Siirry sisältöön

Esihenkilön työssä menestytään rohkeudella

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella (Keusote) sairaalapalvelujen resurssipäällikkönä työskentelevä Ulla Palomäki tietää, että esihenkilötyössä ei ole tilaa yksinäisille sankareille. Menestyminen edellyttää rohkeutta sekä tukea ylhäältä ja alhaalta.

Perusterveydenhuollossa pitkään työskennellyt Palomäki on saanut ansaittua kiitosta ja tunnustusta johtamisestaan. Hänet valittiin tammikuussa Vuoden hoitotyön johtajaksi. Esihenkilön työssä Palomäkeä motivoi ihmisten kohtaaminen ja mahdollisuuksien luominen.

– Ilahdun siitä, kun työntekijäni onnistuu ja käyttää osaamistaan, iloitsen asiakkaan saamasta hyvästä hoidosta,

Palomäki kiteyttää.

Yhteiset tavoitteet ja tuki vievät eteenpäin

Esihenkilötyö hyvinvointialueella on jatkuvassa muutoksessa, ja vaatii kykyä sopeutua sekä luoda yhteisiä tavoitteita. Vaikka hyvinvointialueet ovat usein esillä mediassa, myös negatiivisessa valossa, Palomäki kokee, että esimerkiksi taloudellisista haasteista huolimatta henkilöstö vie yhteistä asiaa eteenpäin hyvässä hengessä. Strategian linjaukset, kuten lean ja yhteisöohjautuvuus, näkyvät päivittäisessä työssä.

– Minulle on aina ollut tärkeää, että meillä on myös oma johtamisen tuki. Tavoitteet tulee ylhäältä asti, mutta minun on annettu johtaa ja johtamiseen on saanut tukea. Esihenkilöillä on aina paljon selvitettävää, mutta siihen on meillä hyvät rakenteet. Esihenkilöllä pitää olla rohkeutta myös pyytää apua.

Kahden kauppa

Palomäen resepti hyvälle johtamiselle koostuu muun muassa rohkeudesta, kyvystä kommunikoida ja kannustaa sekä luottamuksesta ja kohtaamisen taidosta. Lisäksi tarvitaan asiajohtamisen taitoja ja toimimista eteenpäin vievänä voimana. Hän korostaa, että hyvä johtaminen ei ole pelkkää inhimillisyyttä eikä pelkkää tuloksellisuutta – se on tasapaino, jossa molemmat ulottuvuudet ovat läsnä.

– Usein johtamista jaetaan inhimilliseen puoleen ja tuloksellisuuteen. Johtaminen ei voi kuitenkaan olla vain jompaakumpaa, jos halutaan saavuttaa tavoitteet. Pitää olla rohkeutta vaatia, mutta johtaminen on aina kahden kauppa. Kysyn usein työntekijöiltäni, miten minä voin auttaa heitä onnistumaan ja miten he voivat auttaa minua.