispäällikkö Heidi Hagman, Tuusulan kunta: Tilojen suunnittelussa pyritään huomioimaan mahdollisuus, että sote-keskuksessa voisi toimia myös vapaaehtoisia asiakkaiden opastus-, vertaustuki- ja muissa avustustehtävissä.

Tuleeko ikääntyneiden ryhmätoiminnoille tiloja?

30.  Keusote: Yhdistysten mahdollisuudet käyttää yhteiskäyttöisiä tiloja tarkentuvat suunnittelun edetessä.

31.   Kehittämispäällikkö Heidi Hagman, Tuusulan kunta: Tuusulan kunnan yhteisötilalla halutaan mahdollistaa kaikille mahdollisuus kokoontua ja järjestää toimintaa eri asukasryhmille.

Olohuone ja kuntalaisten tapaamispaikat, harrastuspaikat ovat tosi tärkeitä.

32.   Kehittämispäällikkö Heidi Hagman, Tuusulan kunta: Asukkaiden kohtaamisia ja omaehtoista toimintaa mahdollistetaan alueen julkisten ja yhteisötilojen lisäksi suunnittelemalla myös sote-keskukseen yhteisötiloja. 

Eteneminen

  • Aluehallitus käsittelee hankesuunnitelmaa ja toteuttajan kilpailutuksen käynnistämistä vielä joulukuussa 2024
  • Tuusulan kunnanhallituksen käsittely marraskuussa 2024.
  • Kilpailutus käynnistynee loppuvuodesta 2024, jossa etsitään toteuttaja, joka vastaa suunnittelusta ja rakentamisesta.
  • Keusoten ja Tuusulan kunnan tavoitteena on, että sote-keskusta päästään rakentamaan keväällä 2026.
  • Toiminta uusissa tiloissa alkaa syksyllä 2028.

Tutustu myös