Tarinoita/Pihlajan tarina
”Tänä vuonna vietetään Perhehoitoyksikkö Pihlajan 10- vuotisjuhlavuotta. Istuessani työtuoliini tänä talvikuisena pakkaspäivänä vuona 2021, mieleni valtaa muistot ja ajatukset, kun astelin ensimmäisiä kertoja samaisella käytävällä huhtikuussa 2010. Siitä on lähes 11 vuotta aikaa. Muistan hyvin vielä sen valtavan innostuksen ja poltteen tunteen, mutta myös pienoisen jännityksen, mikä minulla oli aloittaessani seudullisessa perhepankkihankkeessa. Perhehoito ja tukiperhetoiminnan sosiaalityö on ollut lähellä sydäntäni ja paluu näiden asioiden äärelle oli odottavaa ja mielekästä.
Seudullinen perhepankkihankkeen tavoitteena oli sijaishuollon palvelurakenteen uudistaminen. Hankkeen myötä toivottiin, että lastensuojelun perhehoidon osuus mukana olevissa kunnissa lisääntyisi kasvattamalla perhehoitajien määrää ja mahdollistamalla yhä useammalle sijoitetulle lapselle perhehoitopaikka laitoshoidon sijasta.
Seudullinen perhepankkihanke sai rahoituksen Uudenmaan liitolta ja hankkeelle oli asetettu 14 kuukauden tiukka aikataulu kolmen työntekijän voimin. Hankkeen lyhyt aika samalla kauhistutti, huvitti ja aiheella välillä jopa vitsailtiin. Mutta tavoite meillä kaikilla oli kirkkaana mielessä ja hommia painettiin ensimmäisestä viikosta lähtien ideoimalla tulevia tehtäviä ja tavoitteita.
Hankkeen väestöpohja oli noin 300 000 asukasta, käsittäen Keski- ja Länsi-Uudenmaan kunnat, joita oli yhteensä 14. Jotta alue, sen työntekijät ja toimintatavat perhehoidon ja tukiperhetoiminnan osalta tulivat meille tutuksi, kävimme heti kevään aikana tutustumassa kuntien tiimeihin ja pyrimme keräämään kaiken oleellisen tiedon uuden toimintamallin kehittämiseksi. Kiersimme myös tutustumassa ja hakemassa vinkkejä muista sijaishuoltoyksiköistä ja loimme perusraamit tulevalle perheiden rekrytoinnille.
Hankkeen aikana saimme kehitettyä tukiperhevalmennuksen, perhehoitajien tukityön runkomateriaalin, perheiden rekrytointiin liittyvät mainokset ja mahdolliset toteutustavat. Saimme hyvin lehtiin juttuja hankkeesta ja siitä, että perheitä tarvitaan. Hankkeen ensimmäiset valmennuksetkin saatiin käyntiin heti syksyn aikana. Vähitellen alkusyksystä jo perhehoitajina toimineet perheet alkoivat aktivoitua ja ilmoitella itsestään perhepankin listoille. Saimme yllättävän paljon kiinnostuneita puhelinsoittoja uusilta perheiltä ja ensimmäinen ryhmämuotoinen PRIDE- valmennus sijaisvanhemmuutta harkitseville käynnistyi syksyllä 2010.
Vuoden aikana saimme ensimmäiset tukisuhteet liikkeelle, perustimme Voikukkia-ryhmän huostaanotettujen lasten biologisille vanhemmille sekä lapsille löydettiin pitkäaikainen sijaishuoltopaikka perheestä. Hanke oli pystynyt 14 kuukauden aikana luomaan edellytykset toiminnan vakinaistamiselle ja niin perhepankkihankkeesta syntyi vakinaistumisen myötä Perhehoitoyksikkö Pihlaja 1.6.2011 alkaen.
Näiden kymmenen vuoden aikana Pihlajaan on siirtynyt kuntien maksuliikenne perhehoidon ja tukiperhetoiminnan osalta, henkilöstömäärä on yli tuplaantunut ja vuosi sitten myös tukihenkilötoiminta siirtyi Pihlajaan. Vuoden 2019 alusta alkaen Karviainen ja Länsi-Uusimaa irtaantuivat Pihlajan toiminnasta ja olemme jatkaneet seitsemän kunnan voimin eteenpäin. Olemme päässeet kehittämään vastaanottoperhetoimintaa, päivystysperhetoimintaa ja koko perhehoitoa sekä oheishuoltajuuteen liittyviä erityiskysymyksiä.
Nyt kävelen taas Hyvinkään Renton Kenkulan käytävillä, kuten 11 vuotta sitten. Korkkarit ovat vaihtuneet matalapohjaisiin kenkiin, mutta into kehittämiseen ja työhön on edelleen suuri ja työtä meillä tehdään suurella sydämellä. Tätä tarinaa kirjoittaessa, havahdun siihen, että olemme jokainen Pihlajan työntekijä, yhteistyökumppani, sijais- ja tukiperhe lapsineen tehneet osan siitä, että asioita on kehitetty eteenpäin ja perhehoidon mahdollisuuksia on tuotu esille. Olemme päässeet mukaan yhteistyökumppaniksi erilaisiin perhehoidon kehittämishankkeisiin. Olemme vuosien aikana onnistuneet tarjoamaan yhä useammalle lapselle paikan sijaisperheestä ja luoneet edellytykset perhehoitajien tasapuolisempaan kohteluun ja toivottavasti arvostukseenkin. On ollut tärkeää saada myös perhehoitajien oma ääni kuuluviin perhehoidon kehittämisen osalta.
Näihin vuosiin mahtuu monta lämmintä kohtaamista, herkistäviä ja onnellisia tarinoita sekä onnistumisen kokemuksia. Onneksi Pihlajan tarina vielä jatkuu!” 😊
Kirjoittaja Terhi Tammela, Pihlajan sosiaalityöntekijä vuodesta 2011