Siirry sisältöön

Tukea nuorten arkeen

Nuorena monet arjen vaatimukset ja odotukset voivat tuntua suurilta. On normaalia, että mielessä on monia kysymyksiä. Tältä sivulta löydät tukea sekä hyödyllisiä ja luotettavia vinkkejä jaksamisesi tueksi.

Tietoa ja tukea nuorelle

Kiusaaminen ja nuoren rikollinen toiminta

Kiusaamista voi tapahtua eri ympäristöissä, esimerkiksi koulussa, netissä tai harrastuksissa. Kiusaaminen voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Kenenkään ei pidä joutua sietämään kiusaamista tai väkivaltaa. Jos kohtaat kiusaamista, kerro asiasta rohkeasti jollekin luotettavalle aikuiselle. (Rikosuhripäivystys)

Neuvoja kiusatulle

  • Älä jää yksin, kerro asiasta luotettavalle aikuiselle
  • Hae apua ja vaadi aikuisen puuttua asiaan
  • Jos tilanteeseen ei puututa riittävästi, kerro toiselle aikuiselle
  • Juttele asiasta kaverisi kanssa ja miettikää voivatko he olla jotenkin tukenasi
  • Jos asiasta kertominen tuntuu vaikealta, voit tulla RIKUchattiin juttelemaan
  • Voit pyytää apua myös nettipoliisilta
  • Tarvittaessa tilanteesta voidaan tehdä rikosilmoitus poliisille
  • Muista, että kiusaaminen ei ole millään tavalla sinun syytäsi

Selviytyjät-verkkovertaisryhmä on tarkoitettu nuorille, joiden kiusaaminen on loppunut. Kiusaaminen voi kuitenkin satuttaa vielä pitkään sen jälkeen.

Lähisuhde- ja perheväkivalta

Mikäli joudut väkivallan kohteeksi tai todistajaksi, löydät apua alla olevista tahoista. On tärkeää, että kerrot asiasta luotettavalle aikuiselle!

Sosiaalipäivystys huolehtii ja auttaa, kun tilanteesi vaatii kiireellisten ja välttämättömien sosiaalipalvelujen tarpeiden arviointia ja järjestämistä. Palvelu on kohdistettu kaikille väestöryhmille sosiaalisissa hätä- ja kriisitilanteissa. Virka-aikana soita “Sosiaalipäivystys virka-aikana” -numeroon ja muina ajankohtina Keski-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystykseen.

Ota yhteyttä, jos sinua tai läheistäsi on kohdannut äkillinen traumaattinen kriisi, onnettomuus tai muu yllättävä ja järkyttävä tapahtuma, johon et ole voinut varautua. Sosiaali- ja kriisipäivystys palvelee 24/7 vuoden jokaisena päivänä. Henkeä ja terveyttä uhkaavissa hätätilanteissa ota yhteyttä suoraan hätäkeskukseen 112.

Mikäli olet joutunut lähisuhde- tai perheväkivallan uhriksi ja asiasta on vaikea puhua puhelimitse, voit tehdä myös sähköisen lastensuojeluilmoituksen.

Tukea Keusoten palveluista

Ehkäisyneuvolasta saat ohjausta ja neuvontaa raskauden ehkäisyyn, seksuaaliterveyteen ja perhesuunnitteluun.

Peruskoulun oppilaat voivat hakeutua oman koulunsa terveydenhoitajan vastaanotolle terveyteen liittyvissä asioissa. Kouluterveydenhoitaja kutsuu oppilaat vuosittain vastaanotolle määräaikaistarkastukseen tai laajaan terveystarkastukseen.

Lukioiden ja ammattiopistojen opiskelijoilla on mahdollisuus varata aikoja terveystarkastuksiin ja hakeutua sairaanhoidollisiin palveluihin oppilaitoskohtaisesti sovittuina aikoina.

Perusopetuksen oppilaat sekä lukion ja ammatillisen koulutuksen opiskelijat voivat hakeutua oman koulunsa/oppilaitoksensa kuraattorin vastaanotolle koulunkäyntiin liittyvissä huolissa sekä muissa mieltä painavissa asioissa, kuten kaverisuhteet, kiusaaminen, kouluun tuleminen, koulussa työskentely, poissaolot, liiallinen pelaaminen, erimielisyydet perheessä, päihteiden käyttö.

Perusopetuksen oppilaat sekä lukion ja ammatillisen koulutuksen opiskelijat voivat hakeutua oman koulunsa/oppilaitoksensa psykologin vastaanotolle, jos oppiminen ja keskittyminen on vaikeaa. Psykologi tarjoaa apua tukitoimien suunnitteluun. Lisäksi psykologi tukee nuorta mm. itsetunto-ongelmissa, pelkotiloissa, stressin, ahdistuneisuuden ja masennuksen hallinnassa sekä auttaa itsetuhoisuuteen sekä kriisitilanteisiin liittyvissä vaikeuksissa.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella asuvat tai opiskelevat 13-17 -vuotiaat nuoret ja heidän perheensä voivat käyttää nuorisoaseman palveluja. Nuorisoasemalla saat ohjausta, tukea ja hoitoa esimerkiksi mielenterveyteen (kuten masennus tai ahdistus), päihteidenkäyttöön, liialliseen pelaamiseen, sukupuoli-identiteetin pohdintaan, elämäntilanteen aiheuttamaan kriisiin, vuorovaikutusongelmiin perheessä ja vanhemmuuteen.

Lapsiperheiden ja nuorten neuvonnasta nuori (alle 18-vuotias) tai nuoren läheinen saa Keusoten ammattilaisilta tukea ja ohjausta arjen haasteisiin.

Nuorten aikuisten asiakasohjauspalvelu on kohdennettu 18-29-vuotiaille nuorille aikuisille, joilla on mielenterveyteen ja päihteiden käyttöön liittyviä haasteita. Saat yhteyden soittamalla aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelujen asiakasohjaukseen 019 226 0404 ja valitsemalla puhelun alussa 1.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteisellä lähineuvontapisteellä tarjotaan kasvotusten tapahtuvaa ajanvarauksetonta ohjausta ja neuvontaa.

Sosiaalipäivystys huolehtii ja auttaa, kun tilanteesi vaatii kiireellisten ja välttämättömien sosiaalipalvelujen tarpeiden arviointia ja järjestämistä.

Ohjaamot 16-29-vuotiaille

Ohjaamon potentiaalisia asiakkaita ovat kaikki 16-29-vuotiaat. Ohjaamot neuvovat ja tukevat elämän kysymyksissä. Keusoten alueen Ohjaamot ovat palveluiltaan erilaisia. Silti jokaiseen Ohjaamoon voi tulla asialla kuin asialla. Tutustu palveluihin seuraavista linkeistä. Jos Ohjaamossa ei osata auttaa, siellä selvitetään yhdessä asiakkaan kanssa, kuka osaa.

Tukea ja toimintaa järjestöiltä ja yhteisöiltä

Klikkaamalla alla olevia linkkejä siirryt lähellä.fi-palveluun. Se on helppokäyttöinen verkkopalvelu, jonka avulla löydät merkityksellistä toimintaa, yhteisöllisyyttä, apua ja osallistumismahdollisuuksia. Palvelut ovat sinua varten ja useimmiten maksuttomia!