Miten autat läheistäsi, jos hänellä on itsetuhoisia ajatuksia?
Itsensä vahingoittamiseen tai tappamiseen liittyviä ajatuksia kutsutaan itsetuhoisiksi ajatuksiksi. Niitä voi esiintyä esimerkiksi vaikeissa tilanteissa, joihin liittyy menetystä, surua tai pettymyksiä. Jos sinulla herää huoli läheisesi voinnista, ota asia puheeksi hänen kanssaan. Muista, että kysyminen ei vahingoita ketään. Jo keskustelun avaaminen voi johtaa tilanteen helpottumiseen. Kysymällä toiselta mitä kuuluu, osoitat, että välität, olet kiinnostunut ja arvostat. Samalla viestit olevasti luotettava henkilö, jonka kanssa voi puhua tilanteesta.
Anna läheisesi kertoa, mikä mieltä painaa
- Keskity kuuntelemiseen, älä tee oletuksia
- Älä vähättele läheisesi kertomaa, sillä sinusta pieneltä tuntuva murhe voi olla läheisellesi suuri ja vaikea
- Jos et löydä oikeita sanoja, muista että läsnäolokin saattaa riittää
- Jatkuvat itsepintaiset itsetuhoiset ajatukset ovat aina syy ohjata läheinen avun pariin
- Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, mikäli itsetuhoisten ajatusten vastustaminen tuntuu vaikealta, halu itsensä tappamiseen on vahva tai itsetuhoisuus näkyy esimerkiksi itsensä vahingoittamisena tai itsemurhayrityksenä
Edellä mainitulta sivulta löydät:
- Tukea järjestöiltä, yhdistyksiltä ja uskonnollisilta toimijoilta
- Tukea Keusotesta (Sosiaali- ja kriisipäivystys, Lapsiperheiden ja nuorten palvelut, Aikuisten mielenterveys ja päihdepalvelut)
Tämä asukaspolku on tehty monialaisessa yhteistyössä alueen eri toimijoiden kanssa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen hankkeessa (Keusoten Hyte-verkosto). Hanketyöskentelyssä on ollut mukana edustajia alueen kunnista, kuntalaisia, järjestöjä, yhdistyksiä, uskonnollisia yhteisöjä sekä julkisia sosiaali- ja terveysorganisaatioita.