Tukea peli- ja digiriippuvuuksien ehkäisyyn ja hallintaan
Pelikonsoleilla ja netissä pelattavista peleistä voi saada jännitystä, haasteita, onnistumisen kokemuksia ja myös kavereita, sillä monia pelejä pelataan yhdessä. Joskus pelaaminen ja netin käyttö voi kuitenkin viedä ison osan päivästä, jolloin aikaa tai energiaa ei enää riitä muuhun. Esimerkiksi yöunet voivat joskus jäädä aiottua lyhyemmiksi, kun peli on vienyt mukanaan. Tällöin pelaajalle on saattanut syntyä peliriippuvuus.
Liiallinen nettisurffailu tai pelaaminen voi toimia keinona purkaa tai paeta muita ongelmia. Taustalla voi esimerkiksi olla yksinäisyys, kiusaaminen sekä ongelmat koulussa tai perheessä. Tällöin nettisurffailulla tai pelaamisella saatetaan paeta mielipahaa aiheuttavaa tilannetta. Mikäli oma tai läheisen pelaaminen tai netinkäyttö tuntuu liialliselta, on syytä miettiä onko kyseessä riippuvuus.
Haitallinen rahapelaaminen
Rahapelaaminen on perinteisesti koettu koko kansan yleishyödylliseksi huviksi. Rahapelaamisella tarkoitetaan pelaamista, jossa pelin voitto tai tappio on rahaa tai rahan arvoista vastiketta. Ensimerkit haitallisesta pelaamisesta ovat pieniä, kuten muuttunut rahan käyttö ja suhtautuminen rahaan sekä laskujen ja/tai puheluiden piilottelu. Talouden yhteisiin menoihin ei riitäkään rahaa.
- Väsymys, unettomuus
- Masennus
- Silmien väsyminen
- Ranne-, kyynärpää-, selkä- tai niskaoireet
- Epäsosiaalisuus ja yksinäisyys
- Ongelmat ajankäytön hallinnassa
- Ongelmat talouden hallinnassa
- Syyllisyydentunne ja valehtelu
Keusote järjesti yhdessä kuntien ja järjestöjen kanssa 31.1.2024 webinaarin koululaisten ja nuorten vanhemmille digipelaamisesta. Katso täältä webinaarissa esitetty materiaali.
Tämä asukaspolku on tehty monialaisessa yhteistyössä alueen eri toimijoiden kanssa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen hankkeessa (Keusoten Hyte-verkosto). Hanketyöskentelyssä on ollut mukana edustajia alueen kunnista, kuntalaisia, järjestöjä, yhdistyksiä, uskonnollisia yhteisöjä sekä julkisia sosiaali- ja terveysorganisaatioita.