Irti nikotiinituotteista
Luopumalla nikotiinituotteista teet suuren palveluksen itsellesi! Nikotiinituotteet lyhentävät ikää keskimäärin kymmenellä vuodella, kasvattavat riskiä sairastua syöpätauteihin ja heikentää hedelmällisyyttä. Nikotiinituotteita ovat mm. tupakka, sikarit, nuuska ja sähkötupakka. Mikä on sinun syysi lopettaa? Minkä tien valitset?
Lopettaminen – tai edes nikotiinin käytön vähentäminen – kannattaa aina! Onneksi tupakka- ja nikotiiniriippuvuudesta voi parantua.
- Haju- ja makuaisti terävöityvät
- Keuhkojen toiminta paranee
- Yleinen sairastumisriski pienenee ja siten on mahdollista saada lisää terveitä elinvuosia.
- Lopettamalla säästää lisäksi rahaa
- Kokonaisvaltainen riippuvuus (fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen)
- Riippuvuudesta johtuvat vieroitusoireet, kuten levottomuus, hikoilu, huono olo, käsien tärinä, päänsärky
- Merkittävä sydän-, verisuoni- ja keuhkosairauksien (mm. astma, keuhkoahtaumatauti) sekä syöpien aiheuttaja
- Tupakan savu altistaa myös läheiset sairastumiselle
- Sikiön kehitykselle yleisin haitallinen ympäristöaltistus on äidin tupakointi
- Suun terveys heikkenee
Voidaanko puhua nikotiinituotteiden
käytöstä?
Kysymys antaa henkilölle mahdollisuuden päättää keskustelun jatkumisesta. Kielteisellä vastauksella voit antaa esimerkiksi tämän kortin materiaalia tutustuttavaksi. Myönteisellä vastauksella jatketaan.
Miten käytät nikotiinituotteita?
Avoin kysymys: Kuuntele. Anna toisen kertoa itselleen sopivalla tavalla tästä elämän osa-alueesta (esim. kuinka paljon ja usein, missä seurassa, vaikuttaako tunteet tai elämäntilanne).
Mitä ajattelet omasta nikotiinituotteiden käytöstäsi? Oletko tyytyväinen tilanteeseesi?
Avoin kysymys: Muutoshalukkuuden tunnustelua. Henkilö saattaa huomata ristiriitaa oman toimintansa ja hyvinvointinsa välillä.
Ota puheeksi -kortit on tarkoitettu kunta- ja järjestötoimijoille aikuisten päihteiden käytön ja rahapelaamisen puheeksioton tueksi. Kortteja voivat hyödyntää myös muut, esimerkiksi seurakuntien, hyvinvointialueiden ja yritysten toimijat.
Tämä asukaspolku on tehty monialaisessa yhteistyössä alueen eri toimijoiden kanssa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen hankkeessa (Keusoten Hyte-verkosto). Hanketyöskentelyssä on ollut mukana edustajia alueen kunnista, kuntalaisia, järjestöjä, yhdistyksiä, uskonnollisia yhteisöjä sekä julkisia sosiaali- ja terveysorganisaatioita.