Siirry sisältöön

Hyvinvointialueen yhteistoimintaneuvottelut – irtisanomisia ei voida välttää

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) yhteistoimintaneuvottelut ovat päättymässä aluehallituksen päätökseen 4.6.24. Aluehallitus tekee lopullisen päätöksen yhteistoimintaneuvottelujen sisällöstä. Aluehallitus käynnisti yhteistoimintaneuvottelut 26.3. osana tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaa ja siinä esitettäviä toimenpiteitä.

Neuvottelujen tavoitteena oli 14 miljoonan euron henkilöstösäästöjen aikaansaaminen vuoden 2026 loppuun mennessä. Nyt päättyvien neuvottelujen tuloksena suurimmat säästöt kohdentuvat eläkepoistumien hyödyntämisen ja täyttämättömien tehtävien lakkauttamiseen. Irtisanomisilta neuvotteluissa ei vältytä, mutta niiden määrää on saatu vähennettyä.

Neuvotteluesitys aluehallitukselle on, että kolme tehtävää osa-aikaistetaan, irtisanomisuhan alla on 62 työsuhdetta, joista kolmelletoista tullaan irtisanomisen sijaan tarjoamaan toista tehtävää Keusotella. Irtisanomiset koskettavat pääosin hallinnollisia ja asiantuntijatehtäviä tekeviä työntekijöitä.

– Yhteistoimintaneuvottelut ovat olleet niin työnantajalle kuin koko henkilöstölle raskas matka. Olemme yhdessä henkilöstön edustajien kanssa etsineet kaikki keinot siihen, ettei irtisanomisia tarvitsisi tehdä tai niitä tehdään mahdollisimman vähäinen määrä. Yhteistoimintaneuvotteluja on käyty yhdessä henkilöstön edustajien kanssa erittäin hyvässä hengessä,

kiittää henkilöstöjohtaja Monica Hostio.

Keusote tarjoaa irtisanotuille mahdollisimman vahvan työllistymisen turvan. Kaikille tullaan tarjoamaan laaja muutostuki työllistymismahdollisuuksien turvaamiseksi työsuhteen kestosta riippumatta. Tämä tarkoittaa sekä TE-toimiston tukea että uravalmennusta muun muassa henkilökohtaisen valmentajan turvin. Lisäksi kaikkia työyhteisöjä ja esihenkilöitä tullaan tukemaan muutostilanteessa yhteistoimintaneuvottelujen päätyttyä.

Yhteistoimintaneuvottelut hyvinvointialueiden arkea

Sote-uudistuksesta odotetaan suuria säästöjä valtakunnallisella tasolla. Valtion myöntämä rahoitus on suurelle osalle hyvinvointialueita riittämätön, ja tämä on aiheuttanut useilla hyvinvointialueilla yhteistoimintaneuvotteluita.  

Hyvinvointialuelainsäädäntö velvoittaa hyvinvointialueita kattamaan alijäämänsä viimeistään vuoden 2026 tilinpäätöksessä. Tämän vuoksi Keusoten hyväksyi huhtikuussa 2024 tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman vuosille 2024–2026. Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma sisältää laajasti eri keinoja alijäämän kattamiseksi.

Korjattu tiedotteeseen: irtisanomisuhan alla 62 työntekijää