Siirry sisältöön

Ajankohtaista infektio- ja tartuntataudeista

Tietoa hyvinvointialueen tartuntatauti- ja epidemiatilanteesta.

14.6.2024

Infektiotilanne on rauhallinen.

Koronavirustapauksia on todettu tartuntatautirekisterin mukaan tasaisesti vähäisessä määrin tammikuun 2024 puolen välin jälkeen, kevätkesällä 1-6 tapausta/viikko. Keusoten akuuttiosastoilla koronaviruspotilaita on ollut kesäkuun alkupuolella hoidossa yhtaikaa 0–1 ( 1 koronaviruspotilas/236 paikkaa, 14.6.2024 tilanne). Koronaviruksen esiintyminen jätevedessä on matalalla tasolla (Helsinki Viikinmäki 3.6.2024).

Hinkuyskätapauksia on ilmoitettu tartuntatautirekisteriin jälleen toukokuussa. Vuonna 2024 tapauksia on ilmoitettu yhteensä 8, kevään tapausten ikäjakauma on 37 – 71-vuotta. Vuoden 2023 ilmoitusten määrä on vahvistunut 20 tapaukseksi.

Norovirustartuntoja todennetaan tartuntatautirekisterin mukaan harvakseltaan ja vähemmän kuin tammi-huhtikuussa. Noroviruksen aiheuttamia laitosepidemioita ei ole enää raportoitu.

Influenssatapaukset ovat harvinaisia ja rs-virus tapauksia ei ole esiintynyt toukokuun puolivälin jälkeen tartuntatautirekisterin mukaan. Toukokuussa ja kesäkuun alussa THLn jätevesiseurannassa ei Helsingin Viikinmäellä voitu enää todeta influenssaviruksen taikka RS-viruksen perimää.

Edellä mainittuja tartuntatauteja testaan rajallisesti, tapausmäärien muutokset heijastelevat kuitenkin tautien tosiasiallisia ilmaantuvuuksia väestössä. Tapausmääriin vaikuttaa myös testauskäytäntöjen muutokset.

21.5.2024 Infektiotilanne Keusoten alueella

Infektiotilanne on rauhallinen.

Koronavirustapauksia on todettu tartuntatautirekisterin mukaan tasaisesti vähäisessä määrin (2-12 tapausta/vko) tammikuun 2024 puolen välin jälkeen. Keusoten akuuttiosastoilla koronaviruspotilaita on ollut toukokuussa hoidossa yhtaikaa 0-2 ( 2 koronaviruspotilasta/236 paikkaa, 21.5.2024 tilanne). Koronaviruksen esiintyminen jätevedessä on matalalla tasolla (Helsinki Viikinmäki).

Hinkuyskätapauksia on ilmoitettu tartuntatautirekisteriin jälleen toukokuussa. Vuonna 2024 tapauksia on ilmoitettu yhteensä 7, kevään tapausten ikäjakauma on 39 – 71-vuotta. Vuoden 2023 ilmoitusten määrä on vahvistunut 20 tapaukseksi.

Norovirustartuntoja todennetaan tartuntatautirekisterin mukaan harvakseltaan ja vähemmän kuin tammi-huhtikuussa. Noroviruksen aiheuttamia laitosepidemioita ei ole enää raportoitu.

Influenssatapaukset ovat harvinaisia ja rs-virus tapauksia ei ole esiintynyt toukokuun puolivälin jälkeen tartuntatautirekisterin mukaan. Toukokuussa THLn jätevesiseurannassa ei Helsingin Viikinmäellä voitu enää todeta influenssaviruksen taikka RS-viruksen perimää.

Edellä mainittuja tartuntatauteja testaan rajallisesti, tapausmäärien muutokset heijastelevat kuitenkin tautien tosiasiallisia ilmaantuvuuksia väestössä. Tapausmääriin vaikuttaa myös testauskäytäntöjen muutokset.

8.5.2024

8.5.2024 Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen väestössä ei ole todettu viime aikoina laboratoriotestivarmennettuja hinkuyskätapauksia tartuntatautirekisterin mukaan, viimeisin tapaus tammikuulta 2024.

15.3.2024 Keusoten syyhyohje kouluille ja oppilaitoksiin on julkaistu

5.3.2024 Keusoten syyhyohje päiväkodeille on julkaistu

Keusoten Infektio- ja tartuntatautiyksikkö on julkaissut ohjeen syyhyn torjuntatoimiin päiväkodeille.

24.7.2023 Lintuinfluenssa

  • Kesällä  2023 on todettu poikkeuksellisen suuria luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia H5N1-virusinfektion seurauksena myös Suomessa. Virus on levinnyt myös turkistarhatiloille aiheuttaen korkeaa sairastavuutta eläimissä. Ihmisillä tartuntoja ei ole todettu.
  • Keusoten toimialueella (Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Tuusula) ei ole todettu vuonna 2023 lintujen joukkokuolemia, lintuinfluenssaan sairastuneita lintuja tai turkiseläimiä.
  • Huolehdithan, että et levitä lintuinfluenssaa lintuyhteisöjen välillä esimerkiksi koskemalla lintuihin, ruokkimalla niitä tai jalkineiden mukana kulkeutuvan lintujen ulosteen välityksellä.
  • Lintujen joukkokuolemien yhteydessä tulee ottaa aina ensin yhteyttä valvontaeläinlääkäriin.
  • Tärkeintä on välttää koskemista kuolleisiin ja sairaisiin lintuihin tai muihin villieläimiin sekä niiden eritteillä tahriintuneisiin pintoihin.
  • Jos joudut koskemaan kuolleisiin eläimiin, huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Suojaudu kertakäyttöisillä käsineillä ja niiden riisumisen jälkeen pese vielä kädet huolellisesti vedellä ja saippualla ja/tai käytä käsihuuhdetta. Suojaudu kasvomaskilla tai hengityssuojaimella (FFP2 tai FFP3) ja suojalaseilla eläimen käsittelyn aikana. Hävitä suojaimet käytön jälkeen.
  • Kuolleiden lintujen keräämisessä ja alueella liikkuessa tulee huomioida kerääjän turvallisuuden lisäksi se, ettei kerääjä kuljeta virusta esimerkiksi jalkineissaan toisaalle ja aiheuta viruksen leviämistä tahattomasti muihin lintuihin.
  • Jos olet koskenut sairaaseen tai kuolleeseen eläimeen ja saat sen jälkeen hengitystie- tai neurologisia oireita, ole yhteydessä terveydenhuoltoon ja mainitse mahdollisesta altistumisesta.
  • Ilmoita luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista kunnan valvontaeläinlääkärille: 
    • Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi ja Tuusula: ilmoitukset Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sähköpostiosoitteeseen yaktoimisto@tuusula.fi
    • Hyvinkää: ilmoitukset Hyvinkään kaupungin ympäristöterveydenhuollon sähköpostiosoitteeseen valvontaelainlaakari@hyvinkaa.fi
    • Pornainen: ilmoitukset virka-aikana Porvoon ympäristöterveydenhuoltoon valvontaeläinlääkärille sähköpostiosoitteeseen valvontaelainlaakari@porvoo.fi tai ma-pe klo 9-10, p. 0400 692 931. Virka-ajan ulkopuolella yhteys eläinlääkäripäivystykseen, p. 0600 18998 > valitse linja 2 (suureläimet).

7.7.2023 Korona ei ole enää yleisvaarallinen tartuntatauti

Valtioneuvosto on hyväksynyt asetusmuutoksen, jonka myötä SARS-CoV-2-koronaviruksen aiheuttama covid-19-tauti ei enää ole yleisvaarallinen tartuntatauti. Jatkossa covid-19 määritellään valvottavaksi tartuntataudiksi. Asetus on tullut voimaan 30.6.2023.

Rokotukset ovat tehokkain keino suojautua vakavalta koronataudilta. Suositusten mukaisesta rokotussuojasta huolehtiminen on jatkossakin tärkeää. THL antaman ennakkotiedon mukaan syystalvella on käytössä uusia koronarokotevalmisteita.

Tiedotamme syystalvella alkavista rokotuksista myöhemmin syksyllä:

Keusote seuraa koronavirustilannetta edelleenkin, ja toimii tarpeen mukaan mikäli tilanne muuttuu.

23.3.2023 A-streptokokkitaudeista – lasten vakavat A-streptokokki-infektiot eivät ole lisääntyneet

Tavalliset A-streptokokki-infektiot

A-streptokokki aiheuttaa tavallisesti lievän taudin kuten nielutulehduksen, märkäruven, tulirokon, perianaali-ihottuman tai ruusuinfektion. Perianaali-ihottumassa, eli “peppuangiinassa” peräaukon ympärys punoittaa voimakkaasti, ja on usein vetistävä. Märkärupi on ihon pinnallinen bakteeritulehdus, jonka aiheuttaa tavallisimmin stafylokokki (Staphylococcus aureus) tai A-streptokokki (Streptococcus pyogenes) tai molemmat yhdessä. 

Lisätietoa nielutulehduksesta, märkäruvesta, tulirokosta ja ruususta löydät alla olevista linkeistä.

Tavallisen A-streptokokin aiheuttamat epidemiat varhaiskasvatuksessa

Päiväkodeissa epidemiaa epäillään, kun kahden viikon kuluessa ryhmässä on todettu 20% ryhmän jäsenistä A-streptokokki-infektio laboratoriotestillä. Epidemiaepäilyn herätessä päiväkodin johtaja tai hänen valtuuttamansa henkilö on yhteydessä Keusoten Infektio- ja tartuntatautiyksikköön.

Harvinaiset ja vakavat A-streptokokki-infektiot

HUS alueella on todettu tavanomaista enemmän invasiivisia A-streptokokki-infektioita. Invasiivisilla A-streptokokki-infektioilla tarkoitetaan infektioita, joissa A-streptokokki löytyy elimistön normaalisti steriilistä neste- tai kudosnäytteestä, tai henkilöllä on toksinen sokkioireyhtymä. Keusoten Infektio- ja tartuntatautiyksikkö saa tiedon HUS-yhtymältä sairaalassa hoidetusta invasiivisesta A-streptokokkitartunnasta, ja selvittää altistuneet.

Lasten invasiiviset A-streptokokkitaudit eivät ole lisääntyneet. Invasiivisten A-streptokokki tapauksien lisääntymistä on havaittavissa yli 60-vuotiaiden ikäryhmissä ja suonensisäisiä huumeita käyttävillä. Yleisin invasiivinen A-streptokokin alatyyppi on yhdistetty suonensisäisiä huumeita käyttävien henkilöiden vakaviin infektioihin.