Siirry sisältöön

Terveelliset elämäntavat

Terveelliset elintavat koostuvat monesta osa-alueesta, kuten riittävästä fyysisestä aktiivisuudesta, hyvästä ravitsemuksesta sekä riittävästä ja laadukkaasta unesta. Arkisilla valinnoilla ja tavoilla voi edistää hyvinvointia ja terveyttä.

Terveellisten elintapojen edistämiseksi on saatavilla monenlaista tukea. Tältä sivulta löydät tietoa terveellisistä elintavoista ja Keusoten alueella tarjolla olevista elintapaohjauspalveluista. Hoidollista tukea elintapojen muuttamiseen ja kansansairauksiin, kuten tyypin 2 diabetekseen tai lihavuuteen saat omalta terveysasemaltasi.

Tukea elintapamuutokseen ja painonhallintaan aikuisille

Kurssilta saat tietoa, miten mm. kohonnut veren kolesteroli, verensokeri, verenpaine ja/tai ylipainoa vaikuttavat terveyteen ja miten kääntää suunta kohti parempaa vointia.

Keusoten koontisivu painonhallintaan liittyen. Löydät digitaalisia omaa terveydentilaa ja -tottumuksia kartoittavia testejä, linkkejä ulkoisille verkkosivuille lisätiedon pariin sekä listauksen erilaisista palveluista, joista saat tukea liikkumiseen ja painonhallintaan.

Keusoten koontisivu, jossa hyödyllisiä ja luotettavia linkkejä ja vinkkejä ikääntymisen tueksi.

Terveelliset elintavat ja hyvinvointia perheille

Kurssi sisältää 9 osiota, jotka keskittyvät perheen hyvinvointiin liittyvien kysymysten pohtimiseen. Auttaa tarkastelemaan perheen tapoja, ja sisältää osioita mm. syömisestä, liikunnasta, unesta ja ylipainosta.

Keusoten koontisivu, jossa hyödyllisiä vinkkejä ja linkkejä lapsiperheen arjen tueksi.

Keusoten koontisivu, jossa tukea sekä hyödyllisiä vinkkejä ja linkkejä nuoren jaksamisen tueksi.

Liikunta

Keusoten koontisivu liikunnasta. Löydät digitaalisia omaa terveydentilaa ja -tottumuksia kartoittavia testejä, linkkejä lisätiedon pariin sekä listauksen erilaisista palveluista, joista saat tukea liikkumiseen.

Keusoten koontisivu. Lataa maksuton kunto-ohjelma, lue lisää varusmiespalveluksesta ja löydä lisätietoa hyvinvointisi tueksi.

Ravitsemus

Tietoa terveellisestä ravitsemuksesta ja terveyttä edistävän ravinnon raaka-aineista perusterveille aikuisille.

Jatkokurssi Terveyttä edistävän ravinnon ABC -kurssille. Käytännön vinkkejä terveelliseen syömiseen.

Käytännön vinkkejä terveelliseen ja laadukkaaseen syömiseen. Tavoitteena oppia uutta ja motivoitua tekemään hyviä valintoja omassa ruokavaliossa. Vaatii vahvan tunnistautumisen.

Testaa syötkö ikäihmisille suunnattujen ravitsemussuositusten mukaisesti, löytyykö ruokavaliostasi monipuolisuutta ja onko energian ja ravintoaineiden saanti riittävää.

Tietoa syömiseen ja kehonkuvaan liittyvistä ongelmista ja välineitä niiden selättämiseen.

Ohjelma auttaa löytämään tasapainoisemman suhteen ruokaan.

Tietoa pienten lasten syömisongelmista. Tueksi kiinteää ruokaa syövien taaperoiden ja leikki-ikäisten lasten vanhemmille, kun lapsella on haasteita syömisessä tai syömistilanteet ovat kuormittavia.

Palvelu, joka kokoaa järjestöjen ja yhteisöjen tuen, toiminnan ja tapahtumat yhteen osoitteeseen.

Keusoten koontisivu, josta löydät tietoa terveellisestä ravitsemuksesta sekä listauksen erilaisista palveluista, joista saat tukea terveelliseen ravitsemukseen.

Keusoten koontisivu, josta löydät tietoa vajaaravitsemuksesta, syitä, jotka voivat johtaa vajaaravitsemukseen sekä listauksen erilaisista palveluista, joista saat tukea vajaaravitsemuksen ehkäisyyn.

Uniterveys

Keusoten koontisivu, josta löydät tietoa unesta ja vinkkejä hyvään uneen sekä listauksen erilaisista palveluista, joista saat tukea unen hoitoon.

Keusoten koontisivu, josta löydät testejä oman stressitilan arvioimiseen, lisätietoa stressistä ja unettomuudesta sekä listauksen erilaisista palveluista, joista saat tukea stressin ja unettomuuden hoitoon.

Tietoisku on suunnattu erityisesti nuorille, heidän huoltajilleen ja muille aikuisille. Kieli: suomi. Tekstitykset: suomi, ruotsi ja englanti. Kesto: n. 1h.

Keusoten koontisivu, josta löydät tietoa uniapnean yleisimmistä oireista, uniapneatestin, lisätietoa uniapneasta sekä listauksen erilaisista palveluista, joista saat tukea uniapnean ennaltaehkäisyyn ja tunnistamiseen.

Päihteet ja riippuvuudet

Keusoten koontisivu nikotiinituotteista irti pääsemiseksi. Löydät tietoa nikotiinin aiheuttamista haittavaikutuksista, digitaalisia omaa terveydentilaa ja -tottumuksia kartoittavia testejä, linkkejä lisätiedon pariin sekä listauksen erilaisista palveluista, joista saat tukea nikotiinituotteista vieroittautumiseen.

Keusoten koontisivu päihteiden käyttöön liittyen. Löydät sivuilta neuvoja, kuinka voit läheisenä ottaa päihteiden käytön puheeksi, digitaalisia omaa terveydentilaa ja -tottumuksia kartoittavia testejä, linkkejä lisätiedon pariin sekä listauksen erilaisista palveluista, joista saat tukea päihteettömyyteen.

Keusoten koontisivu, josta löydät tietoa peli- ja digiriippuvuuksien aiheuttamista haitoista, digitaalisia omaa terveydentilaa ja -tottumuksia kartoittavia testejä, linkkejä lisätiedon pariin sekä listauksen erilaisista palveluista, joista saat tukea digi- tai peliriippuvuuteen.

Kulttuurihyvinvointi

Keusoten koontisivu kulttuurin vaikutuksesta hyvinvointiin. Löydät linkkejä kulttuurin pariin omalla alueellasi, Keusoten alueen kuntien tapahtumakalenterit, lisätietoa kulttuurihyvinvoinnista sekä Kaikukortista.

Terveelliset elintavat selkokielellä

Tee testejä

Löydä tietoa elintavoista

Hae tukea elintapoihin

Elintapaohjausta kehitetään Keusotessa osana Kestävä kasvu -hanketta (RRP2), jonka rahoittaa Euroopan unionin kertaluontoinen elpymisväline (NextGenerationEU).

Euroopan unionin kertaluontoisen elpymisvälineen logo.

Tule kuulemaan terveellisistä elintavoista ja niitä tukevista palveluista etäinfotilaisuuksiin syksyllä 2024. Tilaisuuksiin voi liittyä anonyymisti verkkoselaimen incognito-tilassa tai mobiilisovelluksella ilman kirjautumista Teamsiin. Infotilaisuudet nauhoitetaan ja tallenteet ovat myöhemmin katsottavissa Keusoten Youtube-kanavalla.

  • Liikunta 26.9.24, klo 16.30-17.30

    Miten liikunta vaikuttaa terveyteesi ja millaiset ovat liikkumisen suositukset? Millaista tukea ja palveluja löytyy liikunnan lisäämiseksi? Puhujina mm. Satu Alvela (fysioterapeutti), Senja Liikonen (kehittämispäällikkö, Yhdistysverkosto) ja Maria Muinonen-Parkkonen (terveysliikunnan koordinaattori, Tuusula).

    Tallenne, osa 1: Satu Alvela (12 min)

    Tallenne, osa 2: Maria Muinonen-Parkkonen (8 min)
  • Ravitsemus 24.10.24, klo 16.30-17.30

    Miten ravitsemus vaikuttaa terveyteesi ja millaiset ovat ravitsemuksen suositukset? Millaista tukea ja palveluja löytyy terveellisen ravitsemuksen edistämiseksi? Puhujina mm. Heidi Ansio (ravitsemusterapeutti) ja Sydänliiton Etelä-Suomen alueelta Suvi-Päivikki Salo & Elina Peltola.
  • Uni 14.11.24, klo 16.30-17.30

    Mikä merkitys unella on hyvinvoinnillesi ja miten voit itse vaikuttaa hyvään uneen? Millaista tukea ja palveluja löytyy hyvän unen edistämiseksi? Puhujina mm. Jutta Stenbäck (toimintaterapeutti) ja Susan Pihl (asiantuntijatason CBT-I-unettomuusterapeutti, Uniliitto ry) ja Elina Uusivuori (toiminnanjohtaja).
  • Kaatumisten ehkäisy 4.12.24, klo 16.30-17.30

    Tiesitkö, että kaatumisia voi ehkäistä? Tule kuulemaan, millaisilla keinoilla voit itse vaikuttaa kaatumisriskiisi. Millaista tukea ja palveluja löytyy pystyssä pysymisen edistämiseksi? Puhujana Hanne Kemppinen (fysioterapeutti, TtM).

Voit liittyä etäinfoihin verkkoselaimella tai Teams-sovelluksella joko tietokoneelta tai mobiililaitteelta. Liittyessäsi tilaisuuteen kirjautuneena Teams-käyttäjänä hyväksyt, että käyttäjätunnuksesi näkyy tilaisuuden muille osallistujille. Tilaisuuteen voi liittyä myös anonyymisti käyttämällä nimimerkkiä. Nimimerkillä liittyäksesi tulee tilaisuuteen liittyä verkkoselaimen incognito-tilassa tai mobiilisovelluksella ilman, että olet kirjautuneena Teamsiin.