Korona
Tuleeko ikääntyneitä ja muita riskiryhmiä suojella edelleen koronalta?
Jos ikääntynyt tai henkilö, jolla on riskisairauksia, saa koronavirustartunnan, on hänellä suurentunut riski vakavaan taudinkuvaan. Vaikka henkilö ottaisi suositellut koronarokotukset, ei rokotusvaste muodostu yhtä hyväksi kuin nuoremmilla ja perusterveillä. Samat riskiryhmät ovat herkempiä myös muille ympäristössämme kiertäville taudinaiheuttajille. Vaikka riski vakavaan taudinkuvaan on suurentunut, voi moni rokottautunut riskiryhmään kuuluva henkilö selvitä tartunnasta varsin lievinkin oirein.
Sairaana kannattaa välttää vierailua riskiryhmään kuuluvan henkilön luona. Selvästi flunssaisena kannattaa aina harkita tapaamisen siirtämistä ja olla yhteydessä vaikka etäyhteydellä. Esimerkiksi asumispalveluyksiköissä tai sairaaloissa vierailijoiden tuomat infektiot voivat aiheuttavat yksikön sisäisiä epidemioita, joiden seurauksena myös muita hauraita asukkaita tai potilaita voi sairastua – joskus vakavastikin. Vierailun siirtämisen hyötyjä ja haittoja voi kukin punnita toiset ihmiset huomioiden. Jos vierailijalla on vain lieviä oireita, kannattaa oman pohdinnan lisäksi kysyä myös vierailun kohteena olevalta henkilöltä itseltään, mitä hän ajattelee tapaamisesta.
Tehdäänkö Keusote-alueella vielä koronatestejä?
Koronaviruksen väestötestaus laboratoriotestillä päättyi Uudellamaalla 18.6.2023.
Koronavirustartunnan laboratoriotestejä otetaan pääsääntöisesti tilanteissa, joissa epäillään koronavirusinfektiota sairaalahoitoon vuodeosastolle joutuvalla asiakkaalla tai jos hänelle tulee epäily tartunnasta hoitojakson aikana.
Keusoten alueella HUSLAB ottaa koronatestejä Järvenpään JUSTissa lähetteellä. Tällöin terveydenhuollon ammattihenkilön, kuten lääkäri, on ensin arvoinut, että tutkimuksen tulos vaikuttaa asiakkaan hoitoon.
Ammattihenkilöt voivat harkintansa mukaan käyttää koronatestiä muiden tutkimusten rinnalla, jos asiakas on ohjattu tutkittavaksi kiirevastaanotolle Keusoten Akuuttiin (Järvenpään JUST) tai Hyvinkään sairaalan yhteispäivystykseen.
Ajan peruutus ja walk in
Jos olet jo varannut ajan koronarokotukseen, tulee sinun perua rokotusaika koronarokotusaika.fi -palvelussa. Aikaa ei voi perua walk in -pisteellä.
Kuulun sote-henkilöstöön, milloin saan rokotuksen?
Keusoten alueella työskentelevä sote-henkilö, joka asuu Keusoten ulkopuolella, voi varata ajan Keusoten koronarokotusten puhelinajanvarauksesta tai hakea rokotukset ilman ajanvarusta walk-in pisteillä.
Voinko ottaa rokotteen, jos olen raskaana?
THL suosittelee koronarokotetta kaikille raskaana oleville.
Raskaana olevat kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.
Riskiryhmään kuuluvat kaikki raskaana olevat. Raskaus lisää tehohoidon tarvetta sekä riskiä sairastua vakavaan koronavirusinfektioon. Riski kasvaa, jos odottavalla äidillä on muitakin vaikealle koronavirusinfektiolle altistavia tekijöitä, kuten huomattava ylipaino.
Koronavirusinfektion on todettu lisäävän myös pre-eklampsian eli raskausmyrkytyksen riskiä.
Raskaana olevalla on myös muita suurempi alttius saada verisuonitukos, jos hän sairastuu koronavirusinfektioon.
Saako vammaispalvelulain perusteella myönnetyllä kuljetuspalvelumatkoilla matkustaa koronarokotukseen?
Vammaispalvelulain perusteella myönnettyjä kuljetuspalvelumatkoja ei tule käyttää koronarokotuksiin pääsemiseksi. Kela korvaa 27.3.2021 alkaen koronarokotukseen tehtyjen matkojen kustannuksia. Matkat korvataan samalla tavalla kuin muut terveydenhuollon palveluihin tehdyt matkat. Eduskunnan päätöksellä matkat koronarokotuksiin korvataan ajanjaksolla 27.3. – 31.12.2021. Jos asiakas ei voi terveydentilansa vuoksi käyttää julkisia kulkuneuvoja tai niitä ei ole käytettävissä, hän voi saada korvauksen taksimatkasta. Jotta Kela voi korvata taksimatkan kustannukset, asiakkaan pitää tilata taksi alueellisesta tilausnumerosta. Muulla tavoin tilatusta taksimatkasta ei voi saada Kela-korvausta. Uudenmaan alueellinen tilausnumero on: 0800 96130.
Miten saan koronapassin?
Rokotteen saatuasi, voit tarkistaa Omakannasta, ovatko tietosi siirtyneet järjestelmään. Yleensä todistus on saatavilla viiden vuorokauden kuluessa rokotuksen antamisesta.
Mikäli tietosi eivät ole siirtyneet viiden vuorokauden kuluessa, ja tarvitset todistuksen annetusta koronarokotteesta, voit tilata rokotustodistuksen:
soittamalla koronarokotusten ajanvaraukseen (takaisinsoittopalvelu): puhelimitse numerossa, p. 019 226 0665, ma-pe 8-16.
Pyydetty todistus lähetetään viikon sisällä postitse tai turvasähköpostilla.
Miksi kuntien rokotuskattavuuden prosenttiosuuksissa on vaihtelua?
Rokotukset etenevät kaikissa kunnissa samaa tahtia, mutta pieniä kuntakohtaisia eroja kattavuusluvuissa luonnollisesti esiintyy.
Katso tarkka päiväkohtainen tilanne:
Voinko itse valita haluamani rokotevalmisteen?
Rokotteet annetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositusten mukaisesti.
Uudet rokotussarjat aloitetaan tällä hetkellä useimmiten Modernan rokotteella. Alle 30-vuotiaille miehille ja pojille annetaan kuitenkin vain Pfizerin rokotetta (7.10.alkaen).
THL on 7.10. suositellut, että varovaisuusperiaatteen mukaisesti toistaiseksi Modernan koronarokotetta ei annettaisi alle 30-vuotiaille miehille ja pojille. BioNTech-Pfizerin rokotetta on tällä hetkellä saatavilla hyvin, ja Keusote on aloittanut antamaan alle 30-vuotiaille miehille ja pojille Modernan rokotteen sijaan Pfizerin rokotetta sekä ensimmäisenä että toisena rokoteannoksena Keusoten rokotuspisteillä ja mobiilirokotusyksiköissä.
Tehosteajoilla on saatavilla Pfizerin ja Modernan rokotetta riippuen siitä, millä valmisteella rokotesarja on aloitettu. Aloitettua rokotussarjaa suositellaan lähtökohtaisesti jatkettavan samalla valmisteella, jota on saatu ensimmäisenä rokotteena, ellei THL tai sairaanhoitopiiri ole toisin suositellut. Eri mRNA-rokotteilla ristiin rokottaminen on mahdollista asiakkaan suostumuksella tai asiakkaan niin pyytäessä, mikäli kyseistä valmistetta on rokotuspisteessä saatavilla.
Voinko saapua rokotukseen ilman ajanvarausta?
Keusoten alueen rokotuspisteillä ei ole säännöllistä walk in -koronarokotusta. Tiedotamme erillistä walk in -rokotuspäivistä erikseen.
Miksi rokotusajan saa varattua vain tiettyihin rokotuspisteisiin?
Ajan voi varata haluamastaan Keusoten rokotuspisteestä. Pienemmillä rokotuspisteillä aikoja voi olla saatavilla rajallisesti, ja suosittelemmekin katsomaan vapaita aikoja myös muista Keusoten alueen rokotuspisteistä, mikäli mahdollista.
Miten voin varata rokotusajan toisen puolesta?
Sähköisesti voi varata sekä 1. rokoteajan että tehosteajan vain itselleen. Jos on tarve saada myös toinen aika ja mahdollisesti peräkkäiset rokotusajat, tällaiset tapaukset kannattaa hoitaa puhelinajanvarauksen kautta.
Jotta voit asioida toisen aikuisen puolesta verkossa, sinulla on oltava siihen virallinen valtuutus. Valtuutuksen toisen henkilön asioiden hoitamiseen voit tehdä Suomi.fi-verkkopalvelussa, jossa valtuuttaja ja valtuutettu tarvitsevat tunnistautumiseen pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Valitse palvelussa valtuus ‘Terveydenhuollon asioiden hoito´.