Hoitoon pääsy
Mitä palveluita hoitotakuu koskee?
Hoitotakuu koskee palveluita, jotka on todettu lääketieteellisesti tai hammaslääketieteellisesti tarpeellisiksi. Hoidon tarpeen arvion tekee terveydenhuollon ammattihenkilö.
Hoitotakuun piirissä oleva palveluntarve voi koskea kiireetöntä hoitoa, kuntoutusta, terveyttä ja hyvinvointia edistävää palvelua tai todistuksen tai lausunnon laatimista.
Hoitotakuu ei koske asiakkaan hoito- tai kuntoutussuunnitelman mukaisia hoitotapahtumia.
Hoitotakuu ei koske lainkaan väestötason ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, joita ovat seulonnat, tietyt rokotukset sekä neuvolatoimintaan ja koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon kuuluvat määräaikaistarkastukset. Niistä säädetään laissa erikseen, ja hoito annetaan kyseisen lainsäädännön mukaisesti.
Onko minulla oikeus päästä hoitoon haluamani ajankohtana?
Hoitotakuun mukaan asiakkaalle tulee tarjota aikaa hoitotakuun enimmäisaikojen puitteissa. Hoidon ajankohtaa sovittaessa on pyrittävä huomioida asiakkaan toiveet, mutta asiakkaalla ei ole oikeutta vaatia hoitoaan tiettynä ajankohtana.
Voit siis olla vastaanottamatta sinulle tarjottuja aikoja ja toivoa hoitoa sinulle paremmin sopivana ajankohtana. Hoitotakuu ei kuitenkaan koske tällaisia tilanteita, ja hoitosi voi venyä yli säädetyn määräajan.
Onko minulla oikeus päästä hoitoon omalle terveysasemalleni?
Hoitotakuulainsäädännön mukaan asiakas voidaan tarvittaessa ohjata muualle kuin hänen omalle terveysasemallensa. Tämän on kuitenkin sijaittava kohtuullisen välimatkan päässä asiakkaasta, mutta enimmäisvälimatkaa ei ole määritelty. Asiakkaalla on oikeus jäädä odottamaan hoitoa omalle terveysasemalle tai tietylle ammattihenkilölle. Tällöin hyvinvointialueella ei ole velvoitetta järjestää hoitoaikaa hoitotakuuajassa.
Jos hoitosi edellyttää käyntiä vastaanotolla, pyritään se aina järjestämään ensisijaisesti omalle terveysasemallesi. Tarvittaessa sinut voidaan ohjata myös toiselle Keusoten terveysasemalle. Voit kieltäytyä vastaanottamasta aikaa toiselle terveysasemalle, mutta tällöin hoitosi voi venyä yli säädetyn määräajan. Hoitotakuu ei siis koske tilanteita, joissa mieluummin jäät odottamaan vastaanottoaikaa omalle terveysasemallesi.
Millä viiveellä minun tulee saada yhteys terveysasemaan?
Asiakkaan on saatava välittömästi yhteys terveysasemaan arkipäivisin virka-aikana. Välittömäksi yhteydeksi lasketaan esimerkiksi mahdollisuus jättää takaisinsoittopyyntö tai sähköinen yhteydenotto. Keusoten terveysasemien puhelinpalvelut ja esimerkiksi Omaolo täyttävät tämän ehdon.
Kun asiakas on ottanut yhteyttä terveysasemaan arkipäivänä virka-aikaan, tulee hänen yhteydenottoonsa vastata saman päivän aikana. Tarvittaessa takaisinsoiton voi tehdä myös terveysaseman varsinaisten aukioloaikojen jälkeen.
Virka-ajalla tarkoitetaan noin klo 8–16 välistä aikaa, mutta kellonajassa on joustoa. Keusoten vastaanottopalveluiden puhelinasiointi on auki arkisin klo 8–16. Suun terveydenhuollon puhelinpalvelu palvelee 7:45–15. Sähköisen asioinnin kautta yhteydenoton voi jättää milloin tahansa, ja niihin vastataan virka-ajan puitteissa.
Mitä hoitotakuu määrittelee erikoissairaanhoidon hoitoon pääsystä?
Erikoissairaanhoidon hoitoon (HUS) pääsystä laki määrittelee seuraavaa:
- Kiireettömässä hoidossa erikoissairaanhoitoon pääseminen edellyttää lääkärin lähetettä.
- Erikoissairaanhoidossa hoidon tarpeen arviointi on aloitettava kolmessa viikossa lähetteen saapumisesta.
- Arvioinnin edellyttämät tutkimukset ja erikoislääkärin arviointi on tehtävä kolmessa kuukaudessa lähetteen saapumisesta.
- Jos tutkimuksissa todetaan, että potilas tarvitsee erikoissairaanhoitoa, se on aloitettava viimeistään kuudessa kuukaudessa hoidon tarpeen toteamisesta.
- Lasten ja nuorten (alle 23-vuotiaat) psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa hoidon tarpeen arvioinnin edellyttämät tutkimukset ja erikoislääkärin arviointi on toteutettava kuudessa viikossa lähetteen saapumisesta. Hoito on järjestettävä kolmessa kuukaudessa hoidon tarpeen toteamisesta.
Mitä hoitotakuu määrittelee mielenterveyden hoidosta?
Hoitotakuun mukainen oikeus päästä hoitoon koskee samalla tavoin psyykkisiä ja fyysisiä terveysongelmia. Eli jos hoidon tarpeen arvioinnissa asiakkaalla todetaan mielenterveyteen liittyvä lääketieteellinen tarve kiireettömään hoitoon, noudatetaan samoja hoitotakuun periaatteita kuin fyysisten terveysongelmien kohdalla.
Kaikissa tapauksissa hoitoon on kuitenkin päästävä lääketieteelliset seikat sekä potilaan yksilöllinen tilanne huomioiden kohtuullisessa ajassa.
Tarvittava hoito toteutetaan hoitosuunnitelman mukaisesti. Hoitoon pääsyn enimmäisajat eivät siis koske esimerkiksi hoitosuunnitelmaan sisältyviä psykososiaalisia hoitoja tai koulutetun psykoterapeutin antamia psykoterapioita.
Kuka valvoo hoitotakuun toteutumista?
Hyvinvointialueella on sote-järjestämislain mukainen velvoite omavalvontaan, jonka tulee sisältää myös hoitoon pääsyn toteutumisen valvonnan. Hyvinvointialueen tulee julkaista verkkosivuillaan tietoa hoitoon pääsystä. Keusoten osalta tiedot löytyvät sivulta Hoitoon pääsy.
Valvira ja aluehallintovirastot laillisuusvalvojina valvovat hoitoon pääsyn toteutumista. Niiden lainsäädännössä säädetään hallinnollisista pakkokeinoista, jos hoitoon pääsyä ei järjestetä laissa säädetyn mukaisesti. Näitä pakkokeinoja ovat mm. hallinnollinen määräys, uhkasakko.
Mistä saan tietoa hoitotakuun toteutumisesta Keusotessa?
Hyvinvointialueen tulee julkaista verkkosivuillaan tietoa hoitoon pääsystä. Tiedot tulee päivittää vähintään kuukausittain.
Keusoten osalta tiedot löytyvät sivulta Hoitoon pääsy.