Siirry sisältöön

Tiedätkö mitä tehdä, kun sairastut äkillisesti?

Keusoten lääkäri tunnustelee asiakkaan kaulaa.

Kun sinulla on äkillinen terveysongelma, voit hoitaa oireitasi kotona tai ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon tai soittaa hätänumeroon. Mutta milloin tehdä mitäkin ja kuinka kiireisesti? Terveysongelmien arvioimisessa sinua auttavat Omaolon ja Päivystystalon digipalvelut, joista saat myös toimintaohjeita hoitoon hakeutumisesta sekä itsehoito-ohjeita.

Arvioi tarvitsemaasi hoitoa digipalveluilla

Omaolon oirearviot perustuvat lääketieteelliseen tutkimustietoon ja soveltuvat yli 15-vuotiaille. Voit lähettää oirearviosi Omaolossa terveydenhuollon ammattilaiselle, jos oirekuvasi sitä edellyttää. Käsittelemme Omaolon yhteydenottoja terveysasemilla arkisin ma–pe klo 8–16 välillä. Muina aikoina saat oirekuvasi mukaiset toiminta- ja mahdolliset yhteydenotto-ohjeet.

Myös Terveyskylä.fi-palvelun Päivystystalo neuvoo äkillisissä terveysongelmissa. Päivystystalon Päivystyshelppi tukee ja neuvoo yli 16-vuotiaiden hoitoon hakeutumisessa. Sivuston erillinen Lastentalo sisältää tietoa lasten sairauksista, hoidosta ja hoitoon valmistautumisesta. Lasten oirenavigaattoria voi käyttää apuna alle 10-vuotiaiden perusterveiden lasten voinnin arvioinnissa.

Useissa oireissa riittää itsehoito

Useita oireita voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Tällaisia ovat esimerkiksi tavallinen nuhakuume ja kurkkukipu, tavallinen ”vatsatauti” eli suolistotulehduksen aiheuttama oksentelu, pahoinvointi ja/tai ripuli ja lievät iho-oireet. Useimpia tuki- ja liikuntaelimistön kipuja voi myös yleensä turvallisesti seurata alkuun kotona, jos niihin ei liity erityisen kovaa kipua tai muita oireita. Myös terveen sydämen useimmat hetkittäiset muljahtelut ja lisälyönnit ovat harmittomia eivätkä yleensä edellytä toimenpiteitä.

Moniin äkillisiin terveysongelmiin löydät apua Päivystystalon itsehoito-ohjeista. Ohjeissa kerrotaan myös, mitkä oireet ovat merkki siitä, että sinun tulisi hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen arvioon ja hoitoon.

Ota yhteyttä iltaisin, viikonloppuisin ja öisin vain kiireellisissä asioissa

Hakeudu hoitoon terveysaseman aukioloaikoina (arkisin ma–pe klo 8–16), kun tarvitset arviota ja hoitoa 1–3 vuorokauden aikana. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi silmä- ja korvatulehdus, yli 3 vuorokautta kestänyt yli 38,5 asteen kuume ilman hengitystieoireita tai selkeästi toimintakykyä haittaava tuki- tai liikuntaelinoire. Ole yhteydessä myös, jos itsehoidosta huolimatta oireesi ovat pitkittyneet tai pahentuneet.

Ota yhteyttä iltaisin, viikonloppuisin ja öisin vain silloin, kun hoitosi ei voi odottaa terveysaseman aukeamista ilman, että sairautesi tai vammasi pahenee. Tällaisia oireita ovat aikuisilla esimerkiksi rintakipu, hengitysvaikeus, epäsäännöllinen sydämen syke, isot vammat tai äkillisesti alkanut kova päänsärky tai vatsakipu. Lapsi tulee viedä viipymättä hoitoon esimerkiksi, jos hänen yleistilansa on alentunut infektion vuoksi, epäilet hänellä murtumaa tai muuta vakavaa vammaa tai alle 3 kk ikäisellä lapsella on kuumetta.

Ota terveysasemaasi yhteyttä täyttämällä Omaolon oirearvio (24/7), tai soittamalla omalle hoitovastaavallesi tai vastaanottopalvelujen puhelinasiointiin p. 019 226 0505 (arkisin ma–pe klo 8–16).

Kiireellisissä asioissa kannattaa suosia vastaanottopalvelujen puhelinasiointia ja valita puheluvalikosta kiireellisten asioiden linja. Kun tarvitset kiireellistä hoitoa terveysasemien ollessa kiinni, soita Päivystysapuun p. 116117.

Hyvin kiireellisessä tilanteessa, kun et ole saanut yhteyttä muuta kautta, voit saapua suoraan paikan päälle. Ajanvarauksettomat vastaanotot (arkisin ma–pe klo 8–16) on keskitetty terveysasemille, joissa pystymme tarvittaessa ottamaan myös kiireelliseen hoitoosi liittyvät tutkimukset: Tuusulan Hyrylään, Hyvinkäälle, Järvenpäähän, Klaukkalaan, Mäntsälään ja Nurmijärven kirkonkylälle. Terveysasemien ollessa kiinni, saavu Keusoten Akuuttiin Järvenpään JUSTiin (ma–pe klo 15–20, la–su/arkipyhinä klo 8–20) tai Hyvinkään sairaalan yhteispäivystykseen (aina auki).

Älä epäröi soittaa 112 hätätilanteissa – Varaudu niihin myös ennalta

Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita aina hätänumeroon 112. Tällaisia ovat esimerkiksi kova rintakipu, tajuttomuus, vakava kouristelu sekä aivoverenkiertohäiriöön viittaavat oireet, kuten äkillisesti alkanut suupielen roikkuminen, toisen käden ja/tai jalan voimattomuus, puheen vaikeudet ja näkö- ja tasapainohäiriöt. Myös syvät haavat, allergiset reaktiot, lämpöhalvaus ja palovammat voivat edellyttää soittoa hätänumeroon 112, jos ne ovat vakavia.

Hätätilanteisiin kannattaa varautua ennalta. Katso ohjeet hätätilanteiden varalle Hätäkeskuslaitoksen sivuilta. Sivuilta löydät ohjeet myös hätäilmoituksen tekemiseen tekstiviestillä tai viittomakielellä. Omaan puhelimeen kannattaa myös ladata 112 Suomi -mobiilisovellus. Tärkeimmät ensiaputaidot kannattaa myös opetella tai kerrata esimerkiksi Päivystystalon Ensiapuverkkokurssien avulla. Päivystystalon toimintaohjeista saat myös ennakoivaa tietoa esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöiden tunnistamiseen.

Lisätietoja:

Päivitetty 30.1.2024 klo 11.55: Lisätty linkki äkillisistä terveysongelmista kertovaan videoon ja OmaKeusoteen.

Aiheeseen liittyvät palvelut