Siirry sisältöön

Yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet: Aluehallitus hyväksyi virkamiesesityksen 14 miljoonan euron henkilöstösäästöistä

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet aluehallituksen päätökseen 4.6.24 hyväksyä esitetty neuvottelusisältö. Neuvotteluilla saavutettiin asetettu henkilöstösäästö 14 miljoonaa euroa.

Aluehallitus sai selvityksen kokouksessaan yhteistoimintaneuvottelujen lopputuloksesta henkilöstöjohtaja Monica Hostiolta. Esitys hyväksyttiin sellaisenaan, mikä tarkoittaa, että 62 työsuhdetta irtisanotaan. Kolmelletoista tullaan irtisanomisen sijaan tarjoamaan toista tehtävää Keusotella. Irtisanomiset koskettavat pääosin hallinnollisia ja asiantuntijatehtäviä tekeviä työntekijöitä.

Näiden lisäksi hyvinvointialue hyödyntää eläkepoistumaa, osa-aikaistamista ja täyttämättömien tehtävien lakkauttamisia. Myös leikkauksia henkilöstöetuuksiin tehdään: liikunta- ja kulttuuriedun määrää vuodelle 2025 lasketaan, koulutusmäärärahaa ja kutsurahaa pienennetään, jotta asetettu tavoite henkilöstösäästöissä saavutetaan.

-Ratkaisuissa on yritetty välttää suoria vaikutuksia asiakas- ja potilastyöhön, mutta välillisiä vaikutuksia muutokset mahdollisesti aiheuttavat,

kertoo neuvottelutuloksesta aluehallituksen puheenjohtaja Helinä Perttu.

Keusote tarjoaa irtisanotuille mahdollisimman vahvan työllistymisen turvan. Kaikille tullaan tarjoamaan laaja muutostuki työllistymismahdollisuuksien turvaamiseksi työsuhteen kestosta riippumatta. Tämä tarkoittaa sekä TE-toimiston tukea että uravalmennusta muun muassa henkilökohtaisen valmentajan turvin. Lisäksi kaikkia työyhteisöjä ja esihenkilöitä tullaan tukemaan muutostilanteessa yhteistoimintaneuvottelujen päätyttyä.

Yhteistoimintaneuvottelut hyvinvointialueiden arkea

Sote-uudistuksesta odotetaan suuria säästöjä valtakunnallisella tasolla. Valtion myöntämä rahoitus on suurelle osalle hyvinvointialueita riittämätön, ja tämä on aiheuttanut useilla hyvinvointialueilla yhteistoimintaneuvotteluita. 

Hyvinvointialuelainsäädäntö velvoittaa hyvinvointialueita kattamaan alijäämänsä viimeistään vuoden 2026 tilinpäätöksessä. Tämän vuoksi Keusoten hyväksyi huhtikuussa 2024 tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman vuosille 2024–2026. Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma sisältää laajasti eri keinoja alijäämän kattamiseksi.