Kaatumisten ehkäisy
Tiesitkö, että pystyt itse ennaltaehkäisemään kaatumisia? Kaatumiset eivät kuulu normaaliin ikääntymiseen ja jo pienillä arjen muutoksilla voit itse ehkäistä kaatumisia. Ennaltaehkäisy on tärkeää, sillä kaatumisilla voi olla negatiivinen vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin. Joskus kaatumisen seuraukset ovat hyvin vakavia. On tärkeää, että tiedät millainen kaatumisen riski sinulla on ja mitkä ovat sinun kaatumisen vaaratekijät. Kun tunnistat ja tiedostat mahdolliset kaatumisriskin aiheuttajat, sinun on helpompi myös ehkäistä kaatumisia.
Tehokkain yksittäinen ehkäisykeino on säännöllinen ja monipuolinen liikunta, erityisesti lihasvoimaa ja tasapainoa kehittävä liikunta. Mitä enemmän toimintakyvyssä on haasteita, sitä useampi asia vaatii yhtäaikaista tarkastelua. Alla on esitelty keinoja, joilla voit itse ehkäistä kaatumisia:
- Liiku monipuolisesti ja säännöllisesti
- Pidä huolta sosiaalisesta verkostostasi
- Muista syödä ja juoda säännöllisesti
- Syö riittävästi D-vitamiinia
- Huolehdi terveydentilastasi
- Huolehdi, että lääkityksesi on ajan tasalla
- Käytä hyviä ja tukevia kenkiä
- Käytä talvella nastakenkiä tai liukuesteitä kengissäsi
- Huolehdi, että kotiympäristösi on turvallinen
- Huolehdi piha-alueiden turvallisuudesta
- Vältä päihteiden käyttöä
Arvioi kaatumisen riskisi
On tärkeää, että tiedät millainen kaatumisen riski sinulla on ja mitkä ovat sinun kaatumisen vaaratekijät. Kun tunnistat ja tiedostat mahdolliset kaatumisriskin aiheuttajat, sinun on helpompi myös ehkäistä kaatumisia.
Tee UKK-instituutin kaatumisvaaran sähköinen itsearviointikysely, jonka perusteella voit selvittää oman riskitasosi. Kun olet tehnyt testin, paina mieleen saamasi pistemäärä ja tarkista alla olevasta kuvasta oma riskitasosi.
Ryhdy ennaltaehkäiseviin toimiin
Alla olevasta kuvasta löydät riskitasot jaoteltuina pistemäärien mukaan. Kuvan alta löydät pudotusvalikon, jossa on tarkempaa tietoa jokaisesta riskitasosta ja ohjeita kaatumisriskisi vähentämiseen.
Kaatumisriskisi on matala, hienoa! Ehkäiset kaatumisia tehokkaimmin, kun kiinnität jatkossakin huomiota monipuolisesti terveyteesi ja hyvinvointiisi. Huolehdi esimerkiksi riittävästä ja terveellisestä ravitsemuksesta sekä monipuolisesta liikkumisesta. Alla olevasta oppaasta löydät koostetusti tietoa kaatumisten ehkäisyyn liittyvistä tekijöistä.
Kaatumisriskisi on kohonnut. Olet ehkä huomannut, että liikkuminen ei ole yhtä sujuvaa kuin ennen. Myös arjen toiminnot saattavat tuntua raskaammilta. Muistathan, että kaatumisten ehkäisy kannattaa aina, vaikka olisitkin kaatunut jo aiemmin. Alla olevan tarkistuslistan avulla voit katsoa, mitkä asiat vaatisivat muutoksia turvallisuutesi kohentamiseksi.
Alla olevasta oppaasta löydät näihin aiheisiin liittyen tarkempaa tietoa ja vinkkejä.
Kaatumisriskisi on korkea. Kaatumisriskiäsi olisi hyvä arvioida tarkemmin ja laajemmin sekä pohtia yhdessä ammattilaisen kanssa keinoja riskisi pienentämiseen. Voit olla yhteydessä ikäihmisten neuvonnan ja ohjauksen numeroon, jossa ammattilainen ohjaa ja neuvoo sinua tilanteessa eteenpäin. Ikäihmisten neuvonnan yhteystiedot:
Alla olevan tarkistuslistan avulla voit myös itse tarkastella, mitkä asiat vaatisivat muutoksia turvallisuuden kohentamiseksi.
Alla olevasta oppaasta löydät kaatumisten ehkäisyyn liittyen tarkempaa tietoa ja vinkkejä.
Kaatumisten ehkäisyn etäinfotilaisuus 4.12.24,
klo 16.30-17.30
Tule kuulemaan, millaisilla keinoilla voit itse vaikuttaa kaatumisriskiisi. Millaista tukea ja palveluja löytyy pystyssä pysymisen edistämiseksi?
Tilaisuuteen voi liittyä anonyymisti www-selaimen incognito tilassa tai mobiilisovelluksella ilman kirjautumista Teamsiin.
1. Lisätietoa
2. Tukea
Kaatumisen ehkäisyn sivu on tehty monialaisessa yhteistyössä alueen eri toimijoiden kanssa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen hankkeessa (Keusoten Hyte-verkosto). Hanketyöskentelyssä on ollut mukana edustajia alueen kunnista, kuntalaisia, järjestöjä, yhdistyksiä, uskonnollisia yhteisöjä sekä julkisia sosiaali- ja terveysorganisaatioita.
Omahoitopolkua on päivitetty osana EU:n rahoittamaa Kestävä kasvu -hanketta. Riskijaottelua on kehitetty yhteistyössä UKK-instituutin vanhemman tutkijan Maarit Piirtolan kanssa. Riskijaottelu pohjautuu KaatumisSeula® -mittariin ja kaatumisten ehkäisyn maailmanlaajuisiin suosituksiin. Omahoitopolun riskitasojen jaottelua ei ole tieteellisesti testattu.