Siirry sisältöön

Hyvinvointiteknologia ikäihmisen toimintakyvyn turvana

Teknologia ikäihmisen asumisen turvana

Keusote kehittää aktiivisesti etähoivaa ja hyvinvointiteknologiaa sen osana ikäihmisten toimintakyvyn turvaamiseksi. Mistä etähoivassa ja teknologiassa on kyse? Tätä kysyimme Keusoten kotihoidon esihenkilöltä Anu Lucakselta.

– Parhaimmillaan etähoiva teknologian avulla parantaa ikäihmisen toimintakykyä ja tuo turvaa iäkkään kotona-asumiseen, kertoo Anu Lucas. Tänä päivänä moni ikäihminen asuu yksin, ja toive asua omassa kodissa mahdollisimman pitkään itsenäisesti on ikäihmisen oma toive. Läheiset voivat kuitenkin asua kaukana, jolloin arjen tukea ja turvaa on mahdollista lisätä teknologian avulla,

jatkaa Lucas.

Erilaisilla laitteilla, kuten lääkeautomaatilla, liikettä tunnistavilla sensoreilla, voidaan varmistua siitä, että kotona asuminen on turvallista. Sensorit voivat tunnistaa esimerkiksi kuinka paljon ikäihminen liikkuu kodissaan, miten paljon hän viettää aikaa sängyssä, käyttääkö hän suihkua, milloin jääkaappia tai muita kodinkoneita on käytetty tai onko ulko-ovea avattu.

Hyvinvointiteknologia lisää turvallisuuden tunnetta ja itsenäisyyttä

-Hyvinvointiteknologian käyttö lisää merkittävästi ikäihmisen oman turvallisuuden tunnetta, mutta mahdollistaa myös itsenäisen elämän mahdollisimman pitkään. Ennen etähoivan aloittamista varmistetaan asiakkaan soveltuvuus asiakkuuteen. Etähoivaa voidaan testata, ja sen kautta arvioida, onko etähoiva riittävä tuki asiakkaalle,

Lucas sanoo.

Pääsääntöisesti etähoivan asiakkaaksi tullaan, kun tarve kotihoidolle tunnistetaan, mutta ikäihminen on vielä hyvin toimintakykyinen. Etähoivan asiakkaaksi voi tulla ottamalla yhteyttä Keusoten asiakasohjaukseen. 

Keusote teknologian käytössä ensirintamassa

Hyvinvointiteknologian käyttöönottoa on pilotoitu Keusotella ensirintamassa. Vastaavan teknologian käyttöä pohjoismaisella mittakaavalla ei juurikaan ole tehty. Tämän vuoksi muun muassa Tanskassa on ollut kiinnostusta Keusoten etähoivan palveluihin. Anu Lucas oli keväällä -24 kertomassa Tanskassa Keusoten etähoivan palveluista ja hyvinvointiteknologian käytöstä.

-Vastaanotto oli erittäin positiivista ja hämmentynyttä. Etähoivalla saavutetaan merkittävää kustannushyötyä niin eurojen kuin työvoimapulankin näkökulmasta. Olemme laskeneet, että esimerkiksi lääkeautomaatit ovat säästäneet puolentoista vuoden aikajaksolla yli 1,5 miljoonaa euroa. Automaatit vapauttivat hoitajia muihin tärkeisiin hoitotoimenpiteisiin 17 000 tuntia,

kertoo Lucas.

Etähoivaa kehitetään kuitenkin aina asiakkaan saama hyöty edellä. Etähoivan asiakkailta saatu palaute on ollut positiivista. Koti on myös ikäihmiselle henkilökohtainen tila. Teknologian avulla voimme tarjota ikäihmiselle kokemuksen itsenäisyydestä mahdollisimman pitkään.

Kiinnostuitko hyvinvointiteknologiasta?

Keusoten teknologiakatalogin avulla  (PDF-tiedosto, 2 Mt) voit tutustua erilaisiin turvallisuutta lisääviin apuvälineisiin, joilla voi tarjota tukea ikäihmisen asumiseen.