Yhteisöllisellä asumisella tarkoitetaan hyvinvointialueen järjestämää asumista esteettömässä ja turvallisessa asumisyksikössä, jossa henkilön hallinnassa on hänen tarpeitaan vastaava asunto ja jossa asukkaille on tarjolla sosiaalista kanssakäymistä edistävää toimintaa. Asiakkaalle myönnetään tarpeen mukaisesti hoito ja huolenpito, sekä ateria-, vaatehuolto- ja siivouspalvelut sekä toimintakykyä ylläpitävä ja edistävä toiminta.
Ikäihmiset
Ikäihmisten laitoshoitoa järjestetään vanhainkodeissa ja vastaavissa laitoshoidon toimintayksiköissä sekä terveyskeskusten vuodeosastoilla. Laitoshoito voi olla pitkäaikaista tai lyhytaikaista kuntouttavaa hoitoa.
Ajankohtaista tietoa influenssa- ja koronarokotuksista. Saat terveysasemaltasi maksutta kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotteet. Muita rokotuksia saat omakustanteisesti.
Tarjoamme lyhytaikaista asumispalvelua 3–6 vuorokauden hoitojaksoina omaishoidon lakisääteisiin vapaisiin. Lisäksi tarjoamme mahdollisuuksien mukaan yksilöllisen palvelupäätöksen mukaisia lyhytaikaisia hoitojaksoja. Lyhytaikainen asumispalvelujakso toteutetaan joko ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikössä, laitoshoidon yksikössä tai perhehoidossa.
Säännöllinen kotihoito on suunnattu pääsääntöisesti ikääntyneille henkilöille, jotka tarvitsevat säännöllistä hoivaa, huolenpitoa ja sairaanhoidollista apua kotona selviytymisen tueksi. Tilapäinen kotihoito on suunnattu lyhytaikaiseen hoidon tarpeeseen silloin, kun asiakas ei pysty itse tai saattajan avulla hakeutumaan terveydenhuollon palveluihin, tai tarvitsee tilapäistä apua sairaanhoidollisiin tarpeisiin.
Omaishoidon tuella tarkoitetaan vanhuksen, vammaisen tai sairaan henkilön hoidon ja huolenpidon järjestämistä kotioloissa omaisen tai muun hoidettavalle läheisen henkilön avulla. Omaishoito voi olla läheisen henkilön epävirallista hoitoa, hoivaa ja avustamista tai omaishoidon tuen piiriin kuuluvaa sopimusomaishoitoa. Sopimusomaishoidossa omaishoitajalle maksetaan hoitopalkkio.
Voit asioida vapaasti valitsemassasi HUS-laboratoriossa. Asiointia varten tarvitset pääsääntöisesti ajanvarauksen.
Palvelutarpeen arvioinnissa käydään yhdessä läpi elämäntilannettasi ja järjestetään sinulle tarvittavat palvelut ja tuki.
Hoitotarvikkeilla edistetään kotihoitoa ja terveydentilan seurantaa tai parannetaan toimintakykyä. Asiakkaalle jaettavia hoitotarvikkeita ovat mm. avanne-, haavanhoito-, diabetes-, urologiset ja uniapneatarvikkeet.
Kun toimintakykysi on heikentynyt, voit tarvita apuvälineen. Ota meihin yhteyttä apuvälinetarpeesi arviointia varten.
Kotona asumista helpottavia tukipalveluita voivat saada asiakkaat, joiden toimintakyky on heikentynyt. Kotiapupalvelu voi olla esimerkiksi asiointi-, saatto- ja ulkoilupalvelua, siivouspalvelua sekä apua ruuanvalmistamiseen ja vaatehuoltoon.
Turvapalvelu lisää turvallisuuttasi ja vähentää huoltasi, kun toimintakykysi on alentunut, pelkäät kaatumista tai sairaskohtausta, tai sinulla on muistisairaus. Turvapalveluun sisältyy hälytinlaite (turvapuhelin), hälytysnappi yhteydenottoa varten sekä hälytysten vastaanotto. Palveluun on saatavana erilaisia lisälaitteita.