Siirry sisältöön

Lintuinfluenssarokotukset alkavat Keusotessa heinäkuussa – Rokotetta tarjotaan niille, joilla on suurentunut riski saada tartunta

Kuvassa sote-ammattilaisen käsissä pistosneula ja rokotepullo.

Lintuinfluenssarokotusten ajanvaraus käynnistyy Keusotessa 1.7.2024 alkaen. Suomessa rokotetta tarjotaan niille 18 vuotta täyttäneille, joilla on työnsä tai muun olosuhteen vuoksi suurentunut riski saada lintuinfluenssatartunta.

Kenelle lintuinfluenssarokote annetaan?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on yhteistyössä Ruokaviraston kanssa laatinut suosituksen lintuinfluenssarokotuksen kohderyhmistä. Lintuinfluenssarokotuksilla pyritään suojaamaan lintuinfluenssan tartuntariskissä olevia henkilöitä viruksen aiheuttamalta vakavalta taudilta. Lisäksi tavoitteena on estää tilanne, jossa lintuinfluenssavirus tarttuisi ihmiseen samaan aikaan kausi-influenssaviruksen kanssa, mikä voisi mahdollistaa uuden virustyypin synnyn.

Lintuinfluenssatartunnan riski liittyy tiloihin ja tarhoihin, joilla tuotantoeläin tai hoidettava eläin tai lintu saattaa olla kontaktissa luonnonvaraisiin lintuihin tai niiden eritteisiin. Jos kontaktia luonnonvaraisiin lintuihin ei ole, ei henkilökunnan rokottaminen ole tarpeen.

Rokote annetaan:

  • turkistarhoilla turkiseläimiin kosketuksissa olevat henkilöt
  • siipikarjan parissa työskentelevät, jotka ovat kosketuksissa siipikarjaan, pois lukien teurastamoiden työntekijät
  • sairaiden tai kuolleiden lintujen tai muiden eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen tai tilojen puhdistamiseen osallistuvat henkilöt, kuten eläinperäisten sivutuotteiden käsittelylaitoksissa työskentelevät 
  • lintujen rengastajat
  • luonnonvaraisia lintuja hoitavissa lintuhoitoloissa työskentelevät 
  • kotieläinpihojen ja lintutarhojen työntekijät
  • virkaeläinlääkärit
  • laboratoriotyöntekijät, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä
  • epäillyn tai varmistetun lintuinfluenssatapauksen lähikontaktit, jos ihmistapauksia ilmenisi.

Mitä rokotetta käytetään?

H5-alatyypin lintuinfluenssaviruksen torjumiseksi kehitetty H5N8-lintuinfluenssarokote sai EU:ssa myyntiluvan huhtikuussa 2024. Suomessa käytetään Zoonotic Influenza Vaccine Seqirus -rokotetta. Rokotteiden turvallisuusseurannasta vastaavat Fimea ja THL.

Rokote antaa suojaa influenssa A -viruksen H5-alatyyppejä vastaan. Lintuinfluenssavirustartunta voi aiheuttaa ihmiselle vakavia hengitystieinfektioita, kuten keuhkokuumetta ja äkillistä hengityksen vajaatoimintaa (ARDS).

Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Toinen annos annetaan aikaisintaan 3 viikon kuluttua ensimmäisen annoksen jälkeen. Rokotusväli voi kuitenkin olla selvästi pidempikin. Jos asiakas on vakavasti kananmuna-allerginen, mutta kuuluu riskiryhmään, tulee rokottamisen hyödyt ja riski arvioida tarkasti.

Rokotukset pyritään aloittamaan hyvinvointialueilla koko Suomessa mahdollisimman pian, jotta kahden annoksen rokotussarja ehditään tarjota rokotettaville ennen syksyn influenssakauden alkamista.

Keusotessa lintuinfluenssarokotusten ajanvaraus käynnistyy 1.7.2024 alkaen

Suomessa ei toistaiseksi yhtään ihmisen lintuinfluenssatartuntaa

Suomessa ei ole toistaiseksi todettu yhtään ihmisen lintuinfluenssatartuntaa. Tartunnan voi saada sairastuneista tai kuolleista eläimistä tai niiden eritteistä. Lintuinfluenssavirus tarttuu kuitenkin heikosti ihmiseen, ja tartuntatapauksia todetaan ylipäätään hyvin harvoin. 

H5N1-alatyypin lintuinfluenssavirus, joka on viime vuosina aiheuttanut tautia myös Suomessa luonnonvaraisissa ja tarhatuista eläimissä, on yhdistetty myös vakaviin tai kuolemaan johtaneisiin tautitapauksiin ihmisessä.

Lintuinfluenssatilanne Suomessa rauhallinen

Vuonna 2023 Suomessa todettiin suuria luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia, jotka johtuivat lintuinfluenssavirusinfektiosta. Virus levisi laajasti myös turkistarhatiloille aiheuttaen korkeaa sairastavuutta ja kuolleisuutta eläimissä. 

Tänä vuonna lintuinfluenssaa on esiintynyt luonnonvaraisissa linnuissa huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna. Ruokavirasto on toistaiseksi todennut vain yhden tautitapauksen.

Ruokavirasto seuraa lintuinfluenssan esiintymistä Suomen luonnonvaraisissa linnuissa ja torjuu taudin leviämistä eläintiloilla. 

Lisätietoja:

Katso tarkemmat ohjeet ja lisätiedot Keusoten Rokotuspalvelut-sivulta kohdasta Lintuinfluenssarokote.

THL:n tiedote 25.6.2024: Lintuinfluenssarokotukset alkavat – rokotetta tarjotaan niille, joilla on suurentunut riski saada tartunta

Lintuinfluenssarokote (thl.fi)

Lintuinfluenssa (THL)

Lisätietoa Zoonotic Influenza Vaccine Seqirus -rokotteesta (pdf)

Lintuinfluenssarokotukset Suomessa – suosituksen perusteet ja rokotusten kohderyhmät (THL, pdf)

Lintuinfluenssarokotetta tarjotaan tartuntariskissä oleville (STM:n tiedote 13.6.2024)

Lintuinfluenssatapaukset Suomessa (Ruokavirasto)

Aiheeseen liittyvät palvelut